donderdag 3 april 2008
Duitsland en zo
Zag gisteren Hitler's Last Days.
Bedacht: Hitler lijkt op T., Eva op R.
Deed me denken aan een etentje in Biezemortel, waar ik o.a. kookte voor mijn "intellectual mother" Sarah Betsky Zweig (achternicht van).
We aten Mrs. Fishers Onion Soup
Hoe ik aan het recept kom weet ik niet; in The Art of Eating van mevrouw Fisher staat het in ieder geval niet.
Dat is overigens het beste kookboek ooit geschreven, en waarvan Auden ook nog zegt dat het het mooiste Engelse proza is van deze eeuw.
Maak uiensoep, die goed warm klaar moet staan.
In wat boter gehalveerde gekookte slakken kort aanbakken. Blokjes tomaat erbij zonder prut, wat verse tijm, wat peper en wat zout.
Na even roerend bakken flamberen met Pernod en er de uiensoep overgieten.
Omroeren en serveren.
Daarna een bonenschotel met tig verschillende soorten bonen.
En later vertelde Sarah me dat ze op de terugweg ontzettend had moeten lachen. Alles viel in elkaar. B. wat de Mad Hatter, E. was Alice etc. etc.
Over Auden gesproken trouwens: Sarah vertelde me een mooi verhaal.
Ontmoette iemand, kwam aan de praat, komen op Auden. Vertelt die tiepe dat ie ooit in een telefooncel stond en er een rare man naar binnen stond te kijken. Draaide hem de rug toe, tiepe gaan aan de andere kant staan. Etc. Bleek later Auden en ze kwamen in bed. "Een heel lelijke man, die Auden". Hij doet het licht uit, Auden het weer aan etc.
Maar goed, Duits nu.
Gevulde duiven
Bak gesnipperde ui kort aan in boter.
Maak een niet te droge farce van de ui, rauw ei, wat lauwe melk, peterselie, kleine blokjes rauwe bacon en broodkruim.
Werk er de fijngehakte harten en (geblancheerde) levers door van de duiven en idem de maag, ontvliesd.
Breng op smaak met peper, majoraan, nootmuskaat en iets zout.
Vul duiven (zonder nek of vleugels) met het mengsel en naai ze dicht.
Bind ze op.
Kruid de duiven met zout en peper en bak ze rondom gaar in boter in een hete oven.
Bedruip regelmatig.
Samen met de duif kan groenten worden gebakken: wortel en/of meiraapjes en/of gele knolletjes en/of pastinaak.
Duitse gehaktballen, Königsberger Klopse
Maak gehakt aan met in melk geweekt en goed uitgeknepen witbrood, peper, weinig zout, gesnipperde ui, kappertjes en in melk geweekte en daarna geprakte ansjovis.
Maak er niet te grote ballen van en kook die in water met iets zout.
Haal ze uit de pan, houd ze warm, en bind een deel van het kookwater met een mengsel van boter en bloem, stevig kloppend.
Serveer de saus bij de ballen, met nog wat ansjovis en kappertjes.
Dit moet Kant gegeten hebben, want die woonde in Königsberg (nu Kalinigrad).
Hij deed er dagelijks, precies om 10 uur, een ochtendwandeling. Zo precies om 10 uur dat de burgers van Königsberg er hun horloge op gelijk zetten.
Heilbot met wortel
In olie wat sjalot aanbakken en tot frietjes gesneden wortel.
Zout en peper erbij, en visfond (ingekookte visbouillon).
Met een deksel erop een moot heilbot erin gaarstoven in een minuut of tien.
Een maal draaien en regelmatig bedruipen.
Vis uit de pan, warm houden, crème fraiche en wat mosterd door de pan roeren, inkoken of binden, proeven op zout en peper.
Serveren met de vis, en met heel fijn gehakte peterselie en met citroen.
Rode kool met koriander
Wat spekblokjes langzaam in wat reuzel uitbakken.
Gesnipperde rode kool meebakken, laurier en flink gemalen korianderzaad erbij, peper en zout, en ietsje foelie en kruidnagel.
Met rode wijn en wat rode wijnazijn een half uurtje zacht laten stoven.
Vlierbessenschermen
Kan met de bloemschermen en met de bessenschermen.
Dompel de schermen in beslag, laat wat uitlekken en frituur goudbruin in een hete frituurpan.
Leg op keukenpapier en laat uitlekken.
Bestrooi met poedersuiker.
Zo kan ie wel weer...