vrijdag 3 augustus 2018

Chorizo




Dit wordt een serie over chorizo (dus)

Vandaag enkele recepten, morgen chorizo techniek zeg maar, en daarna nog meer recepten

Wow!



Empanadillas met sardien en chorizo

Mexico



Maak brooddeeg

Leg op een lapje deeg een sardien uit blik

Bak in de olie van het blikje stukjes chorizo krokant

Schep ze uit de pan en leg ze op de sardien

Bak in de olie wat ui, knof en peterselie
Kruid met cayennepeper, zout, komijn, oregano

Schep het mengsel (zonder al te veel vet) op de vis en druppel er wat citroensap over

Maak er pakketjes van; de randen natmaken en met een vork aandrukken
Prik gaatjes in de empanadilla en bestrijk ze met het bakvet

Bak in de oven tot goudbruin op 180 graden





Zeevis met verse chorizo

Zigeunergerecht uit Oost-Spanje



Neem vis van het type snapper; geen platvis, geen lange vis

Haal de vis uit, was van binnen en van buiten en dep droog

Vul de buikholte met in de lengte doorgesneden verse chorizo

Gril of bak in een hete oven, regelmatig bedruipend



Verse chorizo
Dat kennen we hier niet zo



Coca

Oost-Spaanse pizza


Soort gerecht om mee te nemen naar het werk op het land


Maak flink deeg, soort tussen pizza- en brood in, Turks brood-deeg zeg maar
Maak ook tomatensaus

Leg een vrij dikke plak van iets minder dan 2/3 van het deeg op de ingevette bakplaat en bak die bij ongeveer 165 graden midden in de oven totdat ze ietsjes begint te bruinen

Haal het deeg uit de oven, draai de plak om, wals wat plat en beleg met de tomatensaus en verdere ingrediënten: stukken van worstjes en chorizo, stukken vis, olijven...

Houd van elk hoofdingrediënt een mooi en niet te klein stuk apart

Rol de rest van het deeg uit, smeer aan beide zijden in met olie, vouw dubbel en rol weer uit
Herhaal dit een keer of drie

Rol de lap dan erg dun uit, leg over de coca, druk de randen goed aan (bevochtig ze wat) en bestrijk de bovenkant met ei, losgeklopt met water

Maak openingen voor de apart gehouden stukken hoofd-ingrediënt en druk ze in het deeg zodat na het bakken te zien is wat er in de coca zit

Bak in het midden van de oven op 180 graden



De verse wordt natuurlijk gebakken, maar de (niet al te droge) gedroogde ook



Aardappelpuree, chorizo, Mozzarella, spinazie


Kook in stukken gesneden aardappelen met ietsje zout
Giet ze af, laat ze in de pan
Maal er witte peper over en rasp er nootmuskaat over, giet daar meteen een scheut melk over zodat de smaak van de kruiden niet wegdampt
Leg enkele klontjes boter op de aardappelen en laat die rustig smelten

Haal spinazie kort door kokend water en stort in een vergiet
Spoel koud en slinger droog

Bak in olijfolie ui en knof, en wat later kort vrij platte stukjes droge chorizo

Doe de spinazie bij de worst en roerbak kort op hoog vuur

Stort direct in een vergiet op een bord, en trekt het uit elkaar zodat het snel koelt

Stamp de aardappelen

Vet een vrij lage ovenschotel in en leg er de helft van de aardappelpuree in

Kwast in met de olie van het bord

Bedek met het chorizo-spinaziemengsel

Verdeel er stukjes Mozzarella over en leg daartussen stukjes gedroogde tomaat uit de olie

Doe er de rest van de puree op, zodanig dat er weinig lucht tussen de kaasstukjes blijft zitten: kwak er steeds met kracht een niet te grote klodder puree op en druk die plat

Wrijf de bovenkant van de puree vlak, bespuit met een olijfolie-bakspray, strooi er paneermeel over en spruit nog een keer met de spray

Zet in de oven en gratineer

Serveer met mooie kleine augurkjes



Pikante chorizo uit San Andrés



Couscous, chorizo, tomatensaus

Dit lijkt me niet halal



Week rozijnen

Bak stukjes droge chorizo in wat olijfolie krokant

Rode ui erbij, knof, komijn, iets kaneel...

Tomatenpuree in het midden van de pan wat aanbraden, harissa erdoor, meng alles, witte wijn...

Proef

Rozijnen door de saus, gebroken gerookte zoute amandelen erover en serveer met de couscous.



Zuid-Amerika, verse chorizo



Zie de volgende aflevering van deze serie hier