dinsdag 25 december 2018

Alweer geen patatten




Maar wel pizzadeeg, bladerdeeg, bakbanaan, gebonden saus en pannenkoek



Chausson

Met mozzarella, parmezaan, ansjovis en kastanjechampignons


De ansjovis is uit Bergen op Zoom (zie hier; alle links hier openen in een nieuw venster)
Het is ansjovis op zout, dus even in melk leggen

Wat gepekelde pepertjes uit laten lekken en in iets olijfolie leggen

Olijfolie, ui, knof...

De champignons...

Witte wijn, basilicum, wat Oxo of zo...

Deeg beleggen (in het midden) met mozzarella
Ansjovisstukjes erop
Parmezaan
De champignons
Wat stukjes droge zwarte olijf
Pepertjes (afgegoten, en als ze wat groter zijn: kleingesneden)

Dichtvouwen
De oven in

Hieronder die ansjovis 




Bakbanaan

Met kipstukjes, Shanghai noodles en kerrie


Shanghai noodles is ook een gerecht (zie hier) maar ik bedoel de pasta (zie hier)

Kipstukken (dijstukken of zo) marineren in Shaohsing rijstwijn met light soy, gembersiroop, Tabasco en citroensap
Regelmatig roeren

De bakbanaan doen we Surinaams
Schillen, door de lengte, overdwars
Pindaolie, ui, knof
Banaan goed rondom bakken

Flink kerrie erbij...
Flink kokosmelk erbij en goed garen

Kip uitlekken, marinade opvangen

De mie koken
Afgieten

Pindaolie, de mie bakken, uit de pan
Ui, knof, lombok...
Kip erin bakken
Kip garen met een scheut marinade erbij

Mie bij de kip warmen




Gebonden saus

Dat is ook prima koolhydraat hoor

Met eieren en groene asperges

Super simpel en super lekker


Eieren hard koken, schrikken (roepen dat je veganist wordt), pellen

Asperges zonder de punten (ruim eraf gesneden) in kalfsfond koken

Eruit (elders gebruiken) en de punten er kort in koken
Eruit, koudspoelen

Boter, sjalot, knof, peterselie, grove witte peper...

Bloem...

Kalfsfond...

Room, Marsala...

Proef op p/z

Halve eieren erin warmen...

Aspergepunten erin warmen...




Vol au vents

Met mosselragoût en doperwten


Mosselen openen met een scheut witte wijn, afgieten (kookvocht opvangen), koelen, uit de schelp

Boter, sjalot, knof, peterselie...

Bloem...

Kookvocht, eventueel nog wat visfond, in ieder geval wat room

Proef op p/z

Mosselen erdoor

Ragoût in vol au vents
Dopje erop
Oven

Boter, ui, knof
Scheut witte wijn
Diepvriesdoppers
Proef op p/z




Pannenkoek van lijnzaadmeel

Met tempeh en tomatensaus


Ui, knof, gekneusd korianderzaad, geraspte gember, salamblad, geraspte laos, geraspte goela djawa, rawit, assemwater, ketjap manis, kippenbouillon

Kook er plakken tempeh een uurtje in, op dusdanig gas dat het na een uur sterk ingedikt is

Maak tomatensaus met rijstwijn, en werk er wat sambal erdoor

Maak van het lijnzaadmeel pannenkoeken precies zoals je dat doet met gewone bloem
Het klontert sterk!
Vóór het bakken ruikt het wat raar, maar het smaakt prima

De tempeh plakken afvegen en in niet te hete pindaolie bakken





And, Trump, by the way
How many kids did you kill today?