vrijdag 11 april 2008
Verzoeken
(Eetclub gisteren en volgende staat hieronder!)
1] Arretje Nof
Geen foto te vinden van Arretje (Arno-tje), wel van kaften van de boeken, Toonder etc.
Hoe dan ook: NOF = Nederlandse Olie Fabriek, tegenwoordig Calvé.
En Arretje was een stripverhaal, door hen uitgegeven.
2] Serendipiditeit
Hier (nieuw venster).
Dikwijls met koken meegemaakt, iets gaat fout, je verzint wat en je vindt wat uit.
Maar de mooiste was, kort verteld want ik zal de details besparen, het vinden van een bewijs uit het ongerijmde voor het feit dat een tweede priem-drieling (na 3-5-7) niet kan bestaan. Op basis van het bewijs van Anthes van mijn vermoeden dat de “afstand” tussen piem-tweelingen altijd een product van 6 is (11-13 vs 29-31; 29 – 11 = 18, 18/6 = 3).
3] Harzer Schmelzkäse.
S. bracht die op mijn instigatie mee.
Heb je met of zonder Kummel / Karwei.
Maar goed. Dit is ongeveer hetzelfde als Luxemburgse Kachkeïs.
De essentie van dit soort kaas is tweevoudig. A) Je slaat het op voor de productie van smeerkaas en hebt zo minder ruimte nodig want het vet is er uit. Zie B2..
B) Je gebruikt het in de keuken.
B1, liefst met Harzer: gekookte aardappelen husselen door iets boter, ovenschaal, plakjes Harzer erop, gratineren.
B2, liefst met Kachkeïs: sauspannetje ingewreven met knoflook, vuur, scheutje water, kaas oplossen, rauw eigeel erdoor, roeren, eten op toast.
Wie o wie brengt nou eens, of laat sturen, Kachkeïs uit Luxemburg naar de Eetclub. En meteen ook maar Judd.
Judd mat Gaardebounen an Speck gromperen, Luxemburgs nationaal gerecht, gepekelde varkensschouder met tuinbonen en gebakken aardappelen met spekjes.
Ja, ik ken wel iemand daarginds. Maarten Engwierda. Maar ja, die vind mij niet sjiek genoeg...