woensdag 7 november 2018

Calzone en Chausson en zo



Tomaat, gerookte Brie



Calzone en chausson betekent hetzelfde

Pantoffel



Nou ja, meer een grote sok
 
Maar daar waar calzone toch eigenlijk altijd een dichtgeslagen pizza is, en daarmee erg lijkt op de Empanadas van gisteren, is chausson veel meer

Chausson is in Frankrijk per streek dikwijls anders, en op de eerste plaats: het is niet enkel hartig
Toen ik voor de eerste keer in de bakkerij beneden appelflappen maakte riepen ze Chaussons!
In die streek, bij Margaux, is chausson iets zoets, en de hartige variant is een rondouillard (een zeer locale term)
Dat is een -zeg maar- calzone waarop je vóór het bakken wat sneden aanbrengt, en door die sneden giet je er room in
Er zit altijd spek in



Tonijn, paprika


Dus wat hebben we allemaal, van deeg met plus?

Calzone en pizza
Chausson
Empanada, empanadilla
Pastei (wat strict vertaald Pâté is)

(Als je naar chausson kijkt en dan naar afbeeldingen, dan vallen er twee dingen op: het lijkt zeer sterk op empanadilla vaak, en in tegenstelling tot empanadilla wordt er dikwijls bladerdeeg gebruikt)

En er is nog een hele hoop meer
Je hebt grote ravioli's
Je hebt van die Turkse dingen, Chinese, Vietnamese...
Je hebt loempia's...
Je hebt diverse soorten opgerolde tortilla'tjes met vulling
Vol-au-vents!
Beef Wellington!



Sloveense pizza
Kaas, pepers


Wat maakten we al, zoal?


Piedeeg met zuurkool, paddo's en verse worst
(Of knak, dat kan ook)
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Zie ook hier


Bladerdeeg, witlof, kaassaus
Zie hier
En zie hier en hier


Chausson tonijn-paprika
Zie hier


Chausson tomaat - gerookte Brie
Zie hier


Brood met pancetta erin
Zie hier
Ook erg lekker met (opengesneden) merguez


Chausson met prei en kaas
Zie hier



Zewelwai


Ik zal de komende tijd nog het een en ander erbij zetten...