donderdag 27 december 2007
En nou ik toch aan het mopperen ben
Las vanmorgen in een wat oudere NRC-bijlage Knip, "Tonijnwijn".
Wittgenstein zei het al, "Wovon man nicht sprechen kann, darüber muß man schweigen".
Tonijn is een van de weinige vissen waarbij rode wijn smaakt. En "iemand" had hem verteld dat het ook smaakt bij lamprei.
Logisch. Tonijn en lamprei hebben rood of bruin vlees, nog afgezien van het feit dat lamprei in rode wijn (Graves) wordt gestoofd.
Lamprei.
Lamprei, rivierprik (hij schijnt weer terug te komen) is een primitive vis, richting de kraakbeenvissen (rog en haai). Maar het is een zoetwatervis.
Zalm noemde Knip ook als vis met niet-wit vlees, maar dat is een ander verhaal. Het typische vet van zalm combineert totaal niet met rode wijn. Ruik het alleen maar eens naast elkaar.
Ik ben geen liefhebber van Lamproie à la Bordelaise.
Hier.
Graves + bloed + prei > staalpillensmaak.
Geef mij maar à la Portugaise: mooie tomatensaus + rode wijn en dan daarin gestoofd.