dinsdag 29 januari 2019

Waar at Maigret in Parijs?



Niet vragen wat het kost...



Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Maigret (6)

Zijn favoriete restaurants in Parijs



L'Impasse

4, Impasse Guéménée


Daar at hij altijd blanquette

Gebonden saus met witte wijn, bouillon en room
Kalf of kip
Champignons

Dat serveer je in Vol au vents, ook wel Bouchées à la reine

Het restaurant bestaat niet meer
Of beter: nu heet het Capitaine




Au Petit Tonneau

20, Rue Surcouf


"Ritueel" at hij daar Tourte campagnarde

Zie hier

Camembert zit erin
En aardappelen, champignons, Crème fraiche, spekjes...

Zie een recept hier

Bestaat nog steeds!
Zie hier

Maar ja, die Tourte staat niet meer op de kaart...




La Ferme de Mathurins

17, Rue Vignon


Hij eet er vooral graag Jambon à la crème

Gekookte ham in roomsaus

(We praten over Jambon de Paris natuurlijk,  Jambon blanc)
(Geen York ham!)

Opgerolde plakken (niet te dun!) in een ovenschotel

Room, tomatenpuree, p/z en wat cayenne mengen en dat erover en de oven in

Het restaurant bestaat nog steeds, maar is wel een heel ander soort tent geworden
Jazz diners...
Zie hier



Dat stukje vet gaan we gebruiken om de grilpan in te vetten


Le Restaurant du Marché

59, Rue de Dantzig


Waar hij "de omelet met eendenvel niet kan weigeren"

Omelet met kaantjes van eendenvel

Klassiek met ook cantharellen

Behoeft geen uitleg

Nou ja, zie een recept hier

Het restaurant bestaat nog

Zie hier

Die omelet hebben ze niet meer

Wel een Parmentier de canard
Filosoof van eend, zeg maar

Dat moet erg lekker zijn...
Dat gaan we maken!
Dat moet het lekkerste van het lekkerste zijn
Confit de canard, veel ui (van te voren lang langzaam gestoofd), Crème fraiche, puree, oven...
Wow...




Chez Benoît

20, Rue Saint-Martin


"waar hij altijd vooraf Salade de Bœuf neemt"

Dat is het best vergelijkbaar met een huzarensalade, maar dan niet met gekookte ham, maar met resten runder-braadvlees

Je gebruikt iha en onder andere sperziebonen en tomaat

Maar ook cheddar en croutons

Dressing: mayo met melk, Dijon mosterd, mierikswortel en wat suiker en wat tijm

Het restaurant bestaat nog en heeft zelfs een ster

Zie hier

Die salade hebben ze niet meer, maar wel een mooie met ossentong en romaine sla en mosterd dressing




Chez Léon

32, Rue Legendre


"daar wacht altijd een petit salé met linzen op hem"

Gepekeld varkensvlees, meestal van de borst

Ontzouten, koken, en zowat altijd serveren met linzen

Ook dit restaurant bestaat nog
Zie hier

En nee, geen Petit salé meer op de kaart



Paddo's, kriel, foie gras...



Zie de volgende aflevering hier