maandag 28 februari 2011
Gisteren
eerst maar even.
Heb meteen dat plastic vergiet bij het afvalplastic gedaan. Onmogelijk om vet goed van plastic af te krijgen. Morgen Hema metalen vergiet.
Aardappelschijfjes frituren, uitlekken.
Olijfolie, sjalot, knof...
Fijngewreven komijn, versgemalen koriander...
Portugese sambal, wat heet water, Oxo, stukjes zwarte olijf.
Paprikastukjes erdoor...
Proef.
Ovenschaal, aardappel, paprikaprut, geraspte kaas.
Er boven op ligt een Umeboshi, Japanse gepekelde / gealcoholiseerde pruim. Hier. Kleine stukjes bij elke hap. Jammie...
Recept
Kaastaart met blauwschimmelkaas
Meng verse kaas met een flinke scheut room, breng op smaak met peper en zout en roer er uitgeknepen gelatine-blaadjes door.
Vet een puddingvorm in en bestrooi met paneermeel.
Beleg de vorm met dunne plakjes jonge kaas.
Leg op de bodem een laagje van het iets opgesteven verse kaasmengsel, daarop wat dunne plakjes blauwschimmelkaas kaas, dan weer wat verse kaas, dunne plakjes roomkaas, verse kaas, blauwschimmelkaas etc.
Eindig met verse kaas en decoreer met fruit en/of noten.
Laat goed koelen voor het serveren.
Rechts Grund, de oude benedenstad van Luxemburg stad. Op de achtergrond de Kazematten.
Links
Uitgaan in Montmartre hier. Wat een shitsite trouwens met die poepkleurige drop down menu's.
Surreëel hier. Maar dat hebben we toch al gehad, die Kijk Mij Nou manipulatie van die Inez?
Passie voor Perfectie hier. Maar dat hebben we toch ook al gehad?
Weer zo'n kwaaksite trouwens. Kijk eens hoe ik als vormgever tog egte kuns hep gemaak!
Station Luik
O, nog een link trouwens.
"Tussen Hemel en Hel, Sterven in de Middeleeuwen", "Entre Paradis et Enfer" etc.
"Onder hoge bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin". Van België dus. Zie eerst hier en daarna hier en daar dan weer hier.
Foto hieronder stuurde ik net iemand. City Lounge schuin tegenover station Luxemburg stad. Enorme bel erg goede witte wijn € 2,10. Nou jullie weer.
Zag op Luxemburgse Portugese restaurantkaarten tot mijn verbazing enkele gerechten die ik niet ken.
Ameijoa (kokkels of zoiets) a bolhao de pato (op eendebol??). Oops edoch. Hier.
Pezinhos (pootjes) de coentrada (huhh?) Blijken varkenspoten te zijn. Maar wat coentrada is???
Orelha asada, dat is duidelijk. gebakken varkensoor. Uhh, laatst vroeg zich iemand in een culiblog af hoe je varkensoor gebruiken moet. In kleine driehoekjes knippen, eventueel eerst kort sauteren en dan met bonen meekoken.
Salada de polvo. Dat is natuurlijk hetzelfde als het Galicische Polbo á feira hier.
Punheta de bacalhao, een vuist vol zoutevis, dat is wat ik at en zie foto gisteren, met die chips.
Bolinhos de bacalhao dat zijn die kroketjes, in Spanje gemaakt van het zaagsel dat de zoutevis verkopers opvangen bij het zagen van de stukken voor de klanten.
Tot slot caracois, en dat is simpel, slakken.
Dit is de Judd die ik in Luxemburg at.
Voor de Judd die ik vanavond thuis maakte: zie morgen.
zondag 27 februari 2011
Daar ben ik weer!
Hectische dag met post, email, opbergen en noteren wat meegenomen, notities uitwerken... Ook nog dringend correctiewerk wat < eind maand klaar moest. Eind maand factureringen... Pfffff...
Geen coherent verhaal vanavond over Luxemburg stad, noch over Luik en Namen -want daar was ik ook-. Lapidair. Drink momenteel een van de drie meegebrachte Portugese wijnen (veel Portugezen in Luxemburg), een Adega [bodega] de Pegões ([peegOIngsj], een "regionale wijn uit de landerijen van Sado". Prima wijn. Vreemde belegen-fris combinatie. Bokst uitstekend op tegen de zeer belegen Munster die ik meebracht.
Station Luik
Trein Luik - Luxemburg stad
Gisteren 2e helft van die wow zalm-paprika pizza, vanavond bijeengesprokkeld aardappelschijfjes, geraspte kaas, paprika.
Mail van L.
De vrouw die door Klinkhamer vermoord is (tijdens dronkenschap) is de zus van de vrouw waar hij mee getrouwd was. Goed, dat meisje was dus verliefd op haar zwager. Hij was idolaat van haar. Spaarde een hoop centen om een restaurant/hotel in het buitenland te beginnen. Het meisje werd enorm verwend. Ze was verpleegster en droeg couture kleding. Klinkhamer had de tekening al van het hotel en de grond was gekocht. Toen kwam de beurskrach in de jaren tachtig en toen is de stommerik met aandelen gaan gokken. Centen weg, vrouw kwaad, moest ineens blijven werken voor hun geld. Drank, voor Klinkhamer een verdoving, en toen die avond vol verwijten, waar de boel "uit de hand is gelopen". (Hoewel ik wel eens denk dat menig huwelijk mazzel heeft gehad dat het niet in zo'n drama is geëindigd.) Wat er over blijft is een vent die koketteert met het gegeven en wat zichzelf betreft, min of meer, zo destructief is als de pest.
Dank!
