woensdag 16 april 2008
Primer viaje a Andalusia (5)
Eerste reis van Cela naar Andalusia, aflevering 5.
* Hij is in Carmona, drinkt vermout, nou ja, Spaanse dan, en eet olijven gevuld met ansjovis en met paprika.
Weer een gezegde, PJ. "A la occasion la pintan calva". Je kans grijpen?
(Hm... zie hier, alle links in nieuw venster!)
Veel later in het boek: "A la occasion la pintan calva y el que venge atras que arree"
Doe je best PJ!
Is in Sevilla. Aquaduct.
Niet zo mooi bewaard als dat in Segovia:
Hij schrijft over "vier kruiden poeder". Dat je dat ook in Spanje hebt was mij onbekend. Kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en peper.
Frankrijk: hier.
China: vijf kruiden: hier.
* Eet Yemas de San Lorenzo, eigelen van Sint Laurens, de patroon van de koks trouwens, omdat hij gegrild ter dood gebracht is.
Deze zijn van Sint Theresa, maar goed, dat maakt weinig uit.
Laurens met zijn rooster.
* Gazpacho Andaluz
Het schijnt mét tomaten en zónder ui te moeten.
Nou ja, dat klopt behalve die ui; dit is mijn recept:
Neem één deel goed rijpe tomaat op vijf delen groene paprika en vijf delen komkommer (beter: verse augurk) en pureer dit met knoflook en ui naar smaak.
Leng aan met tomatensap tot de gewenste dikte en breng op smaak met witte wijnazijn, komijn, suiker, peper en zout.
Serveer met blokjes komkommer, ui en rode en groene paprika.
* Hij eet verder salade van "escarola" met olijven ("groenlof", chichorei zeg maar),
(krulsla?) (enorm lekker met olijfolie waarin je knof uitgebakken hebt).
* Verder eet hij daar "Cocido Sevillano" (stoofvlees met in dit geval daarbij gebakken eieren en aardappelen; meestal wordt het gemaakt met kikkererwten en dikwijls met Acelgas, soort paksoy). Als dessert eet hij "Natillas".
Hier.
Nog een, PJ. "Ponerse como el Quico". Zie Google. Poner (neerzetten) heeft iets met comer (eten) te maken. Zou dus hier wel kunnen kloppen.
* Soldados de Pavía", soldaten uit Pavía, in reepjes gebakken zoutevis, bacalao.
Ziet er ontzettend lekker uit...
Dit is "rebozado", in beslag gefrituurd.
Hij eet dat in de beroemde wijk Triana in Sevilla.
* Hij eet daar ook tapas. En Menudo gitano, een stoofschotel van pens, kalfspoten en kikkererwten. Wie het recept wil, die meldt dat maar.
* En "Gambas con gabardina", garnalen met een jas, in beslag natuurlijk.
Japanse keuken, zeg maar. Maar ook India; Google op bahjee.
En natuurlijk oost Spanje / west Italië.
Calamares a la romana
* Is in Sanlucár de Barrameda en eet Habas, tuinbonen, in Spanje meestal gedroogd, geweekt, gekookt.
Met bloedworst.
Overigens hadden we dat vroeger in Nederland ook, gedroogde tuinbonen. Paardebonen, en in het noorden Mollebonen.
* Gerookte haring (hadden we al eens).
* "Habas con choco", habas met wat hier katvis heet, en in Spanje meestal sepia, een kort dik soort inktvis.
Google: krijg je veel "katvis" maar dat is catfish, dat is wat anders.
Dit is katvis:
* Mojarra. Geen idee wat het is. Diapterus plumieri maar op Google Nederlands vind je geen Nederlandse teksten.
Hij eet het "en salsa verde", in groene saus. Heel bekend Spaans visrecept, vooral met heek:
(deze met kokkels erbij).
Nu in Huelva, op de grens met Portugal.
* Allerlei soorten gebakken visjes
* Wijn uit Moguer
* Ham uit Jabugo, de beste van Spanje, van zwartpoot-varkens.
Die overigens, zoals je hier altijd leest, geen eikels eten maar de vruchten van de steeneik (fantastisch haardhout maar moeilijk te kappen).
* Uitgenodigd: mojama (daar hadden we het al over; ham van tonijn), hueva ("ham" van de kuit van tonijn, hadden we het ook al over), rivierkreeft, gebakken vis (robalo: zeebaars; choco zie boven; tong), weer choco con habas maar nu met het recept: veel olijfolie, tenen knoflook erin, stukjes vis erin, ± 1 kwartier roeren, tuinbonen erbij en wat warm water (dus ik neem aan dat het verse zijn]), deksel, water verdampt: klaar.
Eind van de reis: Ayamonte. Net iets links van de kaart hieronder.
Gebakken sardines...
(Rode lijn: dit gedeelte van zijn reis.)