zaterdag 24 november 2018

Kip (3)



Vandaag weer foto's van inkopen


Deze aflevering

Kip Indisch



Zie de eerste aflevering hier

(alle links hier openen in een nieuw venster)



Kippenbouillon

Indonesisch


Soto Ayam


Maak als gewone kippenbouillon, maar met weinig ui, geen laurier, maar met flink selderij en met daoen salam

Maak puree in een vijzel of blender van ui, knof, gemberwortel, laos en het witte deel van een sereh-stengel

Fruit dit wat aan in arachide-olie en doe het bij de bouillon als die een half uur heeft staan trekken



Die kreeg ik
Vin jaune
Die moet nog lang liggen...


Sateh ajam


Snipper ui, laos en knof

Kokosmelk en ketjap manis erbij, en asemwater

Versgemalen korianderzaad en idem komijn, koenjit, geraspte goela djawa, sambal brandal

Blokjes kip 24 uur erin marineren op een koele plek, niks koelkast, en regelmatig omscheppen

Uitlekken, marinade kort opkoken

Kip op stokjes, grillen

Serveer met pinda-saus die met wat van de marinade dun gemaakt is



Dat vind je in Duitsland
Hier niet


Kippenbouillon met krab en lontong

Sop kepiting


Indonesië


Maak goed stevige lontong van gebroken rijst, en laat goed koelen.

Maak kippenbouillon en kook daarin goed schoongemaakte krabklauwen

Haal de klauwen uit de pan, kraak ze en haal het vlees eruit

Laat de soep nog wat trekken met de kapot geslagen schalen en zeef die er daarna uit

Warm blokjes lontong op in de soep, voeg de krab toe, breng op smaak met wat ketjap en wat sambal en bind de soep met iets wat gelatineus maakt; agar agar of arrow root of ogbono



Een mega druif (Aldi)


Kipje Rozijn


Tekst uit dat boek van Teigetje en Woelrat:
"Toen: één keiharde Friki diepvrieskip in de ijskast bijna helemaal laten ontdooien. Nu: een hele Loué scharrelkip of biologische kip."

Het recept is oorspronkelijk Indisch, Ajam kismis, kip kerstmis
Ongetwijfeld afkomstig van de "jonge Indische Nederlander R." ("Jammer dat van voren zijn haar dunner wordt", maar hij kon heel mooi blauwe druifjes in kleine vaasjes schikken)

Kip inwrijven met p/z

In een braadpan goed heet rondom aanbakken in royaal boter

Afblussen met twee flinke glazen rode wijn

Fors tenen "knophje look", flink rozijnen en tijm toevoegen

Langzaam zachtjes gaar laten sudderen



Meringue lolly



Zie de volgende aflevering hier