zaterdag 11 augustus 2018

Rijst!




Ayam mentega

Indonesië

Kip met sugar snaps of peultjes en rijst


Een koloniaal gerecht, want mentega is boter
Van het Portugees manteiga
Veel woorden van zaken zijn Portugees; die dingen leerden ze van de Portugezen kennen
Broek, deur, sigaar, pijp, brood, kaas...
De Nederlanders kwamen later
Knalpot, asbak, slokkie, belasting, mesien (machine), losmen (logement), bir (bier)...

Snaps of peultjes kop kontje, en ontdraden als ze van AH komen
20 minuten in koud water

Afgieten, wat droogdeppen
Sauteer de snaps in pindaolie
Uit de pan

Flink boter, kip bruinen, uit de pan

Ui, knof, rawit...

Bodem loshalen met rijstwijn

Laag vuur, limoen, Worcestershire (Ketjap ingrris, Engelse ketjap), Ketjap asin en manis, oestersaus (een hele mooie combi!)...
Kip terug en stoof gaar met de snaps

Kook rijst




Nasi goreng

Met Telor asin (gezouten eendenei), en atjar van biet

En toch is het Filippijns


Rijst koken, afgieten, uitspreiden, droogdampen

Pindaolie, ui, knof, gember, laos, lombok...

Soepgroenten...

Wat kippenbouillon en laat sudderen tot de wortel in de soepgroenten bijna gaar is
Tegelijkertijd kook je het droog

Crab paste...
Limoensap...
Proef (geen zout ivm dat ei!)
Rijst erin opbakken, eventueel met wat extra pindaolie

Dat ei pellen en klein snijden
Erdoor




Afghaanse kip

Met gedroogde schil van bittere sinaasappel, rijst en zoete ui


Zoete ui lang langzaam in ghee bakken met deksel

Kippenbouillon erbij, lang langzaam stoven zonder deksel maar op heel laag vuur

Kippenpoten zonder teveel vette lappen rondom aanbraden in wat ghee + olijfolie
Soepgroenten...
Kippenbouillon met saffraan...

Schilletjes een paar keer met kokend water overgieten, enkele minuten wachten, afgieten en etc.

Olijfolie, ui, knof, komijn...

Met amandelen en pistache (rauw en zonder velletje)...

Uitgelekte schilletjes erbij...

Rijst meebakken...

Kippenbouillon (van de ui), rijst met kip garen

Halverwege de ui erbij




Bruine mihoen

Met roerei en paprika


Je hebt bruine en gelige rijstmihoen (nou ja, mihoen is altijd van rijst, maar je hebt ook laksa en zo)
Gelige  mihoen is inderdaad van zilvervliesrijst, zoals erop staat
Bruine is niet van zilvervliesrijst ondanks dat dat erop staat
Die is van rode rijst gemaakt

Week de mihoen

Sauteer de paprika, uit de pan

Pindaolie, ui, knof...
Pad thai paste...
Rijstwijn (Shaohsing)...

Mihoen afgieten, in heet water...
Afgieten

Mihoen bij de ui etc

Roerei maken en met de paprika door de mihoen




Rijst met sperzie en gebakken ei


Olijfolie, sperzie sauteren, uit de pan

Ui, knof, grove zwarte peper...

Rijst meebakken...

Kippenbouillon, fino, sperzie, garen

Enzovoorts