zaterdag 2 februari 2019

Wat de armen eten



Patatas a lo pobre
Aardappelen op de manier van de arme
Ook de rest van de foto's


Armeluiseten

had ik ook kunnen schrijven,

maar zo heet een van de kookboeken van Sylvia Witteman



Zuppa pavese


maakte ik laatst; zo kwam ik op dit thema

Ik zocht erop, en vond dat het een bekend gerecht is uit de Cucina povera, de armeluiskeuken

Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)

Nou was mijn versie niet zo armeluizig

Een heel mooie kalfbouillon (gehakt schouderblad!) met flink mooie soepgroente

Mooi witbrood (ik maak zelf casinobrood om in te vriezen voor tosti's)(ik eet nooit wit brood maar ik gruw van bruinbroodtosti's)(en van volkoren pasta en van volkoren beschuiten) roosteren

In een kom en naar beneden drukken/breken

Eierdooier erop (je vraagt je af wat zo'n arm vrouwtje in Italië met het eiwit doet)

Kokende soep erop

Parmezaan erover raspen




Die Patatas a lo pobre nu


Zie hier

Ik heb het veel gemaakt in Teruel, waar ik veel lamsbout uit de oven maakte waarbij het mooi smaakt

Dunne aardappelschijfjes bakken in mooie olijfolie, op niet te hoog vuur

Ff later dunne uienringen erbij

Ff later niet al te dunne plakjes knof

Ff later rode en groene paprika en eventueel idem pepers

Serveer met grofzout

In Teruel maakte ik het met méér paprika, en die niet erdoor maar in z'n geheel in de oven, gecoat met olijfolie
Dat waren van die enorme buiten gekweekte bonkige exemplaren




Sauce pauvre homme

Ook wel Sauce à la pauvre homme

Saus van de arme man


Dat at Maigret ergens, in de kookboek van mevrouw Maigret
Met Pot au feu

Zie hier

Het wordt gegeten bij koude kip en zo

Maak een saus met een roux en met mooie kalfsbouillon
(Kijk daar heb je 'm weer, de zogenaamde arme stiekemerd...)

Breng op smaak met witte wijnazijn

Laat 10 minuten sudderen

Blancheer gehakte sjalot

Voeg die sjalot toe, fijngesneden bieslook, en wat paneermeel (bouillon met paneermeel, dat was de armeluis essentie hiervan)

Proef op p/z

(Heine heeft het ergens over Arme-Leute-Sauce, en dat is hetzelfde)




Gisteren hadden we een proeverij van Portugese worsten en daar zat

Farinheira

bij


Zie hier

Oorspronkelijk, en net als Alheira, een joodse worst

Armeluiseten: gemaakt van meel en vet

Tegenwoordig varkensvet

(We aten ook een Alheira; worst van -in dit geval- kip, en knof)

(Later meer over deze proeverij!)




Veel meer heb ik niet, op

Boston baked beans

na


Dat is ook armeluiseten

Nou ja, oorspronkelijk dan
Tegenwoordig met spek en worst en esdoorn siroop

Zie hier

Je maakt het met Navy beans, een witte kidneyboon

Weken, 10 minuten koken in flink water met laurier en wat baksoda

Afgieten, kookwater opvangen

In een Bean pot (zie hier)

Plus bacon, ui, esdoornstroop, bruine basterd, mosterdpoeder, z/p
(Op een pond bonen 1/3 kop stroop en 1/4 kop suiker)

Kookwater erbij tot juist bedekt

Deksel en in de oven, 150°, een uur

Bonen eetbaar? 175°, half uur zonder deksel




O ja!

Recept van Felix Telegraaf

"haricots rouges (bruine bonen)"

Dat zijn rode kindneybonen, ja

Je hep helemaal geen bruine bonen onder de Frans-Belse grens, zelfs in Zuid-België al niet



O ja!

Socialdeal.nl

Wat een ontieginglijke shit...

Ik vul een en ander in, Groningen, twee personen, zoeken: "Beschikbaarheid voor twee personen: Het Friethuis in Drachten"

Flikker op en ga er zelf eten zak!