woensdag 23 januari 2008
Verdere recepten van vrijdag 2
Hoofdgerechten.
Vego: groenten met saus van Limburgse kaas uit de oven
+ aardappelkroketten geserveerd.
Lente-ui, halve sjalotjes, stukken paprika, courget, venkel, champignons, snijbonen-stukjes, sperziebonen etc. etc.
Rauw wat rauw kan (champignons), geblancheerd (bv. de venkel) en gekookt (bv. de bonen).
Steeds in dezelfde bouillon en die bouillon dan als een ware schat bewaren.
Door wat notenolie husselen en dan in een hete oven, met de saus erover.
Saus
Maak een "basis saus". Flinke portie en bewaar in kleine porties in de vriezer.
Béchamel, maar met 1/3 hete melk, 1/3 hete groentebouillon en 1/3 kamertemperatuur droge witte wijn.
Laat er Limburgse kaas in oplossen en roer er wat gekneusde karwij / kummel door.
Die basis-saus kan je gebruiken voor welke saus dan ook. Pepersaus, mosterdsaus, uiensaus, you name it.
Limburgse kaas, in dit geval Belgische, "Herve", uitspraak erf.
Vis
Snoekbaars met sauce Antiboise
Nou ja, ik kon geen goede snoekbaars krijgen dus het werd zalm met wat gerookte zalm erbij.
Antiboise: doe er een Google op en je krijgt een idee. Principe is gebonden saus met tomaat, zwarte olijven, ansjovis etc.
Beetje wat er op een salade Niçoise ligt of op zo'n "pizza" uit Nice, hoe heet dat ook alweer.
Kappertjes juist vóór het serveren erover.
Snoekbaars bakken.
Fijne vis maar weerstaat die heftige saus uitstekend.
Met aardappelkroketten en Pisto oftewel Ratatouille (met flink rode wijn gemaakt!).
Ingrediënten Ratatouille
Vlees
Lamsschouder uit de oven
Kon alleen maar als rollade geleverde uitgebeende lamsschouder krijgen.
Rondom bruin bakken, in de oven op 200, vrij snel daarna 160.
Inprikken: vocht net niet meer helemaal rood = klaar. Schijven snijden.
Mooie aardappelen, geschild, heel, olijfolie, in de oven op 220 tot ze mooi bruin zijn en gaar.
Grote uien, geschild en dwars doormidden, olijfolie, oven als boven, bijna gaar: flink rode wijn erover en terug in de oven.
Schijf lams dus, ui, aardappel, Ratatouille.
Nagerechten later.