dinsdag 8 juli 2008
Correctie San Fermín
Dat filmpje "rechts boven" is dus niet meer wat het was, de Encierro (de stieren door de straten). Is nu een soort van "algemeen nieuws".
Wie op deze commeciële shit-site (alle links in nieuw venster) de Encierro, als filmpje, kan vinden, die krijgt van mij een Groninger worst en een pot Groninger mosterd. En, o, Marieke, je zou me je bestelling nog doorgeven, wat Groninger produkten betreft!
OK, op naar YouTube.
Veel te vinden hier maar niks uit 2008.
Weer een recept uit Navarra.
Chilindrón [tsjieliendrÒn].
Meestal met lamsvlees. Zie hier.
De genoemde "Piquillo peppers" heten officieel Pimientos del Piquillo. Het zijn vrij platte driehoekige paprika's, iets pikant, die (vanwege hun vorm) uiterst geschikt zijn om te roosteren. En dan te vullen!
Waanzinnig lekker: gevuld met zoutevis / bacalao / bakkeljauw.
Uhh, alle recepten hier: kan ook met stokvis.
Maar nu een ander gerecht uit Navarra, Chilindrón met zoutevis / bacalao / bakkeljauw.
Maak als dat chilindrón recept, maar met geweekte zoutevis en verse groene paprika.
Ze eten er friet bij, maar ik zou zeggen ovenaardappelen.
Mijn, deze week, dagelijkse archief-foto van de Encierro:
Niet de vent van het vorige plaatje, alhoewel het vergelijkbaar was.
Bacalao is erg populair in die streken.
Baskisch recept, Bacalao al Pil Pil (Baskenland ligt west van Navarra) (en Pil Pil is ongetwijfeld een verbastering van Piripiri). Hier.
Recept uit Huesca (ligt oost van Navarra).
Leg in een aardewerken ovenschaal een dikke laag stukjes geweekte vis.
Leg daarop een laagje zure appels, in stukjes.
Druk iets aan en giet er een flinke scheut droge witte wijn over.
Zet, met een deksel of aluminiumfolie op de schaal, een uur in een oven op 160 graden.