woensdag 18 juli 2018

Alweer geen patatten!




En geen rijst of pasta of bonen...



Libanees brood

Met tofu, paprika en satesaus


Satesaus komt hieronder nog eens terug, maar dat is dan een fikse portie dikke saus, en alsdus geclassificeerd als koolhydraat, als "geen patatten"

Paprika (vrij klein gesneden), ui en knof sauteren en uit de pan

Tofublokjes frituren
Bedenk dat ze niet echt bruin worden
Hoe langer je frituurt hoe kleiner ze worden, maar niet bruiner

Libanees brood bakken in de roti pan
(Binnenkort ga ik eindelijk eens zo'n opgerold Libanees brood maken, met falafel erin en humus en sla en tomaat en komkommer en radijs en yoghurt en munt en peterselie en zaätar en raz hanout en, o ja, knof!)

Saus warmen in de magnetron met de paprika erdoor




Flammekueche

Zo schrijf je dat op z'n Elzassisch

Met ui dus en spekjes dus en crème fraiche dus


Rookspekjes (vrij klein gesneden) uitbakken in wat spekvet en uit de pan

In dat spekvet ui (ik gebruikte zoete) fijngesneden lang en langzaam op laag vuur en onder een deksel garen

Witte wijn, knof, peper, en op wat hoger vuur en zonder deksel langzaam inkoken

Een lap Flammkuchendeeg met het bakpapier uitrollen op een rooster

Crème fraiche (maar beter Schmand, Smetana), uienspul, spekjes...

Oven




Petjel

(Dat is die aangekondigde pindasaus)
(Javaanse pindasaus met kentjoer; ietsje anders dan het Surinaamse gerecht petjel)

Met Vivera Biefstuck en paprika


Die met gejubel aangekondigde Biefstuck, die is totaal niet te vreten
Ik kom daarop terug als ik weer producten behandel

Pindaolie, paprika, uit de pan

Ui en knof in de pan
Geen rawit want ik kocht hete petjel

Petjel erin met santen en melk...

Als de saus goed is, de paprika erdoor

Die Biefstuck bakken





Pasteitjes (bladerdeeg)

Met kip-shiitake ragoût


We maken dus een blanquette

Boter, bak kip (dijen), uit de pan, koelen, ontbenen, eventueel nabakken, koelen, goed klein snijden

Boter, shiitake (geen stelen, en de hoeden grof gesneden)...
Uit de pan, koelen, en de hoeden klein snijden

Boter, sjalot, knof...

Bloem...

Kippenbouillon, witte wijn, laurier, tijm, witte peper, Worcestershire...

Kip erbij...
Shiitake erbij...

Pasteitjes voorbakken
Vullen
Afbakken




Een lekker stokbroodje

Echt vloergebakken

Met uiensoep met dashi, en met Emmentaler


Ja, dat las ik ergens
Uiensoep niet met witte wijn maken maar met dashi, Japanse bouillon van gedroogde tonijn en komboe
Betere toko

Zoete ui zoals bij die Flammekueche hierboven, maar dan met dashi dus ipv witte wijn
En als die dashi erbij gaat, dan ook de knof en de peper

Schijfjes stokbrood roosteren

Beleggen met versgeraspte Emmentaler en in de oven