vrijdag 3 april 2009

02 en 03


Twee dagen, want m’n stapel notities is door mekaar geraakt.

Marieke: kan je wat posten een dezer dagen? Kan pas dinsdag weer posten...

PJ. Homme de paille (vogelverschrikker?), katvanger.
En iemand vraagt me wat iets niet aan iemands neus hangen in het Frans is. Ik kan dat moeilijk vragen want hoe leg je dat uit?

Donderdagavond reuzengarnalen (wilde!) met couscous met rozijnen en courget.
Week rozijnen in thee.
Olie van een blikje octopus, ui, knof.
Gebroken korianderzaad, piment, laurier.
Tomatenpuree, harissa, zeezout.
Courgettes door bloem, bakken in boter.
Garnalen bakken in boter.
Couscous koken.
Couscous en garnalen door de saus.



B., op m’n bed hier, brengt me de 26e naar ’t ziekenhuis in Merignac; gaan we daar vlakbij van te voren Japans eten.



Recept
Kalfsvlees met tonijnsaus, Vitelo Tonnato, Italië, klassieker
Marineer kalfsfricandeau, gewikkeld in een doek, 12 uur op een koele plek in witte wijn met citroensap, met daarin snippers ui, wortel en bleekselderij, en verder laurier, kruidnagel en rozemarijn.
Regelmatig draaien.
Voeg water toe tot de fricandeau onder staat en wat zout.
Breng zo snel mogelijk aan de kook met een deksel op de pan.
Laat 30 minuten zacht doorkoken.
Laat het vlees afkoelen in de vloeistof.
Maak een tapenade-achtige spread van tonijn, ansjovis en olijfolie.
Serveer plakjes fricandeau met de spread, citroen, olijven, kappertjes en in melk ontzoute ansjovis.



Nog ’n recept
Neger in nachthemd, negro en camisón, Spanje
Rooster 100 gram amandelen en 100 gram hazelnoten en laat ze afkoelen.
Klop 200 gram suiker fluwelig met vier eierdooiers.
Meng 200 gram geraspte pure chocolade, of beter nog couverture, met 200 gram boter.
Roer de twee mengsels door elkaar.
Prak de noten en roer ze door het mengsel.
Klop vier eiwitten goed stijf (met wat wijnsteenzuur eventueel) en spatel die door de massa.
Bak in een springvorm bekleed met aluminiumfolie drie kwartier op 150 graden.
Serveer met slagroom oftewel het nachthemd.

Ben La Reine Morte, de dode koningin, van Henri de Montherlant aan het herlezen. Heb de Pleiade editie van het volledige werk (pleiade: zevenster; herinnert me aan Klaasje Zevenster, een 19e eeuwse tearjerker). Verhaal gaat ongeveer als volgt, op het gevaar af dat ik het voor de tweede keer vertel. Prins wil trouwen met meisje uit het dorp (Montemor o velho, Portugal) maar mag dat niet. Meisje vergiftigd. Moet trouwen met Blanca de Navarra. Wil dat niet. Vader sterft, wordt gekroond. Komt kroonzaal binnen en vraagt waar de troon van de koningin is. Iedereen verbaasd. Volgende dag tweede troon. Met daarop het opgegraven lijk van dat meisje. Iedereen moet hand van haar kussen.
Oude legende, boek van ik meen Quevedo, toneelstuk van Montherlant.



Montemor o velho, oud Montemor, dat wil zeggen zoals ik me het voorstel, nu nauwlijks nog wat van over, vlakbij Montemos o novo, Nieuw Montemor, waar je erg goed zoutevis kan eten

Er bestaat een beroemde briefwisseling tussen Montherlant en een of andere bemangrijke Fransoos. M. Viel op jongetjes, die andere op meisjes, en daar schrijven ze elkaar over. Bioscoop, voorzichtig met hand etc.



Montherlant

Mariette Lydis heeft een mooi portret van hem gemaakt, waarop ze in extase in zijn armen ligt.



