woensdag 11 juli 2018

De Culinaire Blaaskaak Smak



Dit is het voorplat van een plakboek met recepten
Vond het bij Mamamini


is ermee opgehouden

Uhh, althans met restaurantrecensies, en sedertdien schijt hij om de dag minstens twee pagina's in de Volkskrant vol met popi kwaak over klimaatneutraal geteelde lokaal verbouwde macrodynamische drollen, de Nationale Culinaire Stijve...


"... het vijfgangenmenu waaruit we de eendenlever schrappen; er is al ellende genoeg in de wereld"

Ja! Smak!





Voor de liefhebber!


Bonbon van knolselderijpuree
Aardpeer met selderijsap
Gefrituurd blad van savooiekool
Gebrande bloemkool
Karnemelksorbet
Rettich in een groen plasje komkommer
Gin-tonic ijs
Komkommersap met kafferlimoen
Compote [compôte, ja] van rode kool
Saus van rijst
Saus van rendang
Sap van koolrabi
Saus van gedroogde schaaldieren
Bittere rasp van koffie
Platte oester met boerenkool
Venkelsap
Jeneverbes-roomijs
Chips van rucola
Paté [pâté ja] van gort
Appel met bloemkoolpoeder
Een oliebol van yoghurt met kaviaar
IJs van peterselie
Kaviaar op zoete kokos
Poeder van rimpelroos
Koolrabi met lisdodde en moeras-anemoon
Gemarineerd in berkensap
Gemarineerd in sap getrokken uit de takken van Chinese mahonie ("Het restaurant is boven alles origineel")
Kabeljauw met ingelegde tulpenbollen
Dessert van koolrabi met dille





Schuim is terug!


Witlofschuim
Schuim van parmezaan
Knoflookschuim
Schuim van Chili con carne
Schuim van Tom ka kai
Schuimige mousseline met zoute [alsof er niet zoute bestaat] miso
Schuim van Raz el hanout
Schuim van yoghurt
Schuim van Spaanse worst [de apelul weet niet dat sobrasada niks met worst van doen heeft]
Schuim van zwezerik
Schuim van melk
Schuim van gerookte boter
Schuim van zuurkool





Crème is in!


Pastinaakcréme
Intens zure avocadocrème
Crème van Koreaanse kimchi [alsof er niet-Koreaanse kimchi bestaat]
Pindacrème
Crème van spastinaak [oeps, alweer] [en nóg eens]
Crème van groene peper met kruidige gevriesdroogde olijfpitten





Culinaire kwaak


Piccalilly van Madame Jeanette [van]
Jus van steranijs
Op het karkas gebraden bloemkool ("Minpuntje: de stronk is niet helemaal gaar") [Ben je dan een culinaire lul of ben je dan geen culinaire lul?]
Hollandaise (niet uit de spuitfles)
Yuzu en limoen [en]
Ponzu (Japanse azijn)
In Frankrijk valt landbouw onder cultuur
Originele steak tartaar (die is van paard) [in de war met Stroganoff]
Op de graat gegaarde tongschar [hoe zou het anders kunnen dan?]





Toch jammer dat de ultieme culinaire apelul voor de Nederlandse, toch voornamelijk uit apenlullen bestaande, kookscène verloren is gegaan... Toch?! Ja toch!? Niet dan?

De culinaire opperhufter...

Dat is iemand die zijn broek uittrekt voordat ie z'n sokken uittrekt, verdomd
Zie die kop erbij hier
Ze je 'm staan in z'n ruim bemeten onderbroek en die lubberende sokken eronder?


Gristus...



Maaruhh, een ding moet ik toegeven

Sinds Smak weten we dat een aap ook geborneerd kan zijn...



San Fermín nu

Eindelijk

Twee spiezingen

Zie hier (ff scrollen en alle links hier openen in een nieuw venster)