woensdag 29 april 2009
22-04
dat ging dus fout. kon niet posten hier, bordeaux gesloten, ziekenhuis forget it.
wat ik vandaag post staat al op de stick, daarna komen er voorlopig hoofdletterloze en accentloze posts. arm tegen lichaam gebonden 1,5 maanden...
Vergat bij de inkopen gisteren 'n fles Bushmills (14,20, kijk)
Appel-crumble gescoord.
Recept
Gemarineerde tofu
Plakken snijden, en marineren in soy, rijstwijn of medium sherry, knof, ui, pepertje, iets citroensap.
Uitlekken, iets droogdeppen, snel aan beide kanten bakken.
Uitzicht gisterenavond; werk aan weg gaat vierde maand in...
Broodboek: abrikozencake
Acht eieren met wat zout kloppen tot wit.
300 gram (gebroken zou ik zeggen) hazelnoten roosteren, af laten koelen.
Door het ei plus 400 gram (patisserie)bloem, zakje gedroogde gist, 400 gram gedroogde abrikozen in schijfjes, 300 gram gele rozijnen, 50 gram sesamzaad (lijkt me nogal veel), 120 gram suiker, een dl. lauwe melk (onder de 25 graden!), 0,5 dl. kirsch (lijkt me erg weinig!-). Een half uur laten rusten op een warme plek. Plm. drie kwartier bakken op 180 graden.
Brood uit Tessin.
Zes ongebakken goed gerezen broodjes iets platdrukken, tegen mekaar, hele handel iets platdrukken en flink diep insnijden. Bakken op ongeveer 200 graden.
We zijn weer thuis...
Ontmoette een Nederlander in de kroeg die H., W. en S. kende. Search the blog op Schokland of op Weemoed; de moeite waard.
Brood uit de Vaud.
Bol, bebloemen, omgekeerd half rijzen, draaien, met een deegroller (een professionele, dus maar 4 à 5 cm. dik) kruislings indrukken, verder laten rijzen, bakken op ongeveer 220.
Vanmiddag uitgenodigd in de Auberge. Halve boeren kip van het spit, veel te veel dus, berg friet, sla, harissa en dat kost dan 8,50 of zo.
Vanavond zalmvissticks, asperges en geen gebakken aardappelen.
Ben trouwens bezig dat hondje van de Auberge "Hoe doen de meisjes in Amsterdam" te leren; valt niet mee.
[At vanavond na het eten een stuk van die crumble en een stukje St. Marcaire wat drie keer niks was, ondanks de lekkere geur bij het uitpakken. Gebruikte die Isigny boter bij de asperges. Erg lekker, heel erg vol van smaak.]
Eet 's ochtends nog steeds van die oude cheddar. Heerlijk, met van die zoutkristalletjes erin.
En over cheddar gesproken (Van het een komt het ander, van het ander komt het een, maar wij blijven voor mekander, zoals een ander blijft geneen): een van de favorieten in De Blauwe Blazer was scharrelvarkenshaas met cheddar, Elisabeth cheddar dan dus, die oranje kaas.
Punt terugvouwen en met prikker vastzetten.
Rondom grillen, in de lengte opensnijden, dichtschroeien, die cheddar erop en onder de salamander.
Serveren met port-gember-sjalottensaus.
Vergat bij de inkopen kopvlees (voornamelijk tong) met augurkjes; nog niet geproefd.
We hadden het bij het aperitief over het tranen van wijn, waarvan algemeen gezegd wordt dat het niks betekent. Dat kan zijn, maar ik heb nog nooit tranende wijn geproefd die slecht smaakte; niet tranende wel.
Dronken trouwens Cynar. Lekker. Van artisjokken gemaakt.