dinsdag 9 oktober 2018

Appeltaart



Dank PJ!



Appeltaart, zoals het hoort


Week 100 gram rozijnen in hete sterke thee
Meng 350 gram bloem met 150 gram suiker en werk er 175 gram koude boter door en daarna (echte) vanillesuiker, bakpoeder citroenrasp en iets zout
Dat wordt Pâte brisée, zanddeeg
De boter wordt er met twee messen als het ware doorheen gesneden
Het deeg mag niet warm worden

Als de boter redelijk fijn gesneden is het mengsel goed koelen en dan verder gaan

Terwijl het mengsel koelt snijden we appels in halve schijfjes en we werken er citroensap, suiker en kaneel door
Meng af en toe

Als we verder gaan met het snijden van de boter door het deeg voegen we ook een gekoeld rauw ei toe

Wals het deeg op een marmeren plaat tot het goed soepel is en koel het opnieuw

Vet een springvorm in met boter en bestrooi de wanden daarna met paneermeel
Bekleed bodem en wand met een laag deeg

Roer de uitgelekte rozijnen door de appel en vul hiermee de vorm; druk het mengsel enigszins aan

Beleg de taart met strips deeg in ruitvorm (uiteindes iets natmaken en op de rand plakken) en bestrijk het zichtbare deel van het deeg met geklopt ei

Bak op 180 graden tot het deeg mooi bruin is

Verhoudingen voor taart die in de magnetron ipv de oven wordt opgewarmd: 350 bloem, 175 suiker en 200 boter



Garnalenvisser


Appeltaart met pijnboompitten

Zuid-Italië



Maak als appeltaart hierboven maar maak het deeg anders

Klop 200 gram suiker fluwelig met vier eieren

Werk er citroenrasp door

Werk 120 gram boter door 300 gram bloem en werk de twee mengsels door elkaar

Gebruik geen rozijnen, maar decoreer de taart vóór het bakken met flink geroosterde pijnboompitten




Mexicaanse appeltaart


Zie de appeltaart aan het begin, maar meng door de appels in plaats van rozijnen alleen vers muntblad en kaneel

Geen rozijnen dus, maar wel suiker natuurlijk



Markt in de Batak landen


Appeltaart, omgekeerd

Tarte à l`envers


Ook wel Tarte Tatin, of voluit Tarte de les demoiselles Tatin

Niet eenvoudig, wel erg lekker

Een beroemde taart

Ooit in Antwerpen op de kaart gezien als Tarte à l`Anvers, hahahahahahaha!


Werk in een vijzel of in een blender een kop bloem en een soeplepel suiker (de maten neem ik van de dames over) door elkaar
Alles moet koud zijn en koud blijven!

Doe in een kom en werk er met twee messen acht soeplepels koude boter door, tot het een kruimige massa is
Werk er een voor een drie soeplepels ijswater door, of althans zoveel dat het deeg samenklont (systeem pie-deeg)

Maak er op een bebloemde plaat heel snel "met koude handen" een bal van
Maak er een platte schijf van (niet erg dun), pak die in folie en koel een half uur in de ijskast

Rol het deeg op een bebloemde plaat uit tot iets meer dan een halve centimeter, pak in folie en leg in de ijskast

Smelt twee soeplepels boter in een pan die in de oven kan, en met een doorsnee van ongeveer de deeglap, en voeg een halve kop suiker toe
Kook er op half-hoog vuur een bruine karamel van, in ongeveer vijf minuten

Haal van het vuur

Snij ongeveer een kilo fris-zure appels in partjes en leg die in cirkels en dakpansgewijs op de bodem van de pan waarin de karamel
Druk het deeg voorzichtig op de appels en bak de taart een dik half uur op 190 graden; het deeg moet goudbruin zijn

Laat iets koelen en stort omgekeerd op een warme schaal

Serveer direkt want anders wordt de karamel hard

Serveer liefst met kaneel ijs



Verkopers van karnemelk


Appelkraak


Werk 200 gram gewone suiker en 175 gram rietsuiker door 125 gram boter en werk er dan twee eieren door,

een halve theelepel kaneelpoeder en een theelepel echte vanille-suiker

Werk twee afgestreken eetlepels bakpoeder door 200 gram bloem
Werk de twee mengsels voorzichtig door elkaar en voeg toe stukjes van twee niet te grote appels en wat

gebroken noten

Stort op bakpapier en geef het wat vorm

Bak een half uur op 200 graden