woensdag 19 december 2018

Lekkere recepten voor de Kerst (9 en laatste)



Blauwe bessenjam in ontwikkeling
Alle recepten van de foto's op het blog te vinden



Leuke eenvoudige lichte nagerechten

Niet chic, en eindelijk eens wat anders




Zie de eerste aflevering hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)




Engelse fruitsalade

18e eeuw


Twee vruchten zijn belangrijk in deze salade, en rond deze tijd kunt u ze op de markt vinden
Nashi peren (zie hier)
En Sharon fruit (ook in de super; zie hier; ook wel kaki genoemd maar dat klopt niet; kaki is groter, roder en veel zachter; zie hier

Sharon vindt u altijd, en vervang nashi eventueel door niet zoete stevige peer

Fruit schoonmaken en in blokjes, en ook Granny Smith, stevige meloen, stevige pruimen, bessen...
Stevig spul dus, geen aardbeien of banaan of zo

Grote pan met heel sterke Earl Grey maken, volume als volume fruit
Fruit erin mikken, vuur uit, deksel, en volledig laten afkoelen

Afgieten, in kommetjes, goed koelen, met slagroom serveren en van die besuikerde ijswafeltjes (zie hier bij de Sligro)



Kaki-ijs in wording


Café liégois

Luikse koffie


Meng hete espresso met opgewarmde Sirop de Liège, maar daar kan u niet aankomen dus u koopt bij de betere super Maestrichter stroop (bij de appelstroop)(nooit never gewone appelstroop gebruiken, die suikerbietenzooi...)

Het moet allemaal snel! U werkt direct met de dikke goed warme glazen waarin wordt geserveerd

Scheutje peket erbij, Waalse jenever, en ook daar kunt u niet aankomen en u neemt dan dus mooie jonge jenever (van Ketel 10 verkopen ze miniatuurflesjes)

Bol roomijs erin (geen koffie-ijs zoals je wel leest) en slagroom erover en van die besuikerde ijswafeltjes alweer erin gestoken, alhoewel nóg klassieker zo'n rolletje is, zie zo'n zogenaamde knijpwafel hier; en dar kan slagroom ín!
(Hoe maak je die? Simpel. Kleine dunne crêpes met suiker door het beslag om een stokje rollen, eraf schuiven en laten afkoelen)



Mango-kersen-ijs in statu nascendi


Crema all'arancia

Sinaasappelroom



Kleine sauspan, laag vuur, raspsel van twee bio-sinaasappels, acht eetlepels sap, vier eetlepels suiker
Blijf roeren tot de suiker opgelost is

Van het vuur af en laat 10 minuten koelen

Een kom, een kop room, kloppen met een garde tot de room "fluffy" is

Spatel (dus niet klop) er wat van de sinaasappelsaus door
Ga zo verder tot alle saus is opgenomen.

Serveer op een plakje cake





Flikker op, "feestmuts"...

Suffe muts!