maandag 8 oktober 2018

Hetzelfde culinaire windei



Vond bij een antiquariaat op Boekwinkeltjes op een na alle Kousbroeks die ik nog miste



Zie de eerste aflevering over

de Culinaire Nepchinees van de Volkskrant

hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



"Frituur de blokjes tofu tot ze goudbruin zijn"

Als je werkelijk verstand hebt van het frituren van blokjes tofu, dan weet je een ding heel goed, en dat zal je nooit verzuimen te vermelden

Als je tofu frituurt, dan krijgt het een gelig kleurtje
Frituur je verder, dan wordt dat nooit goudbruin, want wat is er aan de hand? Dat gelige laagje verdampt en naarmate wat eronder ligt vrijkomt, kleurt dat dan weer gelig

Het enige wat er gebeurt als je door blijft frituren als ze gelig zijn, dat is dat ze kleiner worden


"pimentón (gerookt paprikapoeder)"

Daar gaan we weer




"maistortilla's vanwege de Spaanse roots"

Kan het dommer


"Het idee is een betere wereld te maken door de laatste twee weken van april zoveel mogelijk veganistische taarten te bakken"

Kan je nog kwaken, kwaak dan mee


Paella

Paella maken met venkel...

En de saffraan schroeien en dan stampen
Probeer nou eens een keer ze ff te laten weken in witte wijn en dan die wijn te gebruiken...

En die paella dan in de oven maken...
Dat heet Arros al forn en dat is heel wat anders, zie hier
En niet op 150° maar op 180° gaat dat




"maak ik zevenkruidenpannekoeken, vrij naar een Iraanse stoofschotel"

Hoe hou je het allemaal voor mogelijk...


"Voor de veganistische versie vervang ik melk en eierdooier door gembersiroop"

Waar is die ontsnapt?


"boomoortjes (zwammen)"

Dat heet muizenoortjes, ja

En dat zijn geen zwammen, dat is de vrucht van een zwam

Dat gezwam...


"glasnoedels van mungbonen"

Dat heet laksa, ja




Die nepchinees organiseert ook proeverijen met volkskrantvolk

Die veganistische doos organiseert een proeverij van Filet américain, ik zweer het!

Iemand "haalde er feilloos de twee vegetarische varianten uit"
Kan je nagaan wat voor bocht dat moet zijn

Kwako Klootweg zat ook in het panel, en ook de dochter van Nederlands grootste culinaire kromschrijver Otto Kleynejan, "voedingshistoricus" Charlotte

"het handgemalen vlees"
De klok horen luiden...

"Kleyn heeft associaties met ossenworst"
Ik geloof het direct

"Nummer 1 wordt verassend genoeg de Filet Américainm Naturel van Albert Heijn"
Wat is daar verassend aan? Nou, dat weet ik wel, die vagoterische nepchinees had natuurlijk gehoopt op de "vegetarische variant" of ten minste toch op een biologische

En tot slot komt er nog een of andere aap aan het woord die de "lokaal en biologische variant" op nummer 1 zet, niet omdat het de lekkerste is maar omdat het lokaal en biologisch is

Flikker op!



Er wordt ook Pizza Margherita getest


"ontwerper en cateraar Maroeska Metz" zit in het panel
Dan weet je het wel, met zo'n beroep en zo'n naam


Die maakt pizza's van "1 kilo gewone bloem of half Grano duro bloem"
Dat Grano duro slaat werkelijk nergens op, dat moet je juist níet gebruiken
Pizza maak je van 00 bloem of van patentbloem
"gewone bloem" dat is patisseriebloem


En dan voor pizza het deeg van te voren maken...
Ja, als je een dik brood onder je pizza wil eten...


Die pizza van die culinaire Maroetsj heeft "goed gerezen deeg"
Wel eens een echte Italiaanse pizza gezien met een "goed gerezen" bodem?
Pasta sottile moet dat zijn, dun deeg, niks goed gerezen