Eerste avond Luxemburg stad, Portugees restaurant (over Portugese restaurants en supers struikel je) want nog geen gegevens ingezameld over waar de diverse Luxemburgse specialiteiten te eten. Zoutevis, heerlijke saus met zwarte olijven, overheerlijke home made chips, nog geen tientje. "De duurste stad van Europa", lazer op...
Luxemburgse rauwe ham gekocht, en -later- ook in Namen (links onder Luik, links boven noord Luxemburg, rechts onder Brussel). Maar die ham kwam uit het Sûre gebied, dus meer richting Noord Luxemburg. De Luxemburger is wat fijner van smaak, wat subtieler, die Naamse veel meer krachtig.
(Subtiel... Was bij een vriendin in een soort Gorkumse Bijlmer, kwam een tiepe aan de deur, of Mohammed thuis was. Ik zeg Gelukkig niet. Zegt de zoon van die vriendin Jij bent ook niet subtiel. Ik zeg Nee, Van Thiel.)
De oude stad, boven. Want je hebt ook de oude stad beneden, Grund.
Zag gisterenavond deel 2 van disk 2 van The Pacific.
Klein stukje D-Day achtig, aardig. Rest nog immer geen verhaal, geen actie.
Kocht witte ui. Grote dikke. Google. Sommige koks prefereren het omdat het niet glazig wordt. Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Planning nu maar dus.
Morgen. Judd [zjOEd], Luxemburgse gepekelde varkensschouder, met pitah brood (ik zal ze) en witte ui in saus zoals ze met die Judd de tuinbonen serveren: vrij dun gebonden room / witte wijn saus. Bracht daarvoor een fles Elbling mee.
Overmorgen. Tofu? Tempeh? met rijst en met Chuchu, een soort Braziliaanse Christofine (search the blog). Als je een Google doet krijg je vrij gladde groene, maar deze zijn knobbelig en geel.
Daarna escargots, zwarte Portugeese boontjes en saus van Provencaalse sjalotten ("Bananesjalot"...)
Allemaal meegesleept...
Dit kan je zien in Namen, als je aan de achterkant van het Huis van de Poëzie staat (achterkant = ingang) en dan een deur naar links gaat en daar aanbelt en vraagt of je de binnenplaats mag zien. Niet dat ik dat deed, maar ik stond de vergelijkbare binnenplaats van het Huis van de Poëzie te fotograferen toen me iemand aanklampte enzovoorts. Dat gebeurde me trouwens binnen drie uur vier keer. Gaan ze (gebrekkig) Vlaams praten ook nog, als ze horen dat je uit Pays-Bas komt. Aardige mensen daar hoor...
(Namen? Ja. In Luxemburg begon het te sneeuwen en aangezien daar, in het interessante deel van de stad, alles helling op helling af is schiet dat niet op. Overal ook borden "Hier wordt niet gestrooid. Betreden op eigen risico". Dus via Namen terug. 10 musea, 10 monumenten...
Kocht umeboshi, in de Chinese super in Luxemburg stad. Veel Japans spul daar. Vond een recept. (Uhh, dit is een mededeling voor J. Hier.)
Wilde in Namen Flammeküche eten, zag dat een restaurant dat voerde, maar maakte weer de eeuwige fout. Als een restaurant in een Franstalig gebied 's middags open is, dan wil dat, in de grote stad, helemaal niet zeggen dat ze 's avonds open zijn. De meeste zijn alleen 's middags open voor ambtenaren en zo die niet in de stad wonen maar er 's middag's wel warm willen eten.
Flammeküche hier.
Nou, dat was het voor vandaag hoor. Moet nog koken ook.
Broodje gekocht in Luik. Net als broodje Namen en broodje Luxemburg stad redelijk goedkoop en enorm lekker. Maastricht daarna. Je wil niet weten wat je betaalt voor de mond dicht slibbende gore kleffe prut, met heel erg veel boter ("boter")...
Maar ja, welke Nederlander weet wat kwaliteit is?
maandag 21 februari 2011
Krijgen we G**
wéér een door Schier uitgekotste refo burgemeester hier in het dorp. De vorige ook al. Met zo'n potloodvenstersjas...
Nou ja. Vanavond opleukpizza met zalm.
Wat nog meer. O ja, dat ik vanaf morgenvroeg weg ben. Luxemburg stad. Lekker burgerlijk. Vroeger woonde daar een aangetrouwde neef, Maarten Engwierda. Namens Nederland in de Europese Rekenkamer (kon die rekene dan?). Die trad ooit op als Sinterklaas bij m'n tante, voor de kleinkinderen. Een houter Klaas zag men zelden. Nou ja.
Prachtig toch? Waar zie je zoiets?
Kwam iemand langs, net toen ik een blik zalm voor op die pizza openschroefde. Met zo'n Tomado blikopener die net onder de rand door de zijkant heen snijdt. Niks beters dan dat systeem. Had ie nog nooit gezien. Jullie ook niet?? Werkt altijd, zelfs als het ding (in mijn geval) 30 jaar oud is.
Iedereen electrisch hier als je het kan vinden tenminste. (De tijd dat het kost dat de site af en toe tevoorschijn komt kan je mooi je hond uitlaten.)
Cursus Flash vandaag, nee, gisteren, maakten we dit. Nou ja...
Gisteren. Manakish en sperzie curry met gekookt ei.
Eerst maar die manakish. Meteen "niet eerder gepubliceerd recept" wat normaal donderdags komt.
