zaterdag 4 augustus 2018

Chorizo (2)




Chorizo, de techniek


Zie de eerste afleveringvan deze serie hier
(Alle links openen in een nieuw venster)



Techniek: ik ga geen recepten geven of zo
Die kan je zelf opzoeken

Algemeen verhaal zeg maar


Je hebt Spaanse (verschillende soorten), Portugese chouriço, en tig Midden- en Zuid-Amerikaanse soorten




De Portugese trekt heel dikwijls richting bloedworst

Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)


En in Spanje heb je Riojano (uit la Rioja dus, zie hier; paprika en knof), Pamplonica (uit Pamplona dus, zie hier; fijner gemalen, zouter en meer soorten kruiden), chorizo uit Avila (van fijner vlees), León en Asturias (gerookt) en nog tig soorten


En in Zuid-Amerika heb je honderd soorten

Zie hier




Nog wat


Vooral buiten Europa wordt er veel meer verse dan gedroogde chorizo gegeten


En in Zuid-Europa wordt er een product gegeten dat wij niet zo kennen

"gedroogde" chorizo, maar nog erg vers, en dan gebakken
Mijns inziens is dat de lekkerste


En ik schreef over de Pamplonica

Pamplona, dat is Navarra
Maar hebt ook een hele bekende andere chorizo uit Navarra, chistorra; zie hier



Mexico



Zie de volgende aflevering van deze serie hier