donderdag 18 september 2008
Marieke
In de schuur staan drie hoge blauwe kuipen. Een gevuld met gebroken mais, een met afgekeurd graan en een met gedroogd oud brood. De hanen lopen buiten. Ze worden "opgezet"’ als de kou weg is en de zon schijn. Eind april. Vocht en kou zijn heel slecht voor pluimvee. Ze krijgen zeker meer dan twee maanden tijd om te groeien en buiten gras en wormen te pikken. Ze lopen tot ze ca. 2,5 kilo wegen, maar soms lopen ze tot 3-3,5 kg. De kosten zijn 4,50 per kilo, maar als de 3 kg passeren, dan wordt dat € 5,-/kg, omdat het dan vreetzakken geworden zijn, die niet alles meer in vlees omzetten. Traditioneel worden ze op zaterdagmorgen geslacht. Ondersteboven in een roestvrij stalen trechter, waar hun kop onderuit steekt, die in één ruk afgesneden wordt. Dan in een oude gegalvaniseerde wasketel op een spaarbrander ondergedompeld en vervolgens opgehangen om geplukt te worden. Hart, lever en maag worden gespaard.
De kwaliteit is zo goed, dat het zonde is deze hanen met champignons of wijn of look of wat dan ook te braden. Gewoon peper en zout en dan in goede boter en margarine (half om half) aanbraden. Wat water er bij en lang laten stoven. Dus de smaak eerlijk houden. Zo zijn ze niet te koop. Alleen onder vrienden.
In sommige landen doen ze dat anders: