zaterdag 3 januari 2009
28-12
Vandaag is het “Onnozele kinderen” volgens de katholieke kalender. Het is maar dat u het weet.
Heb nu voor het ontbijt rauwmelkse 12 maanden oude Cantal en Jambon de Bayonne, wat ik lekkerder vind dan Parma.
Veel couronnes, kronen deze dagen, met een poppetje erin; wie dat treft is koning. Volgens mij al geschreven dat wij het vroeger met een pudding met een rauwe tuinboon (een boerenteen) erin deden.
PJ. Metter les points sur les “i”, hetzelfde. L’histoire de la poule et de l’œuf idem. Remuer ciel et terre idem. Le poison dans le sang, venijn in het staartje, de angel, zoiets. Souffler sur les braises, het vuur aanwakkeren. Braise, Spaans brasa: gloeiende massa om op te grillen. Surinaamse feestdag: Brasadee (day).
Zag die autosloper vandaag trouwens en verdomd, die vent is een flinke kop kleiner dan ik en weegt nog geen 60 kilo. Waar laat ie dat brood?
Recept uit de krant, van die serie “anders eten”. Makreel op z’n Japans. Oei.
Maak een vinaigrette van zonnebloemolie en rijstazijn (rijstkafolie zou ik dan zeggen) en zout. Beetje olie in de pan, filetten bakken, en dégleceren met rode wijn en sojasaus (hmm...).
Inkoken en de filetten ermee glaceren. Op salade van wortel, iets geblancheerde bloemkool, bleekselderij, krulsla. Rijstwijn erover (bedoeld zal zijn de vinaigrette).
Wijn: crémant de Bordeaux.
Stukje krant. In de Gers heb je een dorp, Viella. Appellation Pacherenc du Vic-Bilh. De witte wijn uit de Madiran-streek zeg maar. Nog niet geoogst, moet eerst de vorst over. Eiswein. Netten erover tegen de lijsters, koud nu, weinig voedsel, kruipen onder de netten. “’We gebruiken geen kanonnen want we willen rustig leven hier’ verzucht Sabine Laborde”. 1991: vorst in de lente, geen oogst? Goed weer in de herfst, prachtige oogst na vorst en sindsdien maken ze dus Eiswein.
Enkel vijf hectaren maar wel een AOC. Een heel andere zoete witte wijn dan die op de 250 hectaren in de omgeving gemaakt wordt. Behalve Madiran heb je daar ook Saint-Mont-Blanc. Tussen 1820 en 1850 150.000 hectare, export naar België, Nederland en Engeland. Na de oorlog (welke?) export ingestort.
En “De Pacherenc, dat is geduld hebben”.
Las trouwens over Ch. La Lagune, waar ik zowat naast gewoond heb, in het voormalige Ch. Les Mérics. Daar was vroeger een lagune, die in de middeleeuwen door Nederlandse monniken drooggelegd is.
Vanavond longhaas met paddestoelen-risotto.