zaterdag 17 januari 2009
16-01
Knippen van die kleine broodjes voor die school
Vanavond gésiers, maagjes, deze van gans, met gebakken aardappelen en paprika. Espelette peper, rode wijn enz.
Visboer. Een zeer fraaie aile de raye, roggevleugel; ga ik bakken in beure noir en serveren met kappertjessaus. Rog en haai, dat is vis die je makkelijk een paar dagen in de koeling kunt laten liggen.
Verder een bouffi, ook wel gendarme genoemd, een gerookte bokking. Op roggebrood, met citroensap en zwarte peper.
Vriend JC heeft zijn ch. De Bourgade verkocht. Erg goeie prijs; de hectare van een niet geclassificeerd ch. Margaux + heut médoc doet tussen de acht ton en een miljoen; hij ving 1,2.
Geen foto van te vinden, dan maar Ch. Brane-Cantenac
Radio. Eieren van vliegende vissen zijn erg in momenteel (familie van de haring meen ik).
Kocht weer een andere Baskische schapenkaas, Istara, 13 Eu./kilo, en een flinke ananas, 2,20. En ’n citroen. 40 cent verdomme.
Krant. Bordeaux-streek 100.000 vaten per jaar. Per vat 600 Eu. De beste châteaux vervangen ze allemaal elk jaar (waarna ze aan kleiere verkocht worden, de goede vervangen 50% per jaar. De mindere schrapen gebruikte vaten van binnen en/of doen er eiken-krullen in.
China en Rusland zijn opkomende wijnexporteurs. Verenigd Koninkrijk nog altijd de grootste importeur.
Wodka zit in de lift, Gin zakt en cognac en armagnac blijven gelijk.
Sterrenkok Michel Trama: “Op 56 graden is de truffel het lekkerst”.
Met truffel serveert hij rode biet, sla-harten, sushi, kool-rémoulade, ei mimosa, bloemkool-risotto, tatin van aardappel.
Recept van hem: pasta al dente, afspoelen met warm water, room inkoken met truffel en knoflook.
Nog een: rode biet in alu + tijm, grof zout en olijfolie, in de oven, 180, 45 minuten,. Pellen, insnijden, stukjes verse truffel erin.
“Années de cèpes, années de truffes”, eekhoorntjesbroodjaren zijn truffeljaren.
Truffeloogst tot nu toe fors hoger dan de twee jaar ervoor. December tot half maart, 40 ton. Flinke oogst nu, prijzen 50% omlaag. Vuil uit de grond 500 - 600 Eu./Kg, schoon en gesorteerd 650 - 800, in de betere delicatessenwinkel 600 (stukjes) - 900.