woensdag 22 april 2009

18-04,de echte


En ook vrijdag en zaterdag. Heb dus ergens internet gevonden. Nadeel is weldat je hier heel vieze caramelthee te drinken krijgt.

Oude post, van de 16e t/m de 19e dus.

Donderdag



Dat bordje zie je vanaf mijn favoriete lunchtent, daar waar die zalmspies laatst

Post van C.
Inderdaad die bol, die droogbloeier, dat is Herfsttijloos, Colchium. En dank voor de tip dat het vroeger ook Nakende meisjes werd genoemd (geen blad).
En die wortel was toch echt peterseliewortel.
Zie plaatje pruim hieronder, prune d’ente. Ente is oud woord voor, inderdaad, ent. Nu greffe, wat trouwens ook een huidtransplantatie is.
Enig idee? Geen kwets iig. want die heeft groen vlees.



PJ. nu.
Vogelverschrikker is inderdaad épouvantail en homme de paille inderdaad alleen maar stroman.
La mayonaise est en train de prendre, het begint er op te lijken.



Recept
Ossehaas Wellington
Heb je een ossehaas met de punt eraan, vouw die punt er dan tegenaan en bind op tot een compact stuk vlees.
Bestrooi met iets zout en peper en bak de haas op een rooster in een grote, lage ovenschotel een dik half uur (voor een gemiddeld formaat) op 220 graden.
Laat enigszins afkoelen.
Rol ondertussen bladerdeeg uit tot een lap, groot genoeg om de haas bijna helemaal te kunnen inpakken, en bak grofgehakte champignons in boter op half-hoog vuur tot ze zacht zijn.
Haal van het vuur af en werk er gehakte basilicum, paté van foie gras (ongeveer 150 gram op een gemiddelde ossehaas) en een scheut cognac door.
Maak in de zijkant van de ossehaas een diepe inkerving, bestrooi de holte met zout en peper en schep er het champignon-mengsel in.
Leg de haas in een ingevette ovenschotel, leg er de deeglap op en stop het teveel aan deeg onder de haas.
Borstel het deeg in met ei, losgeklopt met wat water.
Bak op 220 graden tot het deeg goudbruin is.



Keurige hotelkamer voor 30 Eu., die van dat balkonnetje van laats met die fles whisky. Pal tegenover het station, hoek Rue de Béziers. Hotel op andere hoek: zelfmoordkamer, 50 Eu.

Zette er de foto’s van die kapucijners met Cantal al op; vergat daar te melden dat ik na vanille-ijs at met stukjes nashi en poire williams erover. Jammie.

Aanbod van de week: kippepoten, 1,90/kilo. Zag ik vanuit de bus.



Tram naar die kliniek, half uur wachten op de anesthesist, half uur op bloedprikken, half uur op röntgen, half uur op opname, half uur op orthopedische dingenmaker.
Tram Bordeaux, die whisky op dat balkonnetje.

Nog ’n recept uit dat olijfolieboek want dat moet binnenkort terug naar de bieb.
Koriander-pesto
100 gram amandelen licht bruinen in iets olijfolie, in de pan laten afkoelen.
Amandelen blenden of vijzelen met 6 teen knof, 10+ gram basilicum (scheuren, niet knippen!), 10+ gram korianderblad.
50 gram vers geraspte parmezaan en 60 ml. olijfolie er goed doorheen werken.
Idem er snel, luchtig doorheen werken.



Bestelde ergens shoarma of zoiets met brood (daar zat het in), harissa en sla. Waar is de harissa? Die zit erin. En de sla? Ook.
Deed me denken aan dat verhaal wat ook in De Dikke staan maar minder aardig.
Handelsreiziger, café’tje, kopje koffie, bordje aan de muur “Bam gehakt met brood en zuur 1 gulden”. Doet u mij maar zo’n bal mevrouw. Goe, jonge. Komt ze effe later met die bal, zegt die vent Waar is het brood? Dè zit ur durhinne jonge. En ’t zuur? ’t Zuur jonge, da kriede straks vanzellufs.

Vrijdag

Gisterenavond laat laatste sigaartje en laatste whisky op balkon, meisje door de straat, vlak voor ze het stationsplein oploopt hoofddoekje op.



Gisteren vroegen ze me nog of ik voor 12 uur van de kamer af zou zijn. Deed me denken aan dat hotel op Schier waar je tot half zes kon ontbijten.

Vergat ook te melden dat waar ik die zalmspies at ze quenelles confits hadden bij het andere hoofdgerecht. Geen idee.
Hieronder het menu van m’n voormalige (ander volk nu, at er matig) favoriete avondtent.



