zaterdag 11 april 2009

10-04


Gisteren 25 graden. Kijk.

Kocht bittere chocolade van Côte d’Or. Hoofdingrediënt suiker. 43% cacao dus zeg 50§ suiker. Mag dat in Nederland?



Gisteren die bleu d’Auvergne dus, met macaroni en bleekselderij. Zie ook de vorige posting.
Goede macaroni koken, afgieten, koudspoelen, olijfolie erdoor.
Olijfolie, sjalot, knof, peterselie.
Espelette peper, geen kruiden.
Witte wijn, kleine stukjes bleekselderij erbij en snel inkoken.
Pasta erdoor, in ovenschotel, kaas erop.
Doorwarmen in de magnetron.



Magnetron? Ja. Dat werkt beter, met speciale kaas, niet met geraspte. Neem een rondje geitekaas; in de oven blijft daar alleen een ringetje korst van over.

Schrijf dit in de bus, op weg naar Bordeaux. Arbeidsinspectie. [ondertussen is het zaterdag; maakte veel foto’s in Bordeaux, ook van die fontein PJ., hierbij vast wat. Zal ze de paasdagen sorteren etc.]



Recept
Madeleines (Proust!)
Klop vier eieren met 150 gram suiker romig.
Roer 150 gram boter zacht en werk dit door het ei-mengsel.
Werk er dan, heftig kloppend, 150 gram gezeefde bloem door en bakpoeder.
Doe bolletjes van het deeg in van die papieren zigzagbakjes of in muffin-vormpjes, bolletjes met een volume van de helft van het bakje, en bak 20 minuten op 150 graden.
Madeleines met citroen en appel.
Werk flink citroenrasp door het deeg, doe het in muffin-vormpjes en leg er een stukje appel op.
Bak als hierboven.



Recept
Spaanse simpele salade
Knof langzaam uitbakken in olijfolie en die olie af laten koelen.
Sla, tomaat, ui. Die olie erover en azijn en zout.