zaterdag 6 oktober 2018

Kookboeken, ingrediënten



Dank PJ!


99 Omelettes Originales

1976


Hier komt de bibliothecaris om de hoek
Moet het bij eieren of bij soorten gerechten
Ik kies altijd voor het meest basale
Met eieren kan je van alles maken en omeletten enkel van eieren

In dit boek wordt met verstand gesproken, want hier wordt opgemerkt dat je voor zoveel eieren een pan van zoveel diameter moet gebruiken
Geen enkele Nederlandse culischrijver heeft dit besef

Aardappelomelet
Dat is natuurlijk Tortilla de patatas
Dat hoort niet met ui erdoor, maar ik doe het altijd, en knof ook nog
Twee recepten, een met blokjes en bieslook, en een met schijfjes en peterselie
Geen van beide gebruikt de Spanjool, maar goed

O ja!
Crêpes vonnassiennes!
Zie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)

Omelet met artisjokkenpuree
Moet je van een gekookte artisjok van al die blaadjes het vlees gaan afdrukken...

Omelette met rode wijnsaus
Vergelijk meurette, zie hier
En dat lijkt weer op Horrible eggs (search the blog want het staat er meer keer in)

Omelet met aardbeien
Vergelijk Zürcher Omelet
Zie hier




Gaan we wat maken?

Ja hoor!



Omelet met oesters

Dat maakte ik al eens, maar dit is een ander recept


Omelet met kervel

Kervel koop ik bij Hanos


Die artisjok omelet ga ik met gepureerde Cœur d'artichauts maken

Blikken in Duitse super


Omelet met ratatouille

Wat ook erg lekker is met ratatouille: over een in de lengte doorgesneden stokbrood, en dan even laten liggen


Omelet maken met geklopt eiwit en met geklopte room




Kaas voor goede en zuinige maaltijden!

Voorlichtingsbureau van de Voedingsraad

1952


"Kaas als vervanger van vlees"

Die hedendaagse vagoterische regenwormen kunnen daar niet bij met hun harsens en al helemaal niet met hun kookvaardigheden


Kaaskroketten worden gemaakt met iets tussen beslag en soezenbeslag in


Tomatensoep met kaas
Dat gaan we proberen

Met kaasragoût gevulde tomaten
Ook

En kaassoufflé
Dat is al weer zo lang geleden...





Tweehonderd culinaire schotels geïnspireerd door Mandarine Napoléon

1960?

Besprak ik al eens, maar ik vergat een deel
Zie hier


Mooi, dat verhaal over Balzac, die de likeuren van Madame Amphoux te Bordeaux meerdere keren looft


"twee eierdopjes A-melk"


Sauce génoise
Ik kende génoise enkel als eierkoekendeeg (waar ze in Frankrijk die boomstammen van maken)
Rode wijn fors inkoken met champignons, truffel, peterselie, sjalot, wat peper en quatre-épices
Consommé erbij, Espagnole en rode Bordeaux
Inkoken
Opkloppen met boter, eventueel ansjovisboter




The Whole World Loves Chicken Soup

1995


Een flutboek

Begint met 40 pagina's gelul

"een kalfspootje" vrijvertaald
Nooit een kalfspoot gezien

Koninginnesoep staat er ook in
Ik zat te denken Dat lijkt op blanquette
Zouden Bouchées à la reine daarom zo heten?

Deense geboortesoep, Barselsuppe
Dat is gewoon Chaud-chasse


"'Waterzooi met kip' wordt soms bereid met paling", vrij vertaald


"Laat de saffraan weg als je er niet van houdt"




Het Coca-Cola kookboek

2013

Die druppeltjes op de kaft dat zijn "echte" voelbare doorzichtige druppeltjes!


Enkele hoofdstukken zonder recepten
Het Verhaal, De Frisdrank, De Advertenties (mooi!)


Ook recepten waarvoor je Diet Coke of Coke Zero moet gebruiken


Het recept met kippenvleugels, daar kom ik op terug
Dat ga ik vergelijken met eerdere hier beschreven soortgelijke recepten, oa. van Sylvia Witteman



Wat ga ik maken?

Uiensoep, biefstuk die erin is gemarineerd, witte bonen in tomatensaus, kip teriyaki, gekarameliseerde uiten en BBQ saus