maandag 12 mei 2008
Hugo Claus 1
Het verdriet van België
Deel 1, Het Verdriet
* Rijstepap met bruine suiker
* Boterhammen met kweepeerjam
Schil de kweeperen, snijd ze in stukken en verwijder eventueel zwarte delen.
Kook ze gaar in water met suiker, een flinke scheut grenadine en een gespleten vanille-stokje.
Giet af, verwijder het vanille-stokje en pureer.
Proef op suiker.
Ik maakte het laatst van "kwee-appels" overigens.
* Boterkoeken
* Zure haring, en haring in gelei met citroen
Zoiets? (Alle links in nieuw venster!)
* Mastellen
Tsja, vroeger in Brabant had je dat ook, hard en iets bitter van buiten (verbrande suiker) en zoet-plakkerig van binnen.
Geen idee of het hier nog bestaat en hoe het heet...
* Varkensgebraad, schorseneren, gebakken aardappelen. En appeltaart.
* Boterhammen met gehakt (?) en met hoofdvlees. = zult.
Kijk, net als in Duitsland heb je in België en Frankrijk een soort erg vlezige zult die je warm serveert.
Tête Pressée (geperste kop, Vlaams: preskop)
Sülze (zult)
* Roggebrood met smout en aardbeienjam
Smout: spekvet.
* Éclairs, Mille-Feuilles, Chocoladetaart, Confiture[= jam]-taartjes, Boules de Berlin.
Ik ken alleen de patisserie van de Médoc. Daar heb je Éclairs (hier) (duizenden heb ik er gemaakt...) en wat met confiture-taartjes bedoeld is zal wel dit zijn.
Milles-feuiles is bladerdeeg en chocolade-taart, dat kan natuurlijk van alles zijn.
Blijft Boules de Berlin, Berliner bollen, Berlijnse bollen.