maandag 13 augustus 2018

Patatten!




Gestoofde krieltjes

Met kouseband, kip en massaman


Kouseband kop kont, stukjes, koud water, 20 minuten
Afgieten, iets droogdeppen

Pindaolie, hoog vuur, kouseband sauteren cq wokken...
Uit de pan

Pindaolie, ghee, ui, knof, pepertje...
Opzij schuiven
Kipfilets bruinen, uit de pan
Koelen, blokjes

Massaman erbij (zie hier; alle links hier openen in een nieuw venster), kokosmelk, vissaus, daoen djeroek poeroet, kippenbouillon, halve krieltjes, de kip, de kouseband...

Eet met atjar




Gebakken krieltjes

Met knakworst en rabarbercompôte

Fast food


De knak van de Aldi ("Verse knakworst"; moet je eerst koken; prima spul)
De compôte uit een potje

Ganzenvet, ui, knof, grove zwarte peper...

Halve rauwe krieltjes...
Mooi langzaam rondom bruinen...

Knakstukjes erbij...

Met die compôte eten dan dus




Gestoomde krieltjes

Met roerei, komkommer en Gentleman's relish


Ansjovisblikje uitlekken

Prakken met zoete boter, oftewel ansjovisboter maken

Op smaak met versgemalen witte peper, iets cayennepeper, nootmuskaat

Het staat niet in de recepten, maar ik werk er wel citroensap door

Stoom de kriel

Boter, sjalot, knof...
Maak hierin roerei met room erdoor

Versgemalen witte peper en zeezout erover

Serveer alles bij mekaar




Gekookte krieltjes

Met rolmops en gestoomde biet


Biet stoven

Kriel koken

Boter, ui, knof...
Stukken biet, versgemalen peper en zout
Crème fraiche erdoor

Rolmops erbij...

Dit is familie van de Labskaus, verdomd




Friet (eindelijk)

Met gebakken ei en tomatensaus met cascabel

Mexicaanse cascabel pepers (zie hier), dat is hetzelfde als Ñora, appelpaprika, waar ze in Spanje paprikapoeder van maken; niet dat gerookte (of niet) of pikante (of niet) Pimentón de la Vera spul, maar klassiek half pikant paprikapoeder
Een cascabel is zo'n belletje aan een paardenhaam, zie hier


Cascabel: steel eraf en uithalen
Stukjes, aanbakken in olijfolie, weken in water, regelmatig omroeren

Olijfolie, ui, knof...
Soepgroenten (selderijblad, peterselie, prei, wortel)(de wortel goed kleingesneden)...
De cascabel erbij, wat wokken, weekwater erbij...
Tomatenprut erbij...
Proef op zout
Peper hoeft er niet bij; het is prachtig licht pikant

Bak friet en eieren (die eieren bakte ik in Beurre noisette, bruine boter)

Saus door de draaizeef fijne plaat, om de stukjes cascabel eruit te halen