Manakish met zaatar, Midden Oosten, brood met kruiden. Ook gemaakt met, in plaats van kruiden, chili, lamsvlees, kaas, kishk (yoghurt achtig spul met een soort bulgur erdoor) of groenten als spinazie, of die kool met grote gekrulde bladeren, cavolo nero, couve...
Maak eerst het deeg. Gewone ongebleekte bloem, gist, lauw bijna warm water, zout. Gewoon brooddeeg, maar met iets hardere tarwe; soort voor Turks brood is perfect, soort voor ons brood is te zacht, soort voor pizza / pasta is te hard.
Kneden met bloem bestrooid. Kneden tot goed elastisch. Bal in kom, bloem erover, theedoek, warme plek, rijzen tot verdubbeld.
Maak een mengsel van eerst 1 deel kruiden (gedroogde tijm, idem oregano, idem bonenkruid (liefst bergbonenkruid), idem mocht je er aan kunnen komen kleine steentijm.
Meng met gelijke hoeveelheden sumak én sesamzaad. Nu hep je zaatar; zie foto hierboven.
Druk het deeg plat tot een dunne koek.
En nu hep je twee scholen.
1] Meng de zaatar met olijfolie, smeer daarmee de koek in en bak.
2] Smeer olijfolie over de koek, strooi er de zaatar over (zie hieronder) en bak.
Heeft ongetwijfeld te maken met de versheid van de ingrediënten van de zaatar.
Gebruik de eerste keer een middenweg: kneed de zaatar met ietsje olijfolie.
Serveer warm natuurlijk...
De rest nu.
Eieren niet te hard koken, schrikken, pellen.
Arachide olie, sperziestukjes die eerst een uur in koud water gelegen hebben, vers gesneden natuurlijk, en daarna zeer goed uitgelekt. Wokken tot van kleur veranderd.
Sjalot, knof, lombok.
Daoen salam (verpulverd), daoen djeroek poeroet, komijn, wat kruidnagel, wat foelie.
Flink kerrie Madras op niet te hoog vuur.
Witte wijn, ..., proef. Iets lamsblokje toevoegen. Proef.
Brood maken, oven etc.
Stukjes ei bij de sperzie en dat eten met het brood.
Enorm jammie!
Restaurantweek hier. De goeie plekken zijn al vergeven voordat de site open gaat want de sponsors hebben voorrang. En er is wel meer niet kosher aan dit initiatief.
O jee, een heel artikel in Trouw (Trouw nog wel) over Gothic.
Nou, hier in het dorp hep je dat niet, net zo min als hoofddoekjes (sssst! anders komt die gecoiffeerde drol hier wonen!).
Uhh, je hep Classic Goths zoals deze, die door d'r tatoos geen rugprik meer kan krijgen. Kijk.
Je hep ook Industrial Goths. Dat is wat meer mongools. Hier.
Cyber Goths dat is meer gekwaak zeg maar. Hier.
Ennuh, ja, ik ben er diep in gedoken. Virtueel dan dus want je moet toch niet denken dat je met die achterlijke gekken in contact kompt...
Phantasy Goths hier en Vampire Goths hier.
Tot slot, eindelijk, Lolita Goths. Dat is meer Japans zeg maar. Hier.
Beetje Manga en op dezelfde wijze seksueel getint.
Misschien moet ik maar gewoon voor een derde keer promoveren. Op Gothic. "Kijk: ik bedoel, uhh, hierboven ziet u, uhh, tsja, uhh, hoe zal ik het zeggen, uhh..."
Goh, Lybië... Hoe heet die tiepe ook weer, met die tenten en die vrouwen, hahahahah, Gaataffie of zo. Staat z'n tent al in brand?
Hopelijk slaat het trouwens niet over naar Luxemburg, good Gosh...
zondag 20 februari 2011
Oeioeioei,
wat was het weer enorrum lekker gisteren, Godsammekrake als het niet waar is. Ongelofelijk lekker... Madrileense tomatensaus (met droge sherry), gehaktballetjes in varkensnet (dat is de Luikse variant), gefrituurde aardappelschijfjes.
Olijfolie, ui, knof, ietsje lombok (in het originele Madrileense recept Ñora, ietwat pikant paprikapoeder, van appelpaprika, net als in Hongarije, maar dan later toevoegen).
Tomatenpuree ff aanbakken...
Blik gepelde tomaten, prakken, ff stoven.
Laurier, fijngewreven komijn, zoet paprikapoeder (of dus Ñora ipv lombok, of ipv Ñora half pikant half zoet paprikapoeder), beetje paddoblokje, bonenkruid (liefst berg-), oregano.
Proef.
Redelijk wat goede droge sherry erbij, ff stoven, proeven en beslissen of je er stukjes zwarte olijf van de droge soort bij doet.
HOH gehakt aanmaken met p/z.
Net uitleggen en in toepasbare stukjes snijden.
Balletjes maken, in net wikkelen.
Aanbraden in boter; regelmatig keren.
Gaar stoven in de saus.
Serveren met die aardappelschijfjes...
Tsjonge, wat lekker...
In Stad kan je dat varkensnet krijgen bij die slager (gaf jij me die tip niet, J.?) aan het eind van de Steentilstraat.
O ja. Offe, o nee, dat vertelde ik al. Dat je daar geen puur lamsgehakt krijgen ken maar bij die wat eerder gesitueerde Turkse of Marokkaanse slager wel, wat ik toen nodig had om, mengend met HOH Ćevapčići te kunnen maken. Was ook enorrum lekker trouwens...
Laat maar.
