donderdag 14 maart 2019

Vanwege dat kutweer:



Gerookte kip
Vanwege de Nationale Week zonder Vlees

O ja!
Ik vroeg dat al enkele keren maar nooit antwoord
Mogen veganisten nou wel of niet pijpen en beffen?

(Van mij wel! Houwen ze in ieder geval hun bek!)



Herfstrecepten



Zoete Fougasse

Frankrijk


Als troost


Los 10 gram verse gist op in twee soeplepels niet al te koude melk

Werk er drie soeplepels bloem door en laat, afgedekt, een uur op een niet te koude plek staan

Meng 500 gram patentbloem, twee soeplepels poedersuiker en wat zout door elkaar

Maak een kuil in het mengsel en doe daar het gistmengsel in

Werk door elkaar en werk er drie eieren door, twee soeplepels rozenwater en 100 gram geklaarde boter

Kneed tot een soepel deeg en werk er tegelijkertijd 100 gram gekonfijt fruit (fijngesneden) door; kneed voorzichtig

Laat vier uur rijzen, met een doek bedekt, op een warme plek

Vet een bakplaat in en leg er het deeg op, in een mooie ronde vloerbroodvorm

Bestrijk met eigeel en decoreer met gekonfijte stukjes engelwortel

Bak een dik half uur op 200 graden

Haal van de plaat en laat koelen op een rooster



Ui, knof, paddo's, gerookte kip, p/z


Kwartels met vijgen

Tunesië



Gedroogde vijgen in kokend water leggen, en als het weer kookt wegzetten met een deksel erop
De vijgen moeten mooi heel zijn, mét steeltje

De volgende dag kwartels vullen met een tot een worstje gerolde en iets kapotgedrukte droge vijg zonder het steeltje (nieuwe; niet die gepocheerde!), aanbraden in olijfolie en dan pocheren in kokende gevogeltebouillon

Op het laatst de gepocheerde vijgen erbij zonder het weekwater

Serveer met couscous zonder rozijnen maar wel met een harissa sausje

En met gegrilde groenten

Pas op met die gepocheerde vijgen op je bord, want die blijven geruime tijd van binnen loeiend heet! Daar kan je enorm je bek aan branden



Chausson van maken


Patrijs met wilde paddestoelen

Die zijn er nou niet, maar dit recept moet je zien als weemoed-nadenk recept

Ter compensatie van dat kutweer


Gebruik jonge patrijs
(Maar met verboden ex-jonge patrijs van vorig jaar nu geschoten zou het werkelijk perfect zijn!)
(Al helemaal als je dan zit te eten en je denkt aan de Nationale Week zonder Vlees en je ziet die frigide Thieme en zo aan je oog voorbij gaan!)

Maak een farce van gemalen doorregen spek, de harten en de levers van de patrijzen, sjalot en wat peterselie

Bak dit mengsel in olijfolie rul

P/z de patrijzen van binnen en vul ze met de farce

Bak de patrijzen in een hete oven in een ingevette schotel, met de borstfiletten boven en daarop een dun plakje vet spek, een echt klein half uur

Bak paddestoelen op hoog vuur kort in ietsje olijfolie

P/z

Voeg de paddestoelen vlak voordat de patrijzen gaar zijn toe aan diezelfde patrijzen

Flamberen met armagnac? Room?



God Gristus wat kan ik toch lekker koken...


Stamp van stokvis

Klassiek Nederlands



Week de stokvis in regelmatig gewisseld water tot ie begint te stinken

Breek / hak / zaag de vis in stukken

Doe de vis in kokend water met zout, laat aan de kook komen en haal dan van het vuur
Laat een uur staan

Maak de vis schoon; ex vellen en graten
Terug in het kookwater

Doe rijst en stukken aardappel in het water, breng snel aan de kook en laat op laag vuur doorsudderen tot de rijst en de aardappelen gaar zijn

Bak uien in boter

Giet alles af en maak er stamp van, met de uien, de bakboter daarvan (en eventueel meer boter) en mosterd

Proef op zout en werk er ook wat witte peper door