zaterdag 9 juni 2018

Kroketten (22)




Zie de eerste aflevering van deze prachtige serie hier 
(alle links hier in een nieuw venster).



Vandaag de recepten uit Ik kan Koken, oftewel het kookboek van de Vlissinger huishoudschool

Daar staan er nogal wat in, maar het is veel standaard natuurlijk




Croquetten van vers kalfsvlees

De bouillon wordt gemaakt met ui, wortel, peterselie, tijm, laurier
Door het deeg gaat peper, nootmuskaat en citroensap
Het vlees is trouwens 20 minuten gekookte kalfsbiefstuk en dan in kleine stukjes gesneden


Zwezerik-croquetten

Als boven, maar dan dus met zwezerik (dan dus)
Er staat niet bij dat je natuurlijk halszwezerik moet gebruiken


Croquetten van kalfstong

Idem, maar kookt de tong wel langer natuurlijk


Hamcroquetten

Idem, maar met twee op een gekookte ham zonder vet en gaar kalfsvlees




Croquetten van resten haas

Idem, maar dan met gare haas en varkensgehakt


Viscroquetten

Idem, maar dan met stevige vis


Garnalencroquetten

Idem, en voor het deeg gebruik je een op een visbouillon en melk
En dan gepelde gekookte garnalen erdoor (die je natuurkijk hebt gekookt in die bouillon)


Eiercroquetten

Als de kalfsvleescroquetten weer, maar ipv de bouillon gebruik je hetzelfde spul in melk getrokken
Gebruik hardgekookte eieren




Kaascroquetten

Als eierkroquetten, maar met oude kaas door het deeg


Macaronicroquetten

Macaroni koken, water bewaren
Op zacht vuur ui en bloem in boter laten pruttelen
Versauzen met dat water
Peterselie, macaroni


Rijstcroquetten

Boter bloem ui als boven
Gekookte rijst en wat vocht erbij
Peterselie, citroensap en "soja of aroma"(?)


Zoete rijstcroquetten

Rijstebrij, eigeel, ei, suiker, citroenschilrasp, vanille of kaneel




Dat was de afdeling Croquetten, maar er staan nog een recept op een andere plaats
(de aardappelkroketten zijn volledig standaard en die sla ik over)



Croquetten van resten vlees

Dat wordt gemaakt van kalfsvlees, roux (eerst heb je gesnipperde ui in boter gesmoord), water en bruine jus, p/z en nootmuskaat