Maar goed, gehaktballetjes op de manier van Luik, wat ik zeker de komende week op de heen- of terugreis gegarandeerd eten zal, dat is hetzelfde verhaal, maar je haalt die ballen door de bloem voordat je ze bakt, om de uiteindelijke saus wat dikker te krijgen. En niet zo lang in te koken moeten, waarbij smaken versterken, maar ook eventueel ongewenst veranderen. Ennuhh, niet in tomatensaus maar in Leffe gestoofd.
Luik. Tsja. In Nederland zou het niet kunnen maar in Luik of omgeving (!) blijkbaar wel. Maar ja, het is misschien al wat ouder. En verder klopt er van alles niet. Waar dat meisje haar handen heeft geplaatst, dan gaat ze onverbiddelijk op de bek (maar ja, technisch is het erg moeilijk ze verder naar rechts te zetten). En waarheen ze kijkt, dat is bijzonder vaag. "In de toekomst"? En of ze er met de mate van been-spreiding overheen komt, dat is nog maar de vraag.
Uhh, in Nederland zou het meteen in mekaar geslagen worden, als die fascisten tenminste de bronsdieven vóór zouden zijn.
Uhh, over bronsdieven gesproken. K vh Reve zag ooit Le Penseur ergens in Amerika, op een campus. Met een pleerol in die afhangende hand gedrukt, woehahahahahah!
Wat een shit, die Rodin.
K vh Reve: "Deprimerende spierbundels".
Las vandaag wat over Ginko boom en Goethe.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Dieses Baums Blatt, der von Osten
Meinem Garten anvertraut,
Gibt geheimen Sinn zu kosten,
Wie's den Wissenden erbaut.
Ist es ein lebendig Wesen,
Das sich in sich selbst getrennt?
Sind es zwei, die sich erlesen,
Dasz man sie als Eines kennt?
Solche Frage zu erwidern,
Fand ich wohl den rechten Sinn:
Fühlst du nicht an meinen Liedern,
Dasz ich Eins und doppelt bin?
Dan is meteen het vrijdag gedicht geplaatst, want dan ben ik nog in Luxemburg.
En dat 2? 1? blad hieronder. Heet niet voor niks "biloba", tweelobbig.
zaterdag 19 februari 2011
Bitterballen,
die at ik net bij de borrel, in m'n nieuwe stamkroeg, en verdomd, aan het nogal grote formaat en de ietsje onregelmatigheid te zien zeg ik Maken jullie die zelf? Ja dus. Smaakten wel goed, had iets sterker van smaak gekund, maar het vet was wel niet vuil maar niet meer 100% kosher. Ik ben niet zo'n goeie wijnproever of theeproever, maar vet wat niet helemaal kosher meer is, dat proef in onmiddelijk.
En ja, zien eten doet eten; naast mij ook bitterballen en aan de overkant 2 x.
Mail nu.
Ik heb altijd gezegd, dat Klinkhamer een heel goede schrijver is, misschien wel de beste hier in Nederland. Bij wijs van spreken. Heb ik het over "Hotelrat" en "Geslagen als een hond". Dat laatste boek gaat over zijn ervaringen in het Vreemdelingenlegioen. Ik heb het uitgeleend en, zoals dat gaat, nooit meer teruggekregen. De foto van Klinkhamer die je plaatst, daar word je toch beroerd van. Hij maakt zich extra lelijk. Hij heeft een glazen oog, maar is best wel een knappe man. Jammer voor die man dat hij zichzelf zo lelijk maakt, ik denk dat hij zo over zichzelf denkt. Voor je mijn verhaal interpreteert als "De visie van zuster Clivia": ik bewonder zijn schrijftalent en heb het niet over zijn leven en de naargeestige situatie van de persoon zelf. Ik heb hier nog wel een paar boeken van hem. Wil je ze lenen? Overigens altijd via de ramsj of via Klinkhamer gekocht.
Leuk dat je die medewerker van/en Trouw zit te zieken, prima!
Maarten, een fijne vakantie gewenst! Ik blijf Luxemburg een raar landje vinden. Groeten van L
Welke boeken van Klinkhamer heb je?
Nog even: heeft Wolkers ook niet zo'n oplossing voor het verdoezelen van een lijk? Dahl kon er wat van, maar onze brave gereformeerde Jan wist er ook raad mee. Overigens heb ik altijd gedacht dat Klinkhamer stiekem wilde, dat het stoffelijk overschot gevonden werd, of althans dat hij "gepakt" zou worden. De man is veel te slim en dermate door het leven "gepokt en gemazzeld" dat hij anders echt niet zo'n "stomme oplossing" zou hebben gekozen.
Ja, heb ik ook gedacht...
Dank voor je bijdrage!
Recept
Kaassaus-fondue met witlof cq Brussels lof, dat kan ook
Bak in flink boter ui en knoflook aan.
Kruid met geel mosterdzaad, gebroken piment, iets komijn, nootmuskaat en iets kruidnagel.
Bak flink stukjes witlof even mee.
Maak er een roux van, en daarvan met warme melk, warme groentebouillon en droge witte wijn een saus ("Basissaus" heet dat; kan je relatief lang bewaren dus maak je altijd flink wat, als basis voor diverse sauzen).
Breng op smaak met pikant paprika-poeder.
Los kleine blokjes brokkelkaas zo goed mogelijk op in de saus (lukt niet helemaal) en breng op smaak met vers gemalen Parmezaanse kaas.
De saus moet vrij dun zijn (eventueel nog wat vloeistof toevoegen) want hij wordt nog iets gebonden met losgeklopt ei.
Proef op zout en serveer als fondue.
The Pacific zelfde verhaal. Actie wordt aardiger, lijn blijft ontbreken.
Noteerde oa dat ik in Luxemburg die Kachkeis moet kopen (waar je verse warme smeerkaas mee maakt) en bedacht in ene Wat een vies woord eigenlijk, smeerkaas...
