maandag 14 januari 2019

Zalm!



En de foto's vandaag alweer inkopen!
Ik koop me scheel!



Zalm met zuring

Saumon à l`oseille, een beroemd Frans gerecht



Zuring vind je bij de Sligro en Hanos
70 of 80 grams pakjes = 1 persoons

Fruit in boter wat sjalot en knof

Doe in een sauspan een flinke scheut room, een klont boter, de sjalot en een scheutje ingekookte visbouillon
Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken

Voeg zuring toe zonder de stelen, roer om en laat met een deksel op de pan nog iets inkoken
Zorg ervoor dat je bij het omroeren de zuringbladeren zo weinig mogelijk in stukken trekt

Bak zalmfilets (met vel) aan beide zijden snel bruin in weinig boter (de kant zonder vel eerst ff kort) en kruid daarna met p/z

Giet de saus op een bord en leg daarop de zalmfilets




Zalm-tartaar


Blend rauwe zalm met sjalot, augurk, peterselie, crème fraîche en z/p

Meng er kappertjes door

Koel goed

Serveer met rösti (warm), crème fraîche (kamertemperatuur), peterselie en zalm-eitjes (koud)




Soesjes met zalm


Maak soesjes, laat ze koelen en snij ze open

Hol ze wat op (met zo'n blauwe dop van zo'n goedkope doorzichtige balpen, óp die balpen gezet)

Prak kleine stukjes gerookte zalm ("snippers"), in boter, en doe er wat crème fraîche bij, dille en peper; proef op zout
Bedenk wat voor drank er door kan

Werk er goed uitgelekte kappertjes door (liefst kappertjes op zout, ontzout) en vul de soesjes ermee

Koel




Quiche met zalm, spekjes en bimi


Snij pp een gerookt zalmhaasje in blokjes

Haal van de bimi alle blaadjes weg (als je een goede smaak hebt althans, zo niet dan kun je ze laten zitten) en snij de dikkere steeldeeltjes weg van de spriet-roosjes. Als daar sprietjes aanzitten dan doe je die bij de "roosjes".

Rookspekjes uitbakken

Olijfolie, de steeltjes, knof, sjalot...

De "roosjes" en crème fraîche erbij; de "roosjes" moeten zeer zeker niet te gaar worden!

Tijm, Malaga (gebruik zeker geen Madera hier), Tabasco (liefst Louisiana)...

Proef op zout, en gebruik Viandox of anders maar Marmite

Pie-deeg maken
Snijd met twee messen of met een deegmenger bloem en koude boter en/of reuzel door elkaar (ongeveer aan gewicht drie op twee), met wat zout

Laat goed koelen, schep om en snijd dan de grootste boter- of reuzel-klompjes verder fijn.

Laat weer goed koelen, en kneed er dan met zo weinig mogelijk koud water en met koude handen een bal van
Laat rusten in de koeling

Rol uit op een met bloem bestoven oppervlak en bekleed er een ingevette ovenschaal mee; een pie zonder deksel dus

Vulling erin, oven, 180°

Na 20 minuten 160°

Uit de oven, 10 minuten afgedekt laten staan




Zalmrolletjes


Maak een mengsel van rauwe zalm in kleine stukjes, met gehakte ui, kappertjes, stukjes augurk, dille, peper, zout en iets olijfolie (het moet een stevige massa zijn)
Laat goed koelen in de koeling

Beleg met olijfolie ingevet aluminiumfolie met gerookte zalm, leg daar het zalmmengsel op en maak er een rol van, rondom geheel met gerookte zalm bedekt
Koel weer goed

Haal de folie eraf, snij voorzichtig in plakjes en serveer met een vinaigrette van olijfolie en witte Aceto balsamico, Condimento balsamico, en met yoghurtsaus



Basturma, pastirma, pastrami



Yoghurtsaus voor bij koude voorgerechten


Breng yoghurt op smaak met witte Aceto balsamico, kappertjes, gehakte zilveruitjes en idem augurk, olijfolie, z/p en citroensap



Zie de tweede aflevering van die zalm hier