zondag 8 juli 2018

Koken met bier (2)



Vandaag foto's van wat in Italië Maccheroni heet
Dat is dus niks "kromme pijpjes"
Dat is hoogstens in bepaalde delen van Italië iets penne achtigs, maar meestal niet
Maccheroni dat is een lapje deeg wat je om een stopnaald draait en eraf trekt

En dat kan op veel soorten manieren
Hierboven Busiate siciliane



Zie de eerste aflevering van deze fraaie miniserie eergisteren

100 keer interessanter dan elke culinaire scheet van Kubieke Reter Van Boven



In bier gestoofd konijn met pruimen

Super klassiek Bels



Mik gedroogde pruimen in kokend water, laat aan de kook komen, zet het vuur uit en laat acht uur staan

Giet af

Bak stukken konijn rondom bruin in boter, en voeg halverwege ui en knof toe

Voeg op laag vuur Leffe of Grimbergen toe, laurier en gekneusde peperkorrels

Laat langzaam aan de kook komen en laat op heel laag vuur en met een deksel op de pan garen

Als het begint te garen blokjes aardappel erbij

Voeg tegen het einde de afgegoten pruimen toe

Kook zonder deksel de vloeistof in en proef op p/z



Castellani
Hier ribbel je het spul, net zoals bij gnocchi, om het oppervlak te vergroten
Dat kookt bloemiger



Mango met sambal

Thailand



("Koken bíj bier")


Werk sriracha en geraspte palmsuiker door elkaar, ongeveer een op een

Bestrijk hiermee schijven niet helemaal rijpe mango

Serveer bij bier



Malloreddus


Duif met spekjes


Braad opgebonden duiven (geen jonge duiven) rondom bruin in boter, met wat grofgesneden ui, idem wortel, en wat knof

Kruid op laag vuur met tijm, laurier, iets foelie, p/z

Voeg bier toe (geen donker bier, geen bitter bier), schraap de aanbaksels los, laat aan de kook komen en laat met een deksel op de pan minimaal een uur zachtjes garen

Bak rookspek-stukjes uit en voeg een minuut of tien vóór het serveren toe

Voeg juist vóór het serveren goed uitgelekte zilverui toe (laat ze heel)



Strascinati


Stoofperensoep


Bak in een flinke scheut maiskiemolie grofgesnipperde ui aan, met wat later gesnipperde knof erbij

Bak even later blokjes stoofpeer mee (ongeschild, wel ontklokhuisd) en roer regelmatig om tot de blokjes iets zacht worden

Kruid met peper, koriander, laurier, iets kruidnagel, iets nootmuskaat en flink wat gemberpoeder

Roer er bloem door, en laat op laag vuur even roerend garen

Giet er roerend en achtereenvolgens kokende melk bij, groentenbouillon en donker bier, in een verhouding van een op een op een, en in totaal ongeveer drie keer het volume van de peertjes

Laat de peertjes gaarkoken terwijl de soep wat inkookt

Proef op z/p



Strozzapreti


Stoofvlees in Liefmans Goudenband


Marineer runderstoofvlees twee dagen in het bier, op een koele plek

Afgieten en de marinade bewaren

Dep het vlees droog en haal door bloem

Bak het vlees in wat olie en wat boter mooi bruin

Schep in een stoofpan

Nog wat boter in de pan en bak ui en knof

Bak tomatenpuree mee

Zwarte peper en bloem erdoor

Maak er een dikke saus van met kalfsfond

Marinade erbij en het vlees en kleingesneden ontpitte gedroogde (en dus níet geweekte) pruimen

Laat stoven op heel laag vuur

Breng op smaak met Dijon mosterd als het vlees bijna gaar is

Kook er stukjes zure appel in, vijf à 10 minuten, als het vlees gaar is

Serveer met rijst of pasta



Trofie
Die worden gewoon gerold, ik bedoel: niet om een stopnaald



Zie de San Fermínes van vandaag hier (alle links hier openen in een nieuw venster)

Naar beneden naar de video scrollen

Een stier was mét twee ossen achtergebleven