maandag 23 juli 2018

De Kleyne Dick



Apple!
Pay more, get less!



oftewel Otto Kleynejans Magnum Opus revisited


Zie de eerste aflevering van deze ultiem spannende serie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)

Aan het eind van elke aflevering een link naar de volgende

Uren lachen gieren brullen!!!!!



Vandaag pagina 700 tot 750, want tot 800 dat was teveel...
En het was weer raak: minstens één culinaire dwaasheid of onnozelheid per drie pagina's...



Ik zat laatst in een café in Utrecht
Ik zeg Ik durf te wedden dat die daar een iPad heeft, en die daar ook
(Je zag ze van opzij)
Hoe weet je dat?
Ik zeg Dat zie ik aan hun kop verdomd
En wie won de weddenschap?
Kijk...


"kabeljauw wordt door pangasius vervangen"
Gelul; door heek

"Vooral gasovens slaan de stoom uit het brood niet goed op"
Hoezo, een oven stoom opslaan??
"omdat ze geventileerd worden om verbrandingsgassen te laten ontsnappen"
Dus niet-heteluchtovens worden geventileerd?? Flikker op, kwaakharses
"Heteluchtovens werken met een ventilator, zodat het vocht nóg sneller wordt afgevoerd"
Dus heteluchtovens blazen damp naar buiten? Lazer op, culinaire apelul

"Aga, fornuis dat vroeger op hout werd gestookt"
Nou, nog steeds hoor

Hij denkt dat "professionele koks" wel de magnetron maar niet de "stoomoven" (bedoeld is de steamer) gebruiken op eten op te warmen
Trouwens dat gaat niet over opwarmen, dat gaat over warmen, regenereren, van voedsel wat speciaal daarvoor bereid is, wat geregenereerd moet worden

"Aardewerken potten hadden ronde bodems"
Bolle, ja




Over kookpannen: roestvrij staal en "geëmailleerd ijzer"
Nooit van aluminium gehoord

"een braadpan moet regelmatig voor koekenpan spelen"
Ja, als je niet kan koken...

Enorm gelul over een "zwarte aardewerken pot uit Colombia"
Hij weet niet dat dat (net als vroeg middeleeuws aardewerk hier) geroet is om het ondoordringbaar te maken

"Zelf hou ik het bij de duurste serie Tefalpannen"
Niet-aanbakken is equivalent aan geen jus kunnen maken, culinair veenlijk

"Een plaatstalen wok is veel echter" [dan een gietijzeren]
De klok horen luiden...
Plaatstaat is voor op houtskool, gietijzer voor op gasvuur




"Vertinnen van oude koperen pannen kost goud"
Blijkbaar hebben ze het krap daar...
"Je moet ervoor naar België of Frankrijk"
Nooit van Google gehoord

Hij vergelijkt een snelkookpan met sudderpit en lage ovenstand
Appels met peren

Dat bij Blokker en Hema geen pannen zonder Teflon anti aanbaklaag te koop zijn...

"Koop geen grillpan [grilpan, ja] met een hoge rand"
Die bestaan niet lul!

Hoe je Teflon pannen moet schoonmaken
Info voor mensen met een dubbel kunstgebit

"Goedkope messen hebben soms een los onderdeel als krop"
O ja? Het is juist hét onderscheidingsteken van de echte Sabatier messen, de aluminium krop, culinaire zakkenwasser...

"De meeste Europese messen hebben tegenwoordig een snijhoek van 20°"
30 ja; 20 = spekslagersmes




Messen slijpen
Nooit gehoord van een slijpsteen...

"Tot dan toe [tot de verschijning van Microplane] waren keukenraspen de nog steeds bekende platen metaal waarin gaatjes geslagen zijn"
Dat zijn nootmuskaatraspen, apelul, die nog steeds bestaan, naast de gewone raspen die al even lang bestaan
Die weet het verschil tussen een nootmuskaatrasp en een gewone rasp niet...
Maar wel in de krant kwaken, en dikke boeken schrijven vol flauwekul

Dat Aziatisch eten in hapklare brokken gesneden wordt, omdat messen taboe zijn in het Boeddhisme
Omdat ze met stokjes eten, culinaire apenscheet

Beuken is het beste hout voor snijplanken
Tamme kastanje, ja

Enorme lulpraat over het ontstaan van roerbakken "wegens houtgebrek"
Het kwam al eerder ter sprake
Houtgebrek = gebruik van houtskool (uit de bergen = houtskool = minder gewicht) = plaatijzer
Roerbakken gebeurt veel meer in gietijzer, en dan kan je met houtgebrek doei zeggen

"Pasta? Dan maak ik [op eenpits] eerst de saus en daarna kook ik de pasta. Andersom is onmogelijk."
Je kan koken of je kan niet koken


Zie de volgende aflevering hier






O ja!

Ik zat op een terras, kwamen lui zitten, kaart

We hebben buiten de kaart ook nog jambalaya kip
Wat is dat?
Kip met groente en chorizo en gamba's
O ja lekker, gamba's, dat neem ik

Werd geserveerd
"Er zitten geen gamba's in. Die konden we niet vinden namelijk  we hebben overal gezocht"

Godsammekrake...

Deze shittent hier