zaterdag 12 januari 2008
Tomatensaus
Donderdag, voor de Eetclub, maak ik mooie tomatensoep. Tijd om even stil te staan bij het principe van tomatensaus.
In iets olijfolie niet al te fijn gesneden ui aanbakken, met wat wortel en prei en eventueel iets selderijknol, of anders selderijblad. O, en gebruik NOOIT het blad van een selderijknol.
Er even later flink knoflook aan toevoegen.
Op laag vuur kruiden erbij: laurier, bonenkruid (liefst van de overblijvende soort, bergbonenkruid, Satureia montana), koriander, zoet paprika-poeder, peper, ietsje nootmuskaat, ietsje kruidnagel, wat peterselie.
Omroeren, en grofgesneden heel rijpe tomaten erbij (liefst Roma, gerijpt aan de plant of bv. Tasty Tom) of gewoon rijpe met ietsje suiker.
Op hoog vuur omroeren.
Na even bouillon erbij, tomaten-puree en een zeer flinke scheut belegen rode wijn.
Zacht laten doorpruttelen, prakken, en proeven op zout, peper en suiker.
Met een stevige witte wijn smaakt het trouwens ook prima. Dat staat zelfs in het officiële Bolognese recept van de gemeente Bologna.