Die Slankie tuinkruiden is trouwens erg lekker, en die Aldi Jogging naturel ook, als je er die Zwitserse kruidenkaas over strooit...
Lüpertz hier (alle links hier in een nieuw venster).
Dat is uit dezelfde hoek als Baselitz, Immendorf en Kiefer.
Kijk, dat bedoel ik nou. Bouneschlupp, Treipen, Leberklöse (levernoedels) met zuurkool...
Bouneschlupp...
En als je op Treipen (droge bloedworst) zoekt, dan krijg je Portugese bloedworst. Niet vreemd, want 20+ % van de bevolking is Portugees. We gaan daar dan ook uitgebreid -ook- Portugees eten...
Levernoedels: 1/3 gemalen lever, 1/3 gemalen doorregen, 1/3 bloem. Kneden met oregano en p/z. Balletjes, koken.
Maakte net, zie gisteren, uhh, zie morgen dan dus, die Madrileense tomatensaus met erg droge sherry. Tsjongejonge, wat is dat lekker...
Trouwens tomatensaus met witte wijn smaakt ook prima hoor. Op de officiële website van Bologna, en daar die saus dan dus, staat dat het prima kan met witte wijn.
Maakte trouwens ooit tomatensaus met licht zoete Chinese witte wijn en licht zure verse tomaten. Jammie!
Bologna
Die grote klok lijkt op de Yam Besar (Uur Groot, grote klok dus) in dat dorp in de bergen naast Padang, hoe heet het ook weer. Waar ik die waanzinnig lekkere buffel-biefstuk at.
Maar goed. Nou ja.
We gaan video kijken, The Pacific, en daarna pitten. Ronk-ronk!
vrijdag 18 februari 2011
Gisteren Hoisin dag.
O, voor ik het vergeet: zie een van de cursussen die ik schreef hier (alle links hier in een nieuw venster).
Maar goed, gisteren. Quorn, farfalle (had ik nog over, gekookt) en paprika. En Hoisin dus.
Roerbak stukjes Quorn naturel in arachideolie. Uit de pan.
Wat meer olie in de pan, grof gesneden lente-ui, knof...
Witte wijn, snel inkoken, stukjes paprika, sudderen, Hoisin, proef.
Als zout red bean curd gebruiken; Meiweizian smaakte hier beter dan Zhejiang (Shaoxing schreef ik gisteren abusievelijk), omdat het minder eigen smaak naast het zout toevoegt en dus zo de Hoisin tamelijk ongemoeid laat. Als "hot" gebruikte ik niks; niet nodig. (At er wel een guinduilla bij, groene Spaanse peper uit de pekel.)
Farfalle erin opwarmen en idem Quorn.
Uhh, kreeg bij de buurvrouw gisteren op de borrel zoveel leverworst door m'n strot geduwd dat ik het pas vandaag gegeten heb. Heerlijk hoor.
Dit schreef ik vandaag aan Trouw:
Dag;
Ik vind het schandalig dat de kookrubriek in Trouw regelmatig enkel een nagepend verhaal is. Ik heb verstand van zaken, en dan "proef" je dat. Zat te wachten op een aflevering met een evidente fout, dan kan je Google inschakelen om je gelijkt te halen. Vandaag was het zover, fout in het alcohol percentage. En ja hoor, letterlijk nagepend uit een 2006 bericht in foodlog.nl.
Inclusief de fouten daar (alcoholpercentage, "limocello" ipv "limoNcello").
Ook niet eens uitgeprobeerd want dan was ze er achter gekomen dat het alcohol percentage niet klopt (is niet te krijgen)...
Schande.
Op de site van Trouw is het recept (nog) niet te vinden, maar dat is niet nodig want Foodlog hier en was letterlijk overgepend.
En NB je foto boven je rubriek in de krant, met een verwaten smile van "Ik ben conaisseur"...
Dan maar beter Danny, hieronder.
Recept
Kaassaus met Boursin
Maak van bloem en boter een roux, en kruid die met laurier, nootmuskaat, kruidnagel, tijm, peper en zout.
Maak er met warme bouillon en daarna met droge witte wijn een niet te dikke saus van.
Werk geraspte kaas door de saus, bv. Leerdammer of zo, en los er dan flink Boursin in op.
Zag deel 5 (disk 3, deel 1) van The Pacific. Eindelijk, halverwege, kwam er wat vaart in. Soort D-Day achtige slachting (dat bedoel ik niet met "vaart") trouwens. Maar in Band of Brothers zit lijn, per afdeling en over het geheel genomen. Hier ondertussen vaart, maar geen lijn te bespeuren.
Recept
Kaassaus
Maak Béchamel of Basissaus.
Werk sterk smakende geraspte kaas door de saus met eventueel Worcestershire en/of paprikapoeder.
Serveer bij vis, eieren, pasta, rijst.
Kaassaus met mosterd
Werk ook sterke mosterd door de saus (niet al te lang vóór het serveren) en vlak voor het serveren wat citroensap.
Serveer bij vlees.
Kaassaus met olijven
Als gewone kaassaus, plus gehakte goed uitgelekte groene olijven.
Bij vlees, vis, pasta en groenten.
Kaassaus uit Milaan
Maak de basis met kalfsbouillon en melk.
Werk er Parmezaan door en serveer bij kalfsvlees.
Dit ga ik dinsdag zien want dan moet ik er overstappen. Station Luik. Ben erg benieuwd.
