vrijdag 14 maart 2008
Volgende Eetclub en die erna. (Aangevuld! Zie woorden in hoofdletters en in vet.)
De volgende Eetclub is op donderdag 10 april.
Op verzoek van de gisteren aanwezige leden: vego (kom je G.?!).
Even uitleg voor nieuwe leden: we eten om en om
a] borrelhapjes, voor-koud, voor-warm, hoofd en zuivel-gerelateerd nagerecht (zoals het ijs gisteren, of laatst geiten-yoghurt met noten en honing)
b] borrelhapjes, voor, hoofd, kaas en nagerecht.
Daarnaast eten we 1] vlees, 2] regio, 3] vis, 4] thema, 5] vego.
Nadat we in januari vlees aten, Italië in februari en vis in maart was dus de keus uit thema en vego. Werd vego.
Volgende Eetclub
Spreads van eigeel en eiwit, zilverui'tjes, kappertjes, pesto, dat soort dingen; stokbrood.
MAAR: ik vergat dat Wim voor ons uit Oostenrijk ham heeft meegebracht. Dat krijgen we dus OOK.
VERDER bij de borrelhapjes weer een uitstalling van de boeken van de Eetclub. Boeken lenen mensen!
Rujak malayu (nieuwe spelling). Roedjak hier maar rujak malayu, Maleise roedjak, is minder zoet en met gefrituurde tofu.
Courget gevuld met groene olijven, gegratineerd met kaas; puree van witte bonen, smeuïg gemaakt met goede olijfolie; erg lekker, geloof me. Italiaans.
UHH, in de courget, na droogdeppen, komt noten-olie en paprika-poeder. MELD ME als je het niet pikant wilt.
Engelse kaas. Stilton, Double Gloucestershire etc.
Arretje's cake.
Ja, hebben we al gehad, maar is verzoek en trouwens de "Arretje's Eetclub" bestaat in April twee jaar en die Arretje's Cake was het grootste succes tnt. (Niet weer de cake onder de neuzen van de eters uittrekken J.!)
OK, de volgende nu, mei, "Thema" dus. Want ik ben streng in de leer.
Zonder tegenspraak wordt het thema "Soja". Kunnen we meteen eens met stokjes eten.
Tempeh
Gefermenteerde soja-bonen
Rode tofu
"Red tofu (in mandarin: hong doufu ru) is a fermented form of tofu to which red rice vinegar(?) has been added. The end product is a little scary looking, but has an indescribable quality which contributes to the taste AND COLOR of the end product. You can find red tofu at a well-stocked Asian grocer; it comes in nifty earthenware jars."
Nee.
Goed van dat vraagteken.
Kijk. Vroeger had je Sint Vitus Dans.
Hier en zie daar onder "drugs".
Die drugs waren in dit geval virus-infecties van het graan, stoffen producerend die vrij gelijk zijn aan LSD. Dat kwam via het graan in de molen en zo in het brood. En dan ging het hele dorp "dansen".
Een zelfde soort virus-infectie heb je in rijst. En die wordt apart geoogst en in sterke pekel gedaan, die dan rood kleurt en het virus doodt. En daar doe je dan stukjes tofu in, die ook weer rood kleuren. Gebruik je ipv zout.
Dou Ban, Chinese sambal met die gefermenteerde sojaboontjes.
Garum hier en Oil of Oolichan hier, ketjap, sojasaus en Maggie, allemaal hetzelfde soort spul.
VERDER hebben we nog muizenoortjes als borrelhapje (met soyasaus). Soort elfenbankje.
En ik moet natuurlijk ergens NUOC MAM of Ca Com gebruiken ("Fish sauce", maar dat kan ook van inktvis of paddestoelen zijn).
En we hadden ooit WATERKASTANJE, koud, voor het mondgevoel. Nu warm in een van de voor- of hoofdgerechten.