donderdag 17 januari 2019

Drie ingezonden brieven



Parelsuiker
Voor suikerbrood


In het Groninger Dagblad van 7 april las ik het artikel “Koken met Thaise sterren” van Gerton Albers. Er werden enkele ingrediënten genoemd die in Nederland “niet overal even gemakkelijk te verkrijgen zijn”. Ik nam de proef op de som. In Leek wel te verstaan.

Vers citroengras: twee winkels. Koriander (vers blad): een winkel. Vissaus: twee winkels. Garnalenpasta: drie winkels. Palmsuiker: drie winkels.

Ik las in het artikel verder over “Aziatische limoen (kaffir)”; in Nederland is dat in elke toko te koop maar vraag dan wel naar djeroek poeroetblad. In het Engels heet het overigens niet kaffir (kaffer) maar kaffir lime. Misschien is het geen slecht idee om voor artikelen over koken mensen aan te zoeken die er verstand van hebben. Palmsuiker vervangen door honing, het onzalige idee. Palmsuiker smaakt licht zuur.



Deze is nóg lekkerder dan de Seriously Good


Uw stukje in de Volkskrant over de knoflookbol bracht mij een erg aardig gerecht in de herinnering: vis “a espalda”, vis op zijn rug. Oost spaans.

Snijd van een vis (geen platvis) de vinnen en staart weg en snijd hem over de hele buikzijde open. Snijd er de graat uit (niet eenvoudig). Snijd de onderkaak en de kieuwen weg, vouw de vis open en druk enigszins plat. Bak snel in een erg hete oven, met wat olijfolie eronder en erop.

Bak ondertussen in wat olijfolie op laaf vuur schijfjes knoflook tot lichtbruin. Haal de pan van het vuur en blus met een scheut witte wijnazijn (opgepast; de vlammen slaan tot het plafond). Leg de vis op een bord en giet er de inhoud van de pan over.

En nu ik u toch aan de lijn heb: die aardappelpers laatst van de heer Klootwijk is, om meer precies te zijn, een pers voor rauwe aardappels, voor de bereiding van rohe of halb-halb Klösse of Knödeln (noedels van rauwe aardappel of half rauw half gekookt; lekker met kappertjes-saus). Noedels en dergelijke, dat is een onderwerp wat mij hevig interesseert. Dumplings, gnocci en trouwens ook quenelles. Kent u Leberklösse? 1/3 gemalen lever, 1/3 Backen (varkenskopvlees; eventueel Gestreiftes, doorregen gebruiken), 1/3 bloem, peper, zout en oregano.



Tartelette vormpjes


In Trouw van 30 september bericht u onder "Wolf in Pyreneeën krijgt zendertje" over een wolf van honderden kilo's. Dat moet natuurlijk beer zijn, zoals uit de context valt op te maken (herintroductie in de Pyreneeën).

Ik weet het echter ook uit eigen ervaring, want ik was in de buurt toen de moeder door een jager werd gedood. Ik werkte daar toen als herder. De berin viel de jager aan toen deze in de buurt van een bosje kwam waarin ze zich met in ieder geval één jong schuilhield. Dat was op een tijdstip waarop het niet helemaal duidelijk was of beide jongen nog in leven waren omdat de berin haar zendertje had verloren en meestal spoorloos was; ook dit incident gaf daarover geen uitsluitsel, welk uitsluitsel er gezien uw artikel nog steeds niet is.

Er is toen nog een hele discussie geweest, naast de weer aanwakkerende discussie over het wel of niet herintroduceren, en of het/de jong(en) gevangen zouden moeten worden omdat ze misschien niet oud genoeg waren om zelfstandig de winter door te komen. Het doet mij plezier te lezen dat men blijkbaar de juiste beslissing heeft genomen.

Wat tot slot die meer dan 60 gedode schapen en geiten betreft: de eigenaren krijgen steeds een vergoeding welke zelfs voor Nederlandse begrippen pijlsnel wordt betaald en meer dan voldoende hoog is.