Vergat ook te melden dat ze in Frankrijk geen spoelstopknop hebben maar een grote en een kleine knop. Dit is niet het land van de spoelstopknop noch van de woonwerkfiets noch van de Volkskrant.

Trouw
De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
De Volkskrant is een kutkrant en een plaag voor het gezin
De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
De Volkskrant wordt steeds dikker en d'r staat steeds minder in
Vroeger was 'ie katholiek, een pijler van bedrog
Nu is 'ie niet meer katholiek, maar toch maar toch maar toch
De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
De Volkskrant is een kutkrant, 't is mij niet gauw te dol
Maar als ik 'ns een krant lees, als ik 'ns een krant lees
Dan wil ik ook een krant en geen papieren drol
Waar de redaktie drijft op drank en zelfcensuur
Je krijgt de halve waarheid, maar wel twee keer zo duur
De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
De Volkskrant is een kutkrant, ik houd hem voor gezien
De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
De Volkskrant heeft geen mening, de Volkskrant heeft er tien
De Volkskrant is een pokkeblad, een geitenwollen-sokkenblad
Een jouno-ego-kokke-blad, het lijkt wel een riool
De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
De Volkskrant is een kutkrant, geef mij maar Trouw


Blauw kaasje gekocht, St. Agur. Geen idee en de Dictionnaire geeft geen uitsluitsel. Wel erg lekker. Trekt naar Gorgonzola.
Rare naam trouwens; agur is tot ziens in het Baskisch. Sint Totziens.



Kerk St. Croix gezien, mooie grote romaanse kerk. Foto’s komen.
Die Grote Klok van laatst, volkswijk. Retour.

Recept
Paddestoelen op azijn; Rusland
Maak paddestoelen (eventueel kastanje-champignons) schoon met een borsteltje.
Doe de grootste in een pot met witte wijnazijn, waarbij wat zout.
Bewaar de rest koel; schud de champignons in de azijn regelmatig om.
Doe de volgende dag de middelgrote in de azijn, enzovoorts tot ook de dag daarna de kleinste in de azijn gaan.
Laat nog een dag of anderhalf in de azijn.
Serveer bij salades of iets zoetige hartige gerechten.



Zaterdag

Vergat te melden dat het mooie van die fontein is dat de koppen koppen van echte mensen zijn, geen gestileerde esthetiek.



Enkele dagen geleden overleed de Franse Soldaat van Oranje, naam is me ontschoten. Schrijver ook en maker van het Lied van de Ondergrondse. Maar heeft wel Papon verdedigd.
Maar goed, hij vond Bordeaux de mooiste stad van de wereld. Dat gaat natuurlijk iets te ver, maar erg mooi is het wel, of beter: heel erg prettig. Monumenten, volkswijken, architectuur, de Gironde, cultuur, eten en drinken, omgeving... Iedereen vriendelijk, heel schappelijke prijzen...
Van het ene monument naar het andere loop je door een hele deftige straat of een volkswijk of zo’n straat als hieronder. En zo’n detail als daaronder, daar struikel je over.



Recept
Mexicaanse paella
Bak in olijfolie stukjes kip gaar en haal ze uit de pan.
Bak in dezelfde pan ui en knoflook, en maak er een paella van (zie
Paella) maar doe eerst wat bouillon in de pan en dan pas de rijst.
Gebruik blokjes tomaat, zoet paprikapoeder, geweekte saffraan met het weekwater en cayennepeper.
Doe er als de bouillon kookt de pik bij en laat de rijst garen; voeg halverwege garnalen en schelpdieren toe.
Roer er op het laatst gare stukken artisjokhart door en doperwten.
Laat vijf minuten staan zonder vuur en met een deksel op de pan.



PJ. Droit comme un i, kaarsrecht, ook raide als een gendarme hoewel dat meer richting stram gaat en ook, bij Jaques Brel tenminste, raide comme un cierge de Paques; énière, zoveelste.

Bij de borrel olijven gevuld met citroen, om precies te zijn half citroensap half wier-pulp.

Pakje van JT. Ketjap manis (het enige wat ik hier niet kan krijgen is dat, Zwitserse strooikaas en speciale sambals), sambal badjak (vergat s. brandal te bestellen), Calvé pindakaas (nooit AH!), Fries suikerbrood, Oberlander, katenspek, Zeeuws spek, Groninger worst. En zes prachtige mosgroene officierszakdoeken.