woensdag 6 maart 2019

Gekookt!




Drumsticks marineren in Leffe


Roer door flink Löwensenf tijm en rozemarijn, en laat een tijdje staan
Roer af en toe om

Giet Leffe brun in een kom, en maal daar ui- en knofgranulaat over
Roer om en laat even staan
Roer af en toe om

Werk er de mosterd door en leg de drumsticks erin en doe er laurier bij
Zet op een koele (niet koude) plek en roer regelmatig om

Bak in de oven en bestrijk steeds met de marinade




Koreaanse kip met knoflookstengels

Dat zijn de stengels van de bloemstelen
Betere Chinese toko
Suen sum


Sauteer stengelstukjes in pindaolie
Uit de pan

Ghee erbij en wat Koreaanse sesamolie (olie van gebrand sesamzaad)
Sauteer er stukjes kipdijvlees in

Zet het vuur kaag en roer er grof gemalen Koreaanse rode peper door
Roer enkele keren om

Doe er soju bij (wijn van zoete aardappel en gerst), en hoisin
Zet het vuur even hoog en laat dan sudderend de kip garen

Werk er de knoflookstengels door en strooi er geroosterd sesamzaad over



  
Algen-quinoa burgers

Niet gemaakt maar gekocht bij AH


Geen commentaar zullen we maar zeggen
 



Roomijs met vanalles


Hierboven
Met Liqueur des fraises de bois
Bosaardbeien


Erg lekker

Niet subtiel, maar "rond"



Met Belle de Brillet
Perenlikeur


Die likeur dat is mooi spul, maar dit is zoet op zoet
Vreemd genoeg, want die likeur is niet erg zoet, integendeel
Maar toch

Moet enorm lekker zijn op citroensorbet


Hieronder de nagerecht-vondst van het jaar
Roomijs met vincotto van frambozen

Vincotto: most inkoken tot 1/5, met -in dit geval- geprakte frambozen
Filteren
Van dezelfde most wijn maken en daarvan azijn

De vincotto ermee op smaak brengen


PrachtigWow
Fantastisch!

Eerste reactie "?"
Tweede "!!!"




Nog wat azijnen


Roomijs met PX azijn

Mwah


Met Condimento balsamico

Heel aardig

Spannend


Met goede balsamico

Aardig


Met Balsamico crème

Mooi!


Ik ga die vincotto en die condimento en die crème proeven op aardbeien met spekjes!




Suikerbrood

Niet-Fries


Alles op kamertemperatuur

Meng 200 gram parelsuiker met een theelepel kaneel en idem versgestoten anijszaad

werk door 50 gram gesmolten boter
Roer, wacht, roer etc, tot de kruiden door de boter opgenomen zijn

Weer 50 gram gesmolten boter beetje voor beetje erdoor werken, met wat zout
Bewaar de boter die niet opgenomen wordt om door het ei te werken waarmee je het brood vóór het bakken bestrijkt

500 gram patentbloem
Kuiltje, gist, lauwe melk, suiker...

Door elkaar werken als het goed bruist

Onder een doek rijzen tot dubbel

Platrollen
Parelsuiker erover verdelen ex wat je als decoratie gaat gebruiken
Oprollen en in een bakblik op bakpapier, met de naad onder
Onder een doek rijzen tot dubbel

Inkwasten met ei (en eventueel dus die boter)
30 minuten op 170°

Storten
Koelen op een rooster




Even een vergelijking


Manis

Volle smaak
Niet erg scherp


Brandal

Als manis maar anders

Frisser


Badjak

Redelijk volle smaak

Mooi heet


(Je leest altijd dat Brandal scherper is dan badjak
Nou, hier niet
Merkgerelateerd)?)




Bord in AH

"Door misoogsten geen paprika"

Jumbo, Aldi, Lidl, supermarkt van de Superunie: volop alle soorten

Misoogst? Lees "Producenten weigeren voor een shitprijs te leveren"