zaterdag 12 juli 2008
Vragen
Vraag van L. Recept van die paddestoelen-risotto van de Eetclub (Èn van die Margaux-proef-avond!)
(Uhh: ik herhaal het nog maar eens: als Blogspot druk is, weekend!, dan opent e.e.a. niet in een nieuw venster, of wél, maar dat venster opent dan niet automatisch.)
Voor de essenties, L., lees eerst dit (alle links in nieuw venster).
Nu de risotto met paddestoelen.
Begin liefst met het weken in lauw water van gedroogd eekhoorntjesbrood, althans dan de (enige verkrijgbare) soort, funghi porcini.
(Uhh, wie van de Eetclub daaraan komen kan die mag mee-eten!)
Zoniet, dan gebruik je gewoon kastanje-champignons. Niet gedroogd dan dus.
Zo wel: giet ze na het weken af door een "paardeharen zeef", tegenwoordig van koperdraad, en gebruik de vloeistof samen met de witte wijn en/of de fond (zie hieronder).
Verder gebruik je naast de witte wijn ook fond van paddestoelen (AH).
Er kunnen ook rookspekjes door, trouwens, bedenk ik nu. Nooit gedaan, maar ik denk dat J., wiens lievelingsgerecht het was, dat wel lekker gevonden zou hebben...
Even wat over eekhoorntjesbrood.
1] Ze behoren tot de gaatjeszwammen, dus onder de kop geen plaatjes maar gaatjes.
2] Er bestaan geen giftige gaatjeszwammen. Hoogstens smaken ze vies of erg scherp.
3] Bak de hoeden in stukjes met rookspek, ui en knof (bak die laatste drie dingen eerst).
Doe de stelen rauw in dunne schijfjes door een salade, aangemaakt met witte balsamico en noten-olie.
Volgende vraag. Van A. en R. "Wat kunnen we uit Tsjechië en Oostenrijk meebrengen voor de Eetclub. Kijk, dat is nog een een andere mentaliteit dan W., die je moet SMS'en dat ie Chinchon seco (droge) mee moet brengen,
en zich dat pas op het vliegveld herinnerde, waar ze het niet hadden.
Maar goed, daar gaan we. Oostenrijk.
Die rauwe ham die W. meebracht, die was natuurlijk fantastisch.
Maar je hebt ook dit:
Misschien niet voor de Eetlub, maar wel om een keer te proeven.
Geldt ook voor dit, geen idee wat het is:
Ja, ik kan wel gaan Googelen, maar als jullie het eventueel toch meebrengen...
Zoniet, dan ga ik Googelen.
Dit lijkt me iets voor de Eetclub:
Pischinger Oblaten (ouwel) Torte.
Nog wat, om samen te proeven.
Je hebt twee soorten: van zure en van "zwarte" kersen. Ik neem aan dat het verschil hetzelfde is als tussen Sauerkirschen en Schattenmorellen, waarover we het hier laatst hadden.
Tsjechië nu.
Zie op de eerste plaats de links in Land of Streek, onder "Oost Europa en zo".
Tsja, wat moet je daaruit meebrengen? Nou, die pruimenbrandewijn natuurlijk. Slivovice heet die daar.
Ennuh, R.: Pilsner Urquell drinken natuurlijk!