dinsdag 8 mei 2018

Culiboeken algemeen



Sucadelap gevacumeerd
Deze weinig doorregen, maar sous vide maakt dat weinig uit
Niet te lang!



Vier shitboeken


Eén shit vertaling, één nepverhaal, en twéé culinaire apekutten



Een dame in de keuken

Elizabeth David


Een shitvertaling
Van de vertaalster, want dat is natuurlijk een vertaalster, dat is bij kookboeken altijd zo, wordt de naam zorgvuldig uit de publiciteit gehouden
En terecht zou ik zeggen

Voorwoord van culitrut Diny Scheuten maakt het nóg erger

"Adviezen van Johannes van Damp en Tiny Scheuten", Godsammekrake...



Gerookte tofu


Zie enkele van de enormiteiten die David niet uit de pen zouden vloeien
Dat vuile volk brengt dus wijzigingen in de tekst aan zonder dat te vermelden
(Mag ik aannemen dat de vertaalster Lubberhuizen met enige regelmaat komt lubberen?)

"Nancy, de hoofdstad van Lotharingen"
"Entrecôte marchand de vin is een recept uit de Bordelaise"
Homard à l'americaine vs à l'armoricaine is ouwe troep die David later heeft gecorrigeerd; je hebt verstand van waarover je schrijft of je hebt dat niet
Rijst bij de Potage Crécy; tapioca ja!
Een nergens op slaand lulrecept voor Champignons à la grecque
"gedroogde rode paprika", lazer op
Een recept voor konijn met linzen dat de plank volledig misslaat: je kookt de linzen in konijnenbouillon, ja
"à la meuniére": "in boter gebakken"
"zoutwatervissen zoals baars"
"Ménéhould": Ménehould ja! Het lijkt Otto Kleynepiel wel...
Een lulverhaal over vanille, afkomstig van de ontzagwekkende culinaire trut Jill Norman

Zou de vertaalster Diny Truttema zelf zijn??
In ieder geval blijkt dat die "adviseurs" de ballen verstand hebben van koken, maar ja, dat wisten we natuurlijk al jaren...




Het roer om

Tom Keldermuis


Er is met dat boek iets heel raars aan de hand

Totdat ie in München gaat werken staat het bol van de lulkoek en leuterpraat
München: geen lulpraat
Daarna: bol van de lulkoek weer

Een bekend journalist? Waarom is het dan zo krom geschreven?

Een foute man; hij is/was bevriend met Johannes van Damp, Petra Mossel en Ronald Hoepel

De man heeft werkelijk nul cultureel-culinaire bagage
Waarschijnlijk de zoon van een schoenlapper
(Zoals de hele Nederlandse culinaire bent trouwens, met Godbetert nul % gevoel voor humor ook nog allemaal)

En wat die Kwaker Keldermuis vooral vergeet te vertellen: dat ie als kok mislukt is! Zie Wiki!

Aan alle lulpraat van die Keldermuis besteed ik binnenkort een complete uitzending



Tomate provençale


En tsja...

PJ is bij de Postcodeloterij, dus die krijgt die ontzagwekkende lulkookboekjes Koken met Kanjers, dus die krijg ik dan weer...
(Maar bedankt hoor PJ! Kan ik me weer vrolijk maken!)

Ik meldde het al: twee culinaire apekutten
Nou ja, een apekut en een apelul dan dus
Jammie Olivier en Retteketet van Boven (aka Haar van Onder)

O ja! De Postcodeloterij geeft in deze serie enkel goedkope erg ouwe troep uit
Olivier 2010, en bij Retteketet past d'r reet nog in het kader, dat is dus echt vooroorlogs




Eerst maar de proletenkop Jammie Olivier


"Enorm leuk dat ik jullie mag verwelkomen in dit prachtige boek vol spannende recepten"
Uhh Postcodeloterij, kan ik hier ff ergens braken?

"Chocoladehavermoutpap" Spannend!
"Griekse tosti met avocado"... Popi!
"Verschillend gekleurde tomaten"... Like wow man!
"100 gram verschillend gekleurde baby bietjes", God Gristus over apelullen gesproken...
"Laksa van gerookte pompoen"

Allemaal studioproductiewerk
Balsamico-uitjes, Mozzarella en koolsla
Salades in een potje

In het allergrootste kutkookboek kom ik toch altijd een combi tegen waarvan ik denk Toch eens proberen
Hier nop




Tot slot de kubieke meter Retteketet


"Koken met kanjers", dan zal er ook wel een uitgave van die Mossel komen; die mag d'r ook zijn!
(Ik weet wel wat het is hoor; ik ben afgestudeerd aan de Sorbonne in antropobiologie, dus dan leer je daarover, over dat soort genetische afwijkingen; zie Steatopygia hier; alle links hier in een nieuw venster)
Pagina 2: d'r reet past nog in het kader; pagina 38: niet meer

Een litanie van culinaire stompzinnigheden op de allereerste plaats

"Heerlijk om zo'n fijn boek voor u te mogen maken"
Postcodeloterij, ik moet alweer braken!

"Lokaal geteelde toffe groentegerechten"
"Wittekoolsteaks"
"Bloemkoolnasi"
En jullie maar denken dat ze dat zelf ook vreet!

Wat me ook altijd opvalt is dat dat soort onfris volk (Vreugdeloos: "Hij had een vriendin!") altijd met hun onfrisse bek in hun boek wil staan

"eetbare bloemen"
Als je je echt snel wil vergiftigen dan moet je bloemen gaan eten




Uhh, of ik nog wat ga maken uit die twee boeken?

Lazer op Godverdomme en val in de plomp of zo!



O ja!

Max Pam, met zijn bewondering voor hoe Joop Schafthuizen gezorgd heeft voor de dementerende Gerard Reve

Hij moet maar eens kijken naar dit hier (vanaf 23:20)

Wakker worre Pam!