zaterdag 16 juni 2018

Honing in de keuken (3)



Vandaag weer eens inkopen

Prima spul, maar niet zo lekker als Issigny boter
Ze hebben ook een zoute variant, met Guérande zout



Zie de eerste aflevering van deze unieke serie, 180 keer interessanter dan alle geschrijf van Janneke Vreugdeloos (aka Liegen Over Scheiding) bij mekaar, hier 

(alle links hier openen in een nieuw venster)



Roggebrood

(Het zou me niet verbazen als dat tegenwoordig roggeNbrood heet, de ontzagwekkende apelullen...)

(Uhh, apeNlullen!)


Maak een (vrij nat) deeg van vier koppen roggemeel, een kop gebroken tarwe, wat zout, twee eetlepels honing, twee eetlepels maiskiemolie en een-vierde kop tarwezemelen
Leg een doek over de kom en laat 12 uur staan

Vorm broden (voeg eventueel zemelen toe), haal door zemelen en leg ze in ingevette cake-vormen
Sluit de vormen goed af met aluminiumfolie
Bak een uur of vier op 90 graden

Laat de broden koelen uit de vorm, op een rek

Wikkel ze in een vochtige doek en bewaar eerst een dag of twee op een koele plek



Aldi
Prima spul
De Spicy is hot, en de Hot is spicy


Boekweit-brood


Maak deeg met 2/3 volkorenmeel, 1/3 boekweitmeel, een scheutje maisolie, zout, een flinke schep zwarte(!) boekweit-honing, een flinke hand gierst, wat melk, een scheut room, water en 20 gram droge gist op een pond meel
Het deeg moet te nat zijn om te kneden

Zet afgedekt met een doek op een warme plek en laat flink rijzen

Kneed terug met gewone bloem tot het deeg bijna niet meer plakt

Vorm het deeg, stort in een ingevette ovenschaal of op een bakplaat en laat nog even rijzen

Bak op 170 graden tot goudbruin

Draai het brood en bak een minuut of 10 op 150 graden

Laat koelen op een rooster



Cranberries, opgekookt in appeldiksap
Enorm lekker


Groene asperges, gegrild

Zuid-Europa



Wordt meestal gemaakt met wilde asperges, die eruit zien als groot uitgevallen groene korenaar-asperges

Neem dunne groene asperges en snij er het steeluiteinde af

Wrijf ze in met olijfolie en bestrooi met tijm en rozemarijn

Gril ze, en serveer ze met een dressing gemaakt van mosterd en citroensap, met redelijk sterk smakende honing erdoor



Biologische shiitake
Ik geil niet op biologisch, meer deze zijn erg erg lekker


Vijgen met tijm


Neem een pond gedroogde vijgen
De vijgen moeten heel zijn
Neem liefst die kleine "wilde" vijgen, of anders "witte" vijgen uit de Turkse winkel

Knip de steeltjes van de vijgen en doe dat niet te krap, zodat de vijg iets "open" gaat

Doe de vijgen in een smalle hoge pan (zodat ze beter onder staan) en voeg twee koppen rode wijn, drie soeplepels honing en twee of drie takjes tijm toe (koken met honing: dan gebruik je vaak acacia honing)
Voeg wat water toe als de vijgen niet onder staan

Breng heel erg langzaam aan de kook, en roer regelmatig om

Laat een uur heel zachtjes sudderen en roer regelmatig voorzichtig om
Voeg heet water toe indien nodig (als de vijgen niet meer onder staan)

Schep de vijgen uit de pan en giet het druipvocht ervan na enkele minuten terug in de pan

Kook de wijn in tot stroperig

Leg de vijgen op een mooie schaal, dicht tegen elkaar en niet op elkaar

Giet de stroop over de vijgen

Serveer lauw of gekoeld, met koekjes



"Ovenspek"
Lekker hoor!


Lamsschouder

Grieks



Snij een uitgebeende lamsschouder in niet te kleine stukken en bak die in een braadpan rondom bruin in olijfolie

Voeg gesnipperde ui toe, roer om en bestrooi met wat bloem

Roer weer om, giet er een flinke scheut witte wijn bij, roer om en doe er flink stukken goed rijpe tomaat bij

Kruid met geplette knof, kruidnagel, peper, zout en voeg ook redelijk wat honing toe
Breng aan de kook en laat een uur zonder deksel op heel laag vuur staan, af en toe omroerend

Voeg water toe als dat nodig is

Serveer met kritharaki, die je in de saus kookt (als de saus nog wat dun is)



Zie de volgende aflevering hier



Soi sam



Journaal

áctieradius
cemeNtary

Dat kan enkel in Nederland, nieuwslezers die de klemtoon verkeerd leggen

Hilversum: enkel en alleen gefixeerd op elkaars reet



Haring

Andere kar vandaag

Trokken een enorme bak gefileerde haring uit de koeling (half vijf, dus morgen serveren ze nog steeds daaruit...)

 Niet eens met folie afgedekt

Die weten niet eens dat het de zuurstof is die het kwaad aanricht...