dinsdag 12 maart 2019

Forel!



Ik kook altijd enorm graag met kleine hele champignons



Speciaal voor de week zonder vlees!



Gerookte forel met mierikswortelsaus

Oostenrijk


Forelle mit Kren


Serveer filets gerookte forel op beboterde toast, met mierikswortelsaus

Het kan natuurlijk ook met andere soorten gerookte vis, heilbot bijvoorbeeld, of paling
Of gekookte rundertong, koud of warm


Mierikswortelsaus

Rasp geschilde mierikswortel boven room

Roer de room zeer regelmatig om

Laat een half uur staan, regelmatig omroerend

Proef
Plus mierik? Plus room?
Zout?



Friet uit de airfryer
Niks mis mee
Maar koop geen speciale airfryer friet!
Normale dunne diepvries frietjes


Forel in tomaat

Op de manier van Szalajka


Hongarije

Beken en watervallen genoeg in Szalajka


Ik maakte er rijst maar het hoort met aardappelen

Forel uithalen, ontvellen, filets van de graat

Mooie grote tomaten uithalen, laten uitlekken, wat zout over de hele binnenkant, weer uitlekken, uitspoelen en droogdeppen


Olijfolie, ui, knof, lombok...

Longgrain rijst erbij en ff aanbakken

Visbouillon erbij en de rijst gaarstoven


Reuzel, ui, knof, rookspekblokjes...

Wat groene paprika...

Pikant paprikapoeder...


De uitgehaalde tomaat in een ovenschotel, stukjes rauwe forel er in drukken, inkwasten met olijfolie, de spekjes erover en ernaast, zoet paprikapoeder en versgemalen peper erover en in de oven

Als de forel bijna gaar is er wat witte wijn over sprenkelen




Forel Navarra

Zo at Hemmingway ze



Haal de forellen uit en druk het bloed uit de rug

Bak in olijfolie met wat boter erbij per forel een niet te dun gesneden plak rauwe ham (met ook wat hamvet eraan) aan beide zijden bruin

Haal uit de pan, vouw op en stop in de buikholte van de forel

Bak de forel rondom aan in de olie met weer wat boter erbij, en met knof

Serveer met een goede, koele rosé (uit Navarra, bijvoorbeeld van Ochoa, of Portugees)



Mushroom ketchup maken


Forel in het blauw

Truite au bleu



Maak een court-bouillon; gebruik in ieder geval citroensap, wortel, prei, ui, knof, peterselie en een bouquet garni
Gebruik als vloeistof drie delen water op een deel witte wijnazijn, en kruid met gebroken witte peperkorrels en zout

Zeef

Laat langzaam aan de kook komen

Zodra het water kookt er een flinke forel inleggen, en die een kleine 20 minuten zachtjes laten koken

Met een levende forel wordt het beter

Zorg er in ieder geval voor dat de huid, de slijmlaag erop, onaangetast is
Dat is niet makkelijk want de vis moet wel worden uigehaald



De fantastische culinaire marslander Mouli-Julienne


Truite à la nage

Forel, zwemmend



Maak een court-bouillon, maar voeg het zout en het bouquet garni pas toe als de bouillon kookt
Gebruik in ieder geval prei, selderij, wortel en ui

Laat een half uur zachtjes doorkoken

Haal de forellen uit, verwijder de kop, was de forellen en dep ze droog

Doe ze in de bouillon, laat die aan de kook komen en daarna een kleine 10 minuten heel zachtjes doorkoken

Haal de forel uit de pan, verwijder het vel en houd warm

Bind de bouillon met heel goed kleingesneden oud witbrood zonder de korsten en, zonder aan de kook te laten komen, met room

Proef op p/z

Serveer de forel in soepborden, met flink saus eromheen



Stamppot andijvie zoals het hoort



Nieuwslezer


Het betreft een 31 jarige inwoner van Etten-Leur. Zijn identiteit is nog niet bekend.