vrijdag 13 juli 2018

Mosselen (43)



Braadworst bakken
Met een sateprikker erdoor
Zijn ze mooi recht
Kan je ze mooi helemaal rondom bruinen



Zie de eerste aflevering van deze waanzinnige serie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Vandaag uit diverse boeken waar dan elk een of twee mosselrecepten in staan



Steam Cooking

Er staat niet in wáár het is uitgegeven, maar het rept van "grote groene Nieuw Zeelandse mosselen" en "Vraag de visboer om gekookte mosselen in een schelphelft"


Mosselen in zwarte bonensaus

Pindaolie, gemberwortel, knof en chili...
Black bean sauce...
Rijstwijn, Chinese rietsuiker (betere toko; smaakt echt heel anders)...
Mosselen op een bord, saus erover, lente-ui, stomen


 

Thaise gestoomde mosselen

Geen echt stoomgerecht maar "stomen" zoals pommes vapeur: op weinig vloeistof en met een deksel op de pan

Open de mosselen in een scheutje Chinese witte wijn (Chefoo), gehakt citroengras, gehakte sjalot (maar dan liefst rode Thaise), djeroek poeroetblaadjes, linoensap (drie citroenigheden dus), vissaus en chili
Serveer met lente-ui en korianderblad



Ja! Mosselen!
Oranje brakwater mosselen uithalen


Russische Küche


Gebraten Muscheln

Mosselen openen (er staat niet bij hoe)
Flink grofgesneden ui met wat suiker in olie aanbakken
Gekookte mosselen erbij
Maak Rosasoße, cocktailsaus met knof
Dat erbij serveren plus olijven en peterselie




American Food


Cold mussel coquille with green sauce

Saus: blend waterkers, peterselie, bieslook, een ei, mosterd, zout en limoensap
Maak er met olijfolie en pindaolie mayo van
Serveer met gekookte mosselen (eventueel + garnalen), met gehakte peterselie en bieslook over de saus



En daar olijfolie over en ui gebakken met knof en peterselie en rozemarijn, en daar dan waar jong belegen kaas over en daarover selderijzout en dan de oven in...


Mussel stuffed spit-roasted lamb

Mosselen openen met wat witte wijn, afgieten, koelen, uithalen
Maak een vulling met de mosselen, gekookte rijst en spinazie, fijn gehakte ui en knof, peterselie, basilicum, rozemarijn, z/p
Vul een ontbeende lamsbout ermee en naai dicht
Vlees aan het spit
Olie op het vlees en p/z
Op het vuur en draaien




Er staat ook nog een gumbo recept in met ham, garnalen en mosselen, maar ik besprak al eerder iets vergelijkbaars toen ik het over Cajun en mosselen had




San Fermín

Gevaarlijke encierro en één spiezing

Zie hier