Uit een serie van Lydis, veroordeelde vrouwen, elke ets plus kranteknipseltje over de veroordeling

Wijn nu. Momenteel vinden de Primeurs plaats, de proeverijen en hopelijk de bestellingen van de nieuwe wijn. Zie bv. hier (alle links in nieuw venster).
Zondag de grote namen, maandag de crus bourgois, dinsdag de crus artisanes, woensdag ben ik vergeten, donderdag zitten ze op de andere oever, St. Emillion etc.
5.000 kopers en journalisten. Niet minder kopers, wel minder journalisten.
Quebec, alcohol is een monopolie van de SAQ hier dus dan kan je mooi vergelijken. Wat cijfers.
7 miljoen inwoners, 414 drankwinkels, 3.300 leveranciers uit 60 landen, 14 miljoen kisten wijn à 12 per jaar dus 2 pp., Franse wijn daarvan ¼ en Bordeaux daar weer van 1/7, van 12 châteaux. 2005: 55.000 kisten Bordeaux, 2006 14.000, 2007 3.500. Veel handelaar ook hier om onverkochte kisten 2007 kwijt te raken (nog niet geleverd maar opties). Kwaliteit, afgezien van de nog niet geproefde Graves, nogal goed en homogeen, St. Emillion heterogeen. Dit jaar gaat het niet alleen om de kwaliteit maar ook om de prijs.
Nu zitten ze hier, volgende week in de Toscane.



Inkoop

Boek uit de bieb, Koken met Olijfolie. Recepten met teveel ingrediënten. Couscous 14 ingrediënten.
Sinaasappelsalade uit Fez
Een eetlepel stripjes schil maken.
Rest schil en wit eraf, schijven, sap opvangen.
Sap mengen met oranjebloesemwater, harissa en olijfolie.
Uienringen twee minuten in kokend water, koudspoelen en uitlekken.
Snaasappel, ui, zwarte olijven, die stripjes, de vloeistof, lunt.



Inkoop (raket?)

Onverkochte aprilvis, aardbeien opgegeten, vis in vuilnisbak.



Iemand mailde me en wat die schreef mag ik geanonimiseerd vermelden hier.
[Bomans] was mijn dierbaarste “oom”, geen echte oom natuurlijk, maar dat zei je vroeger tegen de vrienden van je ouders. Later ging je gewoon Godfried zeggen. Als wij (broer en ik) eigenlijk naar de kerk moesten, gingen we bij G. Langs. Verwelkomde ons handenwrijvend, want hij wilde altijd veel liever pingpongen dan werken. Zijn zelfgebouwde werkhuisje achter in de tuin stond tot aan de rand vol met de pingpongtafel; daar kon geen schrijftafel meer bij. Hij waarschuwde ons als het tijd was om weer naar huis te gaan. “De mis is nu wel voorbij, jongens”. Kijk; daar herken je een echt goeie oom aan.
[...]
Zijn dochtertje (G stierf toen ze ongeveer 9 jaar oud was) werd uiteraard vaak belaagd door deftige oude dames, van zéér katholieken huize met bijbehorende preutsheid met de obligate vraag “En wat wil jij later worden, meisje?” Hij had haar geleerd om dan te zeggen “Treinhoer!” En dat kwam er dan in alle onschuld uit. Heerlijk vond hij dat, vooral de reactie van de geschokte dames.




Ik ken(de) cq. ontmoette ook een zwik schrijvers maar anekdotes heb ik maar een. Hoe heet dat dorp ook weer waar Adriaan Roland Holst woonde. Aldaar, café De Rustende Jager, Holst kreeg in rap tempo jenever geserveerd in volle sherryglazen, “Eternal beauty...!” en zo met veel lichaamstaal, komt er een meid binnen, “Kom ome Adri, we gaan naar huis” wat niet best lukte.
Later ben ik dat meisje ooit tegengekomen.
O wacht even. Ik ken, van horen zeggen, een anekdote betreffende Philip Mechanicus, al verteld geloof ik. Dikker en Thijs, zeer deftig restaurant in A’dam, komt ie dronken binnen, krijgt de kaar, kan die niet lezen, “Ober, doet u mij maar een bord warm eten”.



Inkoop; erg lekkere rauwmelkse kaas. Officieel Neufchâtel met als tweede naam de vorm, die nogal kan verschillen, hier Hart dus.

Marieke.
Hildegard van Bingen: mooie muziek ook.
Ontschubben met een bot mesje: ik doe dat met de rug van een tafelmes. Zo kan je gember ook mooi pellen.
Dry-martini Churchill: gin in je glas en dan even naar de fles martini kijken.
En peetje mensen dat is wortel. En teloor dat is bord. Brabants vroeger teljoor.
En gij hebt teveel dry-martini’s gedronken zulle! Ge vergeet uw sardienen te grillen maske!



Octopus met de bovengenoemde olie