dinsdag 10 februari 2009
09-02
17.00 uur, stilte voor de storm ? Warm, waterig zonnetje, windstil.
18.00 begint te waaien, hemel trekt dicht, vogels zoeken een plek.
(Vanuit “bureau“; eerste links = Carmiggelt, search the blog, 2e -lage- = fysio, 3e = huisarts)
Genoemd voor de storm worden de gebieden boven ons maar af en toe hoor je Les Landes en dat is beneden ons.
Veel steltlopers vroeger daar, meest herders
maar ook de postbode.
Dat moet zijn om sneller te kunnen lopen, de afstanden daar zijn fors, maar ook voor herders en ik spreek uit ervaring om beter overzicht te hebben. (Ik stond ooit op een bevloeiingskanaal ter overzicht, deed een stap op een blok alwaar een afsplitsing alwaar een dekplaat alwaar altijd veel planten ivm. lekken alwaar dus geen dekplaat, niet te zien, en wats, 1,5 meter naar beneden.)
Ook mooie gerechten daar.
Salade Landaise.
“Gekonfijte” (ingemaakte, geweckte) eendemaagjes in plakjes opbakken. Verse eendevleugeltjes meebakken kort. Vet afgieten, laten afkoelen. Gemengde sla snijden, op schotel, spul erover + “gedroogde eendevleugels” (?) en foie gras. Hazelnootolie, zonnebloemolie (laat die maar weg) en wijnazijn.
Kersen met verse kaas.
Moeten eigenlijk kersen uit Chalosse zijn, goed rijp.
Soort karamel maken met 50/50 boter en suiker, om te karameliseren, net als voor wortel of knolletjes. Kersen daarin karameliseren. Verse kaas mengen met suiker (500 kaas 150 suiker voor 400 kersen), in coupes, kersen erover, muntblaadjes.
Chalosse kersen
Wat ze er ook eten is garbure, een soort kool maar ook een gerecht ermee, dikke soep met die kool, aardappelen, wortel, knolletjes, bonen, ui, knof, bouquet garni, pepertje, ingemaakt ganzevlees (“gekonfijt” alweer), z/p, en boerenbrood waar je het op giet.
Ik vreet een bezem als die kool niet hetzelfde is als couve (search the blog),
en zo te zien klopt het.
Verder maken ze er cruchade en dat is hetzelfde als polenta, zowel als pap en koud in plakken etc. Zie blog gisteren.
Vroeger, voor de komst van de maisteelt, maakten ze het met milet, Gascon mil, Engels millet, gierst.
Gierst is trouwens erg lekker in brood, rauw door het deeg met ook geroosterde zonnebloempitten. Mexicaans vogelvoerbrood noemden mijn pleegkinderen dat.
Gierst
Die salade Landaise at ik een paar keer, jammer genoeg zonder die gedroogde vleugeltjes; die kersen ga ik zeker maken en wat ik ook ga maken: venkel met garnalen. Ben niet zo venkelig maar garnalen smaken uitstekend met anijs. Search the blog op steranijs.
Venkel in plakjes snijden en in een schaal. Fijngehakte ui en knof erover. P/z. Gepelde garnalen, p/z. Daarover (“dit is een moderne variant”) olijfolie en tamari. Dat is klets natuurlijk. “tamari om geen zout in de vinaigrette te hoeven gebruiken”. A tamari is zout, B smaakt niet bij olijfolie en C er zit al twee keer zout in. Gewoon olijfolie en wijnazijn dus. Een uur op een koele plek en, zou ik zeggen, af en toe omroeren.
Je hebt hier trouwens zowel grijze als roze garnalen.