Planning
In Luik serveren ze gehaktballetjes in varkensnet, aangebraden en dan gestoofd in Leffe. Morgen maak ik een kruising tussen die balletjes en Madrileense, die je stooft in tomaten - sherry saus. Ik maak dan dus die Madrileense mét varkensnet eromheen.
Zondag curry, ei, sperzie en manakish, maandag (dag voor -vroeg!- vertrek simpele 60 cents pizza van Super d B, opgeleukt met vraagteken-vis en paprika.
Dus.
O ja, woensdag gehaktdag maar hier vrijdag gedichtendag.
Een nieuwe lente en een nieuw geluid
Alleen in Drenthe kijken ze wel uit
Coos Neetebeem
Nou, vooruit, niet zo karig, nóg een.
Jantje zag eens pruimpjes hangen
Oh, als eieren zo groot;
De tuinman zag zijn bolle wangen
En sloeg de vuile gapper dood.
John O'Mill
Toegift
De Profundis
Tot tranen toe ben ik bekommerd
nu kan ik nooit meer naar de lommerd,
omdat mijn hele inventaris
al daar is.
Erich Wichman
Trouwens Woensdag gehaktdag heb ik nooit gelezen, maar mensen die het weten kunnen en die het (manuscript) gelezen hebben zeggen dat het perfect in mekaar steekt. Zeer fraai, zeggen ze.
Nauwlijks te vinden. 1 exemplaar bij De Slegte in Arnhem.
Die tiepe had die vrouw trouwens (Dahl?) aan de meeuwen moeten voeren (uhh, op de eerste plaats in leven moeten laten natuurlijk)...
O, en wat was dat fantastische verhaal ook weer van het onvindbare moordwapen want opgegeten (bevroren lamsbout)?
donderdag 17 februari 2011
Vanavond
farfalle, die had ik nog gekookt ivm zak opmaken, gele paprika, Quorn stukjes.
In ieder geval met Hoisin, maar dan dus Hoisin + iets zouts + iets hots. Hoisin dan als enige smaakmaker. Kung po als hot denk ik. Zout wordt moeilijker. Moet niet teveel smaak hebben tov Hoisin. Geen Taotsjo bv. Ik denk dat het zie hieronder wordt, Shaoxing fermented beancurd, want dat heeft naast zout wel wat smaakje, maar een smaakje wat aansluit bij Hoisin. Misschien ook wordt het Meiweixian red bean curd; iets hotter maar ook iets "droger" van smaak. Dus eerst alles afgewerkt tot en met Hoisin erbij, dan zout kiezen en dan die Kung po al of niet heroverwegen.
Zo.
Die Meiweixian heet "Red" want van gefermenteerde rode rijst gemaakt, die bean curd (tofu). Dat staat dan dus ook bij de ingrediënten. Niet bij naam / ingrediënten bij die Shaoxing, wat vreemd is, want dat is net zo goed red bean curd. Nou ja, "Fermented" staat er wel...
Gisteren couscous, haringfilets in tomatensaus (vond ergens een blikje in ene) en lente-ui.
Grote gele rozijnen weken in heet water.
Haringblik afgieten, saus opvangen. Scheut witte wijn over de haring om het afgieten te verbeteren.
Olijfolie, lente-ui, knof.
Laurier, geplet (niet vers gemalen) korianderzaad, harissa of pikant raz al hanout, beetje kruidenbouillonblokje.
Die tomatensaus met die wijn. Sudder...
Proef.
Afgegoten rozijnen erbij.
Couscous begieten met kokend water.
Haring bij de saus.
Couscous erbij serveren met wat olijfolie erdoor gewerkt.
Jammie!
Vanavond disk 2, dus deel 3 en 4, van The Pacific. We zullen zien.
Recept
Kaas-ijs
250 cc. room met 250 cc. melk bijna aan de kook brengen.
50 gram rookkaas erin oplossen, 250 gram Caprice.
Au bain Marie een voor een twee eieren erdoor kloppen, daarna 200 gram suiker, en dan regelmatig roerend koud laten worden.
In een bak in de diepvries zetten en weer regelmatig omroeren. Of in de ijsmachine natuurlijk.
Serveren met warme vruchtensaus (jam warm maken, drank erdoor...).
Nog niet eerder waar dan ook gepubliceerd recept nu, want het is donderdag.
Wilde eend met sjalotten, Engels
Droog de eend goed van binnen en van buiten.
Wrijf de binnenkant in met wat zout.
Vul met gepelde sjalotten.
Op de rug in een ovenschotel, met ontbijtspek op de borsten.
Giet er rode wijn naast.
Zet in een oven op 225°, een kwartier per pond (= per persoon) voor een vrij rauw resultaat met jonge eend (erg lekker) of 20 - 25 minuten voor gaarder resultaat met jonge eend. Verdubbel de tijd voor oudere eend.
Bedruip zeer regelmatig.
Als het spek verschrompeld is, dit naast de eend deponeren en er nieuw spek op leggen.
Maak snel een gebonden saus met de ontvette (met zo'n vetafzuiger, een omgekeerde clisteerspuit) vloeistof uit de ovenschotel; zorg dat de roux klaarstaat.
Thérèse Schwartze hier.
Moholy-Nagy [uitspraak Natsj] hier.
Krijn de Koning hier. Scrollen.
Picasso hier.
Macedonische ikonen hier. Hadden we niet eerder al iets dergelijks?
Mijn minnaar en ik, uh, de tentoonstelling dan hier.
O, trouwens als je rare toetermuziek horen wil, nog raarder dan die Peter EutFeut en al die andere gesubsidieerde gasten van Radio 4 overdag, dan moet je op donderdagavond naar Radio 4 VPRO luisteren. Toet! Kwaak! Peng! Toeterdetoeter! Kwaakkwaak! Boemeleboem! Proeoeoeoet! ("Impressie 54" heet dat dan, of "Gisteren" of "Liefde opnieuw").
