donderdag 2 oktober 2008
Hapjes zondag
Om jullie er nog maar even aan te herinneren. Vanaf 16.00, maar als je wil scoren op gratis spul, gratis boeken (een enkel dingetje of boek 5 Eu.) kom dan tijdig. Om over de kunst nog maar niet te praten (tussen de 5 en 10 Eu, gelijst spul + kosten lijst).
En nogmaals: de hapjes bied ik aan.
OK.
Vego 1
Verse kaas, kappertjes, groene pesto, zilver-ui'tjes.
Toast.
Vego 2
Champiñones al ajillo, champignons met knof en selderijblad.
Stokbrood.
Vis 1
Escabeche van sardines.
Hier (alle links in nieuw venster).
Stokbrood.
Vis 2
Tapenade van tonijn.
Maak een smeuïg mengsel, al prakkend of in de blender, van tonijn uit blik, gekookt eigeel, kappertjes, zwarte olijven en, tot slot, olijfolie.
Breng op smaak met zout, peper en cognac.
Serveer eventueel in het witte deel van de eieren.
Maar ik doe het op toast.
Twee tapenade-recepten die jullie niet krijgen:
Tapenade met garnalen
Week ansjovis in melk.
Prak door elkaar radijs, sjalot, met paprika gevulde groene olijven, kappertjes, tomatenpuree en garnalen.
Eventueel wat smeuïger maken met olijfolie.
Breng op smaak met de ansjovis in plaats van zout, en met peper.
Groene tapenade
Gebruik knoflook, basilicum, in melk geweekte ansjovis, groene olijven en olijfolie.
Bij de Wereldwinkel kan je trouwens fantastische tapenades krjgen.
Vlees 1
Osseworst, kappertjes, augurk, rode pesto.
Toast.
Vlees 2
Pollo al ajillo, kip (grof gehakt) met witte wijn, paprikapoeder en veel knof.
Dit is het normale recept, gemaakt net als die champignons hierboven, maar ik maak het op de manier van Navarra, uit de oven.
Oost Spanje:
Stukjes kip met flink olijfolie erover en wat peper, zout, rozemarijn en een flinke partij niet-ontvelde maar wel dwars doormidden gesneden knoflooktenen in een hete koekenpan met olijfolie; regelmatig omschudden; vet afgieten.
In Navarra wordt het in de oven gemaakt, met paprika-poeder erover, een scheut droge witte wijn als het gaar is, omscheppen en aanbaksels losschrapen.
Stok.
Nou, dat was het.
Als we tekort komen dan wordt het, net als op mijn 60e verjaardag, bitterballen met Groninger mosterd als aanvulling.
De 16e zit ik in Pau hier trouwens; 23 Eu... Die kamer ziet eruit om weer te bedenken dat un voyageur solitaire est un diable, een eenzame reiziger is een duivel (Montherlant).
En vanavond een home-made pizza met chorizo, zwarte olijven etc.