dinsdag 6 november 2018

Empanada's



Kip met gedroogde kastanjes



Empanada's zijn in feite pasteien

Spul in pâte, deeg

Het is geen wet van Meden en Perzen, maar in Spanje heb je, vooral in Galicia, empanada's en empanadilla's (een persoons pasteitjes; voor op het werk, voor in de trein...), terwijl je in Midden- en Zuid-Amerika eigenlijk enkel hoort spreken van empanadilla's

Een worstenbroodje is feitelijk ook een empanadilla



Empanada- of empanadilla-deeg

Drie recepten


Iedereen weet het altijd beter

Werk wel altijd met koude ingrediënten en met koude handen, en koel het deeg goed vóór gebruik, in vershoudfolie
250 gram bloem, vier eetlepels olijfolie, door elkaar werken, vier eetlepels melk erdoor werken en wat citroensap, en dan nog zoveel bier als noodzakelijk is om een goed deeg te krijgen
Werk er ook bakpoeder door en zout

250 gram bloem, zout en cayennepeper; 75 gram boter of reuzel (beter reuzel) erdoor werken; met ijskoud water er deeg van maken en dat goed koelen

250 gram bloem met 60 cc. melk en 60 cc. olijfolie en zout; ijskoud water



Langdurig geweekt


Empanada's maak je gewoon als elke andere pastei

Empanadilla's: maak rondjes van een centimeter of 10 in doorsnee van het deeg

Beleg de helft tot bijna aan de rand, bevochtig die rand, klap dicht en druk de rand goed vast

Die rand moet er mooi uitzien, dus druk bijvoorbeeld regelmatig vast met de tanden van een vork

Echt mooi: zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Kip aanbranden (= vel ontvetten)
Stoven bij de kastanjes in kippenbouillon
(Eerst ui en knof en een pepertje in olijfolie baken)



Galicische empanada


Bak in olijfolie flink ui en knof

Bak stukjes chorizo erbij aan, en daarna voorzichtig verse sardines

Maak een pie, vul die met het mengsel uit de pan, bestrooi met basilicum, deegdeksel erop, gaatje erin, bestrijken met geklopt ei en bakken

Er kan ook paprika worden meegebakken en/of prei

Kan ook met tonijn in plaats van sardien



Laten afkoelen
Vet eraf scheppen
Opwarmen



Empanada met tonijn en spinazie


Tonijn in blik op olijfolie laten uitlekken

De olie gebruiken voor het deeg (ipv olijfolie, maar net zo goed ipv boter of reuzel)

Maak een empanada en vul met de tonijn, half gare spinazie, schijfjes tomaat en schijfjes gekookt ei

Die schijfjes tomaat, dat is het officiële recept (iets oost van Galicië) maar ik laat dat weg



Sugar snaps erin garen



Chimichurri Saus

Argentinië



Meng de ingrediënten met de hand, maar beter nog met een blender

Een halve kop olijfolie, twee eetlepels citroensap, flink gehakte platte peterselie, een fijngehakte knoflookteen
Voeg ook nog twee fijngehakte sjalotten toe, wat gehakte basilicum en/of tijm en/of oregano (of gebruik chimichurri mix)

Zout en cayennepeper naar smaak

Laat twee uur staan vóór het serveren

Serveer bij vlees, bij empanadas...