Had vanavond een borrelhapje Brabants rog met Passendale. Lekker hoor.
Passendale betekent twee dingen. Dit:
Maar ook dit:
woensdag 16 februari 2011
Gek hoor...
(Vergat ik nog te posten een tijd geleden. De eerste orchidee die ik opnieuw in bloei kreeg.)
Maar goed. Gek hoor. Ben met Flash teksten bezig. In Adobe CS5 zit Flash 11, met twee tekstmodi. Klassiek (tot en met CS4) en TLF. En met TLF kan je bijvoorbeeld dit (alle links hier in een nieuw venster) maken.
De middelste tekst is een normale; die kan je in je browser kopiëren en ergens in plakken. De linkse is copyright beschermd; die kan je niet kopiëren. Prima. Maar nou de rechtse tekst. Die kunt u, jullie dus, bewerken! Zet er je muis maar in, klik en typ wat. Maar ja, wat hep dat voor zin? Je kán er niks mee...
[Zat later te denken dat je er een leeg veld mee kunt maken waarop iemand een tekst voor op een e-card kan schrijven, zoiets...]
Gisteren.
Gedroogde shiitake weken. Ik bedoel nu Japanse shiitake, niet die dikkere Chinese waarvan laatst een blik "verse" hier ter sprake kwam. Dus niet die je gedroogd bij de toko koopt, maar de echte, zoals hierboven.
Hieronder al aangebakken stukjes hart, en de mergpijpen, beide vóór de gaarstoving.
Farfalle koken, afgieten, koud spoelen, wat olijfolie erdoor.
Olijfolie + boter, blokjes runderhart..., uit de pan.
Eventueel wat meer vet in de pan. Ietsje sjalot, flink knof.
Grove zwarte peper, paddoblokje-stukje, laurier, wat gebroken piment.
Hieronder Brabants rog, merg, peper, zout... Waw! Nou ja, cholesterolisch wat minder, maar ja...
Weekwater en rode wijn, vlees, mergpijpen, gaarstoven.
Halverwege flink grofgesneden bosui erdoor (witte deel).
Tegen het einde de kleingesneden geweekte paddo's erbij, en de pasta.
Ganz Jammi jah!
O ja, als je op het vetgehalte van spul gaat letten, dan zie je vreemde dingen. Filet américain meer dan 25% (AH heeft vetarm, smaakt uitstekend). Snijzult, hoeveel? 10%, en dat is minder dan magere kaas, Nou u weer. Ennuh dat Millner en Linera, dat is een stuk vetter dan de -uiterst eetbare- Aldi variant Jogging. Maar ja, de naam... Gekookte ham is ook vrij vetarm vreemd genoeg, terwijl dat vego shiitakespul van AH weer fors vet scoort.
Links. Oei.
De Hemeldeur op een kier, eindelijk, hier.
Schoonheid in de Wetenschap hier.
Fantastisch Kinder Filmfestival hier.
(Wordt vervolgd) (Uhh, doemenelol, moet nog koken en weet ik wat allemaal...)(Soderop met je "vervolgd"!)
Uhh, trouwens, op Radio Vier ("Video Raar") was iets aan de hand over Jeruzalem en Nabucco. Realiseerde me, het schoot me in ene te binnen, Paf!, dat het jaren geleden is dat ik "Jerusalem" hoorde. The Proms.
Hier en hier.
Ohh, en dan hier natuurlijk Rule Brittania...
dinsdag 15 februari 2011
Dat runderhart,
dat heb ik vervangen. Dat bleek ontdooit een soort grof gehakt te zijn. Naar de kat van de buren. En de dorpsslager (De Sleurslager) bleek, ongelofelijk maar waar, een stuk vers runderhart te hebben. Al van zenen en dergelijke ontdaan (verdenk hem er van dat zo aan te krijgen, dat helemaal niet zelf te doen).
Kocht er trouwens twee mergpijpen bij.
Pasta met stoofvlees (want ik ga dat hart stoven; je kan het zoals alle spierweefsel of knakkig of gestoofd eten), dat vind ik altijd een enorm lekkere combinatie, enorm lekker, pasta met stoofvlees... Daarom moet ik maar eens een keer sugo di carne gan maken, dat wil zeggen: zodra mij het verschil met bolognese duidelijk is geworden. Wat nog niet het geval is.
Kreeg vandaag nieuw beeldscherm aan. Even hoog als het oude (30 Cm.) maar een stuk breder (60, was 40). Kan ik al die deelschermpjes in de Adobe toepassingen naast de applicatie zelf zetten...
Gisteren
Bimi, "omelet" (die stripjes van zo'n platte; zie foto), bulgur.
Foto bulgur vergeten.
Bimi splitsen in dikker steeldeel, dunnere rest; blaadjes eraf.
Ei, in tegenstelling tot een normale omelet, goed door mekaar kloppen, met wat p/z.
Bulgur koken in een dwarse vinger water erboven, alweer met wat p/z. Een minuut of 15, 20, ligt aan de versheid. Afgieten, koudspoelen, olijfolie erdoor.
Olijfolie, sjalot, knof, lombok, bimi-stelen.
Vers gemalen korianderzaad, fijngewreven komijnzaad, nigella...
Wat tuinkruidenbouillon blokje, witte wijn, inkoken, rest bimi en meteen ook de omeletstripjes erdoor. Ik bedoel zie foto.
Bulgur erdoor of warm piepen.
Erg lekker weer, verdomd als het niet waar is.
