dinsdag 3 maart 2009
24-02
Ch. Le Pouget
Dat is van die Nederlander die z’n neus voor zes? miljoen liet verzekeren. Maakt La Tulipe.
Maakte een deel van de eetlijst. Veel gedroogd fruit hier in de opslag.
Rozijnen: Arroz Limeño. Vijgen: met kwartels; search the blog. Gedroogde pruimen: behalve die Duitse jam met konijn.
Lima, waar de Spanjaarden slijpsteen vandaan sleepten; slijpsteen: lima.
Arroz Limeño
Week rozijnen in hete thee.
Bak het gehakt rul met ui, knoflook, cayennepeper, komijn, oregano en zout.
Kook rijst.
Meng de uitgelekte rozijnen door het gehakt.
In een ingevette ovenschaal een laag gekookte rijst, een laag vlees, rijst, vlees en rijst.
Goed aandrukken, bakvocht erover en in de oven een korst erop bakken.
Ik had een vriend, raar tiepe, die in ene een Peruaanse vriendin had. Kreeg d’r niet te zien want ze is aan het koken. Ik weg Maakt ze wel eens Arroz Limeño voor je? –Ja zegt ie, en na even zowat dagelijks.
Holsteiner Pflaumenmus, "Dunkel und wurzig" (bij nader inzien: al gehad, lijkt me)
Doe ontpitte gedroogde pruimen in ruim kokend water met ietsje zout, wacht tot het water weer kookt en zet dan het vuur uit.
Laat afkoelen en laat enkele uren staan.
Giet de pruimen af, bewaar het vocht, stamp de pruimen toe moes, meng met flink suiker, doe er kruidnagel bij, wat peper, ietsje zout en ietsje foelie.
Kook er jam van, met zoveel van het weekwater als nodig is.
Nog wat. In Nederland hoor je dikwijls dat uien en sjalotten weinig verschilt. Afgezien van het gebruik: hier verschilt de smaak enorm.
PJ. Op eieren lopen en olie op het vuur dat is hier hetzelfde.
Nooit van gehoord, Floc de Gascogne. Ook uit de buurt, beneden-Armagnac.
Behalve zoete witte daar ook zoete rosé.
’s Middags in de Auberge d’Arsac die Museau gegeten die geen museau was natuurlijk (snuit) maar joue, wang. Je eet er overigens voor 11 Eu. voor en hoofd of hoofd en na. En perfect en forse porties en incluis brood, water en ¼ wijn die prima te drinken is. Voor is een werkelijk prima salad bar.
Met voor èn na betaal je 12,50.
Die joue werd geserveerd met mooie saus, rijst en p’tits legumes (wortel, champignon, ui, doppers). Enorme portie forse blokken vlees. Draadjesvlees maar dan super mals en met –natuurlijk- wat vet erdoor. Van dat vlees gingen je lippen op mekaar plakken, net als met bouillon van kalfsschouderblad of zo. Deed vaag denken aan, ook super mals draadjesvlees, waterbuffelbiefstuk.
Kosten voor enkel hoofd en wijn en brood 9 Eu.
Had na het eten en voor de garage nog even tijd. Maakte tochtje. Kwam langs de uiterst indrukwekkende tertre (keienheuvel) van Brane-Cantenac, die je vanaf de provinciale weg niet ziet, halve kilometer lang overigens,
en langs die van d’Angludet.
Geen foto van Angludet want niet de moeite waard maar de omgeving is er van kalenderachtige schoonheid, foto's later
Zocht ook nog Kirwan daar in de buurt, volgde de pijlen en kwam een pijl terugwijzend tegen, laat maar.