dinsdag 29 mei 2018

Eieren (2)



Abbaye Sainte Mère
Deze belegen, itt de vorige, zie die hier (alle links hier in een nieuw venster)
Fantastische kaas
Komt uit Issigny, net als die beroemde boter



Zie de eerste eieraflevering hier



Gepocheerde eieren


Als een grotere hoeveelheid eieren wordt gepocheerd moet er een pan met heet water klaarstaan (niet kokend!!) om de eieren in warm te houden

Breng water aan de kook met zout en een flinke scheut witte wijnazijn

Als het water kookt de vlam zoveel terugdraaien dat het water nog maar nauwelijks kookt

Breek eieren in een kopje of een soeplepel; gebruik verse eieren
Laat de eieren voorzichtig in het pocheer-water glijden, waarbij de afkoeling daardoor ervoor zorgt dat het water nu niet meer kookt
Dit vereist oefening, en begin beter met "een voor een"
Kijk op Youtube (poaching eggs); er bestaan veel methodes zoals spiraal roeren, ik gebruik er geen enkele

Laat de eieren een dikke twee minuten in het water
Eventuele eiwit-draden met een vork over het ei vouwen

Haal de eieren met een schuimspaan uit het water, verwijder eventuele rafels en serveer, of leg in het warmhoud-water

Serveer op mooie toast, heel licht bestreken met Dijonnaise



Rochebaron
Uit de super, niks mis mee
As en blauwschimmel


Quinoa, gepocheerd ei, paprika



Voor Janneke Vreugdeloos


Voor als de pastinaak op is


Kook de quinoa in groentebouillon

Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel, lombok...
Korma curry pasta erdoor en tahin (of wat pindakaas)...

Na even bakken wat droge sherry erdoor, niet superdroog; ik gebruikte Pale sherry

Op een vlamverdeler en weer aan de kook laten komen
Puntpaprika-stukjes erdoor en blokjes verse kokos
Even zacht laten pruttelen

Quinoa erdoor en eieren erop breken; deksel op de pan en wachten tot de eieren zijn gestold



Abbaye de Tamié
Moeilijke kaas
Ongelofelijk lekker als precies goed (noten!!!!!)
Maar als niet precies goed: raar bittertje



Eieren met schaaldieren en garnalen


Maak tomates concassés
Reken op een 800 gram tomaten op 1.200 gram schaaldieren en garnalen

Doe mosselen en andere zeevruchten en ongepelde rauwe grote garnalen in een pan met wat gesnipperde ui en knof
Giet er een flinke scheut witte wijn bij, en kook alles gaar op hoog vuur, af en toe de pan omschuddend

Giet af, bewaar het kookvocht, laat alles koelen en haal de schaaldieren en zo er uit en pel de garnalen

Zeef het kookvocht door een fijne zeef (een "paardeharen zeef"), giet het in een sauspan en voeg de tomaten toe
Voeg er een scheut Armagnac aan toe en gescheurd basilicumblad mét nerf, en p/z

Breng aan de kook en laat inkoken tot een vrij dikke saus

Haal de basilicum uit de saus en haal de saus door een draaizeef

Rooster brood, een half sneetje per ei

Kook peultjes juist gaar in licht gezouten water; houd warm

Voeg wat crème fraiche toe aan de saus, breng aan de kook en houd warm op laag vuur
Breek eieren op de saus (laat elk ei met door met een lepel eronder wat ruimte te maken in de saus zakken)

Leg het brood op soepborden en schep de eieren erop

Doe de schaaldieren en garnalen in de saus en warm ze snel op

Schep de saus met de schaaldieren etc. rond de eieren en decoreer met de peultjes



Tynjetaler
Hotperdom wat is dat lekker...

(Hotperdom komt uit Kousbroek natuurlijk)
("Hotperdom klossak!")



Zoek op dit blog

in het venstertje linksboven op

eiersaus
snijbonen met eiersaus
gepocheerde eieren, Baskisch
(De zoekfunctie is erg slecht; zojuist vond ik iets enkel als ik mère schreef, niet mere)
(vandaar die hoofdletter B)
eieren met mosterdsaus
taugé met ei en mosterd
eieren met bonen en groenten
 

Zo, dat was dat

Nu ga ik zoete ui stoven in Chinese pruimenwijn, met wat Thin soy erbij

Om er met kriel en Vacherousse d'argental (zie hieronder) een gruwelijk lekkere ovenschotel van te maken



En ik zit trouwens te luisteren naar Maria Dolores Pradera, hoor hier
(wat ik schreef zonder te weten dat ze gisteren overleden is)



Iha verhandeld als makke kaas
Maar je kán het laten rijpen tot een ongelofelijke stinkbom, wow...
Zo heb ik die nu hier
Koelkast open, klap in je gezicht
Maar niks amoniak hoor!