At net die mergpijpen, of althans de inhoud dan dus, op Brabants rog, met vers gemalen p/z erover. Die mergpijpen die ik met dat hart mee-kookte. Tsjongejonge, wat is dat lekker... Niet gezond, maar wel erg lekker. (Uhh, "Niet gezond en dus erg lekker" !-)
Hart was na aanbakken prima te eten, maar net als alle spiervlees na + vloeistof en ff stoven taai. Doorstoven dus tot mals. Zelfde verschil als tussen een Groninger die een kolelet bakt en een Vlaming die er een stooft.
Geen van tweeën heeft gelijk trouwens. Je moet het om en om doen.
Wow! Kraslot Super d B. "Eén op 4 kans!". Kraste er 20 of zo, nop. Maar vandaag KASSA!
Uhh, 2 ons soepgroenten...
Koeltoer
Foto's van Schnabel hier (alle links hier in een nieuw venster). (Wat is dat voor een mongolen-lange link?)
Ingewikkeld. Laurel & Hardy. The tree in a test tube, dat stond als volgende op die L & H DVD's. Maar ja, dat is 1943, en geen film maar een soort documentaire. Weg! Alleen de titel al...
Zag op dezelfde DVD's ook een stuk Buster Keaton. Niet echt leuk.
Hier (alle links hier in een nieuw venster) wel.
The Three Stooges hier.
Keystone Cops hier.
Doei!
maandag 14 februari 2011
Luxemburg,
dat wordt definitief volgende week dinsdag weg. Deze week daar pestweer, daarna redelijk. Koud maar redelijk.
En vanavond die bulgur, ei en (want dat werd het) bimi, want dat runderhart, dat moet ontdooien. Runderhart, pasta, bosui trouwens.
En gisteren meldde ik dat die Sarkozy kop slecht was uitgephotoshopt, maar ja, ik keek niet goed. Dat was het been van iemand erachter. Nou ja, moet je maar niet achter Sarkozy aan gaan lopen, toch?
Gisteren velderwten / jonge capucijners, Camembert en artisjok.
Deed de kappertjes er met m'n stomme kop over voordat het de oven in ging...
Olijfolie, sjalot, knof...
Na even kleingesneden gedroogde tomaat (droge soort), Nolly Prat en wat water1.
Wat grof gemalen witte peper erdoor en iets verkruimeld lamsbouillonblokje.
Uitgelekte verlderwten er in opwarmen en na even kwarten artisjokhart.
In ovenschotel, groene peperbolletjes erover en plakken Camembert, ingewreven met notenolie.
Oven, kappertjes.
Ik deed er wat fruitjes over.
Het was weer uiterst jammie!
Zag gisteren deel I van disk I van de Laurel & Hardy collection, label Utopia. Dat is de 2006 uitgave (3 disks), niet die uitgave in twee delen ipv. drie disks in een doos. Dit deel is Stan Laurel enkel. Erg leuk. The Bullfighter. Daar heet ie Rhubarb Vaseline. "Rhubarb, tell me, in Madrid they drink a lot. What do you want to drink?" -"A lot."
O, het heet niet The Bullfighter maar Mud and Sand, als parodie op Blood and Sand van Rudolph Valentino (Rhubarb Vaseline!-). Heeft sterk variërende kritieken, van "Helemaal niks" tot "De beste film ooit" (Marty Feldman).
Mud and Sand hier (alle links hier in een nieuw venster).
Blood and Sand hier.
Drs. P. Vaarwel Jongens (over Valentino) hier. Tube niet te vinden, wel Heen en weer hier.
Marty Feldman Monster sketch hier.
Mud and Sand (1922)
Recept
Stukjes kaas met
Brie met een stukje salami
Chaumes met een halve radijs
Kernhem met een halve amandel
Emmentaler met verse ananas
Camembert met gerookte zalm
Geitenkaas met een stukje gebakken bacon
Roquefort met een halve walnoot
Gouda met selderijzout
Et cetera...
Kaas-domino`s
Werk flink pikante gemalen (niet geraspte) oude kaas door boter.
Bestrijk zwart roggebrood met een laag van het mengsel, even dik als het brood.
Leg er een snee roggebrood op enzovoorts.
Hoe hoog je gaat is afhankelijk van hoe hoog je de domino`s wilt; als je gaat snijden moeten ze even breed en lang zijn als hoog.
Koel goed en snij daarna in dobbelstenen met een erg scherp mes.
Varianten
Paprika-poeder door het mengsel.
Knoflook-roomkaas in plaats van boter.
Weer een nieuwe. En oranje zag ik nog nooit bij deze soort. En nog netjes oranje ook nog.
(Her)zag ook, of schreef ik dat al, bedoel dat ik nu ook de 2e helft zag, Seven years in Tibet. Mooi hoor.
Plande ook nog, na de vondst van een vergeten blik haring in tomatensaus, dat blik met couscous en wat groenten extra voor overmorgen.
Cultuur dan maar weer, zucht...
Bootvluchtelingen hier.
Schrijfwedstrijd hier.
Workshops gaming hier.
Straatkinderen hier, dat wil zeggen (Flash) Tentoonstellingen > Nu te zien > Straatkinderen.
De "fluwelen hand" van Verkolje hier.
Moderne sieraden hier.
De Vuurvogel hier.
Krijn de Koning hier.
State of the Art, Zwolle dan dus, hier.
Geheime relaties Afrikamuseum en Neoclassicisme en Biedermeier Zwolle hadden we al.
Bulgur. Ook wel Burgul. Vanavond. Lang geleden. Gestoomd en daarna gebroken graan.