zaterdag 31 januari 2009
30-01
Krant.
Blijkbaar lekkere Baskische schapenkaas : Azkorria (morgenstond). Uit Musculdy.
Hier (nieuw venster).
Dorp ernaast, Odiari, restaurant Chistera (fluitspeler); Specialiteiten lamszwezerik met (ongetwijfeld gegrilde) paprika, paling in ’t groen, gegrilde lamskoteletten en eendeborst met appel. “Menu van de arbeider”: soep; gegrild rundvlees, haricots verts, krulsla (ongetwijfeld warm met knoflook), kleine paddestoelen, aardappelbeignet, groene salade; wijn, desert, koffie. 12 Eu.
Bespreking boek met lamsvlees recepten. Moussaka met lamsvlees, nem’s (Vietnamese loempia's, spring rolls) met idem en verse koriander.
Bespreking kruiden voor pilav. Zwarte en witte peper, Sechuan peper, sumak (bij de betere Turk; erg lekker over sla), komijn, venkel(zaad?), safraan, anijs(zaad?).
Sumak
Op de markt in St. Aubin, het Wassenaar van de Médoc, oa. twee zoute citroenen gekocht, lekker als bijgerecht bij pasta en tijst. Bij de betere Turk maar weer.
En in ’n winkel daar verse kaas “in het stadium van uitlekking”.
Krant weer. Enquête.
Fransen willen 1 leren koken, daarna 2 uitgebalanceerd leren koken en pas 3 de regels van de hygiëne leren.
90.000 huizen gisterenavond nog zonder stroom, morgenvroeg, een week later, 55.000?
Recept. Rode kool als garnituur, als bijgerecht of als salade-ingrediënt.
Fijn snijden, redelijk wat zachte azijn erdoor, appelazijn bv., wat EV olijfolie, gebroken piment, kruidnagel, gehakte jeneverbessen, Worcestershire, wat medium sherry, peper.
Regelmatig omscheppen, klaar na een uur of anderhalf. Laten uitlekken.
Auto van de buurman die nog van niks